1515
Annons

Lavinartad smittspridning i Nordkorea

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har mobiliserat militären för att kontrollera coronautbrottet i landet, som nyligen bekräftade sitt första covidfall.

50 personer uppges ha avlidit och över en miljon drabbats av feber.

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un uppges besöka ett apotek i Pyongyang på söndagen. Bilden kommer från nordkoreanska regeringen.
Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un uppges besöka ett apotek i Pyongyang på söndagen. Bilden kommer från nordkoreanska regeringen.Foto:KCNA/AP/TT

Under måndagen har ytterligare åtta personer dött och nästan 400.000 fler drabbats av feber, säger Nordkoreas hälsomyndigheter. Det innebär att antalet sjuka ökat lavinartat på bara några dagar. Totalt sägs runt 1,2 miljoner ha insjuknat och 50 ha avlidit sedan utbrottets start.

Det är oklart om alla drabbade verkligen har covid. Experter bedömer att Nordkorea inte har den kapacitet som krävs för att masstesta för sjukdomen och landet har bara bekräftat att en av de som avlidit har varit smittad. 

Utomstående experter bedömer dock att utbrottet kan vara värre än vad myndigheterna uppger. Cho Han Bum, analytiker vid institutet för koreansk återförening i Seoul, säger att Nordkoreas febersiffror verkar vara en ”ren lögn”.

”Nordkorea säger att runt 390.000 personer insjuknade men att bara åtta dog senaste dygnet, medan Sydkorea (i söndags) rapporterade 25.000 nya fall och 48 dödsfall”, säger han.

Nordkorea bekräftade sitt första fall av coronaviruset den 13 maj varpå Kim Jong-Un utlyste en nationell nedstängning. Spridningen kan ha accelererat i landet i samband med en stor militärparad i huvudstaden Pyongyang den 25 april.

Det finns en oro för hur coronaviruset kan drabba det slutna landet med 26 miljoner invånare, där vaccinationsgraden tros vara låg och vårdsystemet är bristfälligt. Det främsta vapnet mot pandemin tros vara att isolera människor. Tidigare har statliga medier rapporterat att 1,3 miljoner människor, bland annat lärare och läkarstudenter, mobiliserats för att söka efter personer med febersymptom och se till att de sätts i karantän. 

Landets ledare Kim Jong-Un ska vid ett möte på söndagen ha kritiserat myndigheter som varit senfärdiga med att förse apotek med läkemedel i tid, och landets apotek har fått order om att hålla öppet dygnet runt.

Sjukvårdare vid militären har satts in i Pyongyang för att hjälpa till med läkemedelslogistiken, enligt statliga nyhetsbyrån KCNA.

Sydkorea och Kina har erbjudit hjälp, men inte hört något från sin granne än.


Analyschefen: Då bottnar börsen – två aktier att plocka

Marknaden har svängt från inflationsoro till recessionsoro. Christer Magnergård, DNB:s globala analyschef, spår en fortsatt volatil marknad men att man snart ska köpa börsen.

”Historiskt har marknaden fallit väldigt mycket på oro för en recession. När vi väl är i den så brukar marknaden ha bottnat ur”, säger han och pekar ut en attraktivt värderad sektor och två köpvärda aktier.

Christer Magnergård, DNB:s globala analyschef.
Christer Magnergård, DNB:s globala analyschef.Foto:Jack Mikrut

Marknaden skiftar fokus bort från oro för den höga inflationen börjar istället oroa sig mer för en kommande recession. De amerikanska långräntorna backade under gårdagen och återigen inverterade korta och långa räntor, vilket historiskt varit en given signal för en annalkande recession.

Men sämre tiden kan också betyda att börsen snart lyfter blicken efter en historisk svag start på 2022.

”Historiskt har marknaden fallit väldigt mycket på oro för en recession. När vi väl är i den så brukar marknaden ha bottnat ur”, säger Christer Magnergård, DNB:s globala analyschef, i Di TV Börsmorgon på plats i Almedalen.

Wall Street vände runt under gårdagen och efter ett initialt fall stängde börserna upp, drivet av den nedpressade techsektorn.

”Jag tror vi fortsatt kommer få se en väldigt turbulent tid. Varannan dag är det oro för inflation och varannan dag oro för recession. Ibland är det som i går då marknaden tror på fallande inflation och vi får då ett techrally”, säger Magnergård.

När får vi recession?
”Än så länge har vi inte sett i siffrorna att vi har en recession. Redan i andra halvåret i år är det flera marknaden som nog går in i en recession.”

Men när recessionen är faktum kan det redan vara försent att försöka tajma nedgången på börsen.

”En gammal tumregel är att man ska köpa SKF första kvartalet med negativ tillväxt. Det brukar vara någon form av botten.”

Nästa vecka börjar den svenska rapportperioden på allvar. Verkstadsbolaget Sandvik är först ut bland de stora verkstadsbolagen. Även storbankerna SEB och Handelsbanken kommer med rapporter.

”Jag tror vi kommer fortsätta se verkstadsbolagen leverera. Trots den avmattningen vi ser så tycker jag många av verkstadsbolagen är attraktivt värderade. De som kommer vara förlorarna kommer vara bolagen som är konsumentrelaterade”, säger Christer Magnergård.

En annan sektor Christer Magnergård tycker man ska börja titta på är nedtrycka tillväxtaktier.

”Vi såg många techbolag studsa rejält i går. Vi har några svenska bolag som jag tycker man ska titta på. Ett är Embracer.”

Spelbolaget, som vuxit sig till att bli ett av de största i världen, har tappat närmare 20 procent i år och nästan 40 procent sedan toppen för aktiekursen under fjolåret.

”Bolaget har fantastisk tillväxt och har lyckats med flera förvärv och har en bra pipeline av produkter. Bolaget kommer också att byta lista från First North under det andra halvåret vilket kommer attrahera internationella investerare på ett helt annat sätt”, säger Christer Magnergård.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?