Annons

Lauritz förlorar Systembolaget

Systembolaget avslutar samarbetet kring dryckesauktioner med Stockholms Auktionsverk, som ägs av börsnoterade Lauritz.

Efter en upphandling som avslutades i somras är det i stället Bukowskis som kommer att hålla i försäljningen av samlarflaskorna.

Systembolaget har haft ett samarbete med Stockholms Auktionsverk sedan 2004.

"När det gäller alla våra externa leverantörer och samarbetspartners så konkurrensutsätter vi de inköpsbehov vi har regelbundet. Nu har vi jobbat länge med Stockholms Auktionsverk så då tyckte vi att det var dags", säger Systembolagets pressekreterare Therese Elmgren om upphandlingen som genomförts.

Beslutet att byta leverantör grundar sig enligt henne på en helhetsbedömning, inte bara på pris.

Själva skiftet sker i januari 2017. För kundernas del blir processen dock i stora delar densamma som tidigare. Det är även fortsättningsvis Systembolagets värderingsmän som sätter pris och utlämningen kommer att ske på samma ställen som tidigare.

Någon exakt siffra på hur mycket som auktionerna omsätter per år har Di inte fått, men Sören Nylund, som är värderingsansvarig på Systembolaget, säger att det uppskattade värdet inför varje auktion brukar ligga omkring 2,5 miljoner kronor. Varje år genomförs åtta auktioner, som vardera pågår i tre dagar. Omkring 20 Mkr borde auktionerna alltså rimligen omsätta.

Säljarna betalar, enligt villkoren på Stockholms Auktionsverks hemsida, en avgift om 15 procent av det klubbade beloppet för varje utrop. Dessutom utgår en fast avgift på 150 kronor. Köparna betalar en inropsavgift om 20 procent, samt en slagavgift om 50 kronor för varje vunnen auktion.

Intresset för auktionerna har enligt Sören Nylund ökat för varje år, speciellt 2011 då man helt och hållet gick över till att hålla dryckesauktionerna på nätet.

Spara till något speciellt? Hitta bästa sparräntan här (extern tjänst)

Stockholms Auktionsverk är sedan 2014 ett dotterbolag till First North-noterade Lauritz.com. Trots att Stockholms Auktionsverks vd Niclas Forsman beskriver det tidigare samarbetet i mycket positiva ordalag, tonar han ned de ekonomiska effekterna för bolaget.

"Det har en liten påverkan på vår totala intjäning och i det här sammanhanget erhåller Stockholms Auktionsverk endast en del av den totala provisionen", skriver han i ett mejl till Di.

Beskedet fick de officiellt den 1 juli.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera