1515

Lättnadsrally på saudiska börsen

En försenad notering av oljejätten Saudi Aramcom satte fart på den saudiska börsen som gick bäst av alla Mellanösterns börser i söndagens handel.

Foto:Hasan Jamali

I fredags blev det känt att noteringen av den saudiska oljejätten Saudi Aramco har blivit försenad. Börsintroduktionen som var planerad till november kan komma att ske ”flera veckor” senare, enligt Financial Times källor.

Förseningen fick placerare att dra en suck av lättnad, många har sålt andra aktier för att kunna köpa Saudi Aramco och nu lättade säljtrycket. 

Riyadh-börsens Tadawul All Share Index steg 2 procent på söndagen och återhämtade därmed en del av veckans tidigare nedgångar. Bankerna National Commercial Bank och Al Rajhi Bank var draglok i den breda uppgången. 

Börserna i Dubai, Kuwait, Qatar och Abu Dhabi tappade mellan 0,1 och 0,8 procent.


Innehåll från Tieto EvryAnnons

Många beslutsfattare riskerar att bli kvar på kajen när säkerhetsbåten går

Det är ingen hemlighet att de digitala riskerna växer exponentiellt och blir allt mer komplexa, men parallellt med att hotbilden förändras blir försvarsåtgärderna effektivare. Fokus på säkerhetsfrågor har ökat och de senaste årens snabba digitala utveckling har tvingat fram en hastig mognadsprocess hos många företag. 

– Säkerhet har blivit en strategisk fråga på ledningsnivå, säger Oskar Ehrnström, Försäljningschef Cybersäkerhet på TietoEVRY.

Under tidiga 2000-talet fokuserade företagen på olika teknologier som skulle skydda mot hot. Idag har man istället ett fokus på operativ förmåga, där tyngdpunkten ligger på att nyttja de verktyg och instrument som bäst håller sig à jour med hotbilden.

– Den största utmaningen ligger för närvarande i den extrema bristen på kompetens inom säkerhetsområdet. Att rekrytera säkerhetsspecialister är mycket svårt, vilket har lett till att allt fler outsourcear sin säkerhetsfunktion och går över till säkerhet as-a-service, fortsätter Oskar.

Han förklarar att säkerhet påverkas av tre huvudfaktorer – hotbilden, lagstiftningen och den egna verksamhetens utveckling. Övergången till hemarbete har exempelvis inneburit en enorm förändring ur ett säkerhetsperspektiv. 

– Att som tidigare stå på egna ben blir därmed både dyrt och komplicerat, förutom att det tar omfattande tid och resurser från kärnverksamheten. 

Flexibla och skalbara upplägg

Att hitta en partner som med flexibla och skalbara upplägg kan hjälpa till och tillgodose organisationens behov över tid är idag den mest kostnadseffektiva, och ibland enda, lösningen. 

– Vi som IT-integratör tillhandahåller heltäckande säkerhetsfunktioner som är proaktiva, flexibla och adaptiva. På så vis riskerar våra kunder inte att fastna i teknologifällor eller göra dyra, verkningslösa investeringar. Istället kan de när som helst enkelt förändra sin plattform, sina förmågor och sitt fokus beroende på såväl självbild som målfokus. Våra tjänster håller deras verksamhet säker, dygnet runt, året runt, avslutar Oskar.

Läs mer om hur TietoEVRY kan hjälpa dig här  

Mer från Tieto Evry

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tieto Evry och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?