Annons

Lättare att fynda drömhus i Italien

Bostadsmarknaden i Italien har länge haft rykte om sig som svårtillgänglig och med krångliga köpprocesser.

 

Men på senare år har det blivit lättare att både leta och köpa boende här. Låga priser sedan finanskrisen skapar fyndläge för sugna svenskar i flera regioner.

 

VACKER VY. Att först välja var man vill bo och typ av boende är mäklarnas viktigaste tips till den som planerar att köpa en bostad i Italien.
VACKER VY. Att först välja var man vill bo och typ av boende är mäklarnas viktigaste tips till den som planerar att köpa en bostad i Italien.

Bland de länder som flest svenskar väljer att flytta till utomlands hamnar Spanien på andra plats efter USA. Italien hamnar först på tionde plats med endast 12.000 av 660.000 svenskar som bor utomlands längre än sex månader, enligt en undersökning från intresseorganisationen Svenskar i Världen.

En anledning till att så många fler väljer Spanien före Italien kan vara att Spanien sedan länge har varit ett traditionellt semestermål för svenskar, tror Karin Ehnbom-Palmquist, generalsekreterare för Svenskar i Världen.

”Solkusten, Kanarieöarna och Mallorca är välkända för många svenskar. Många pensionärer bor där sedan länge, då det har varit låga  levnadskostnader”, säger Karin Ehnbom-Palmquist.

Men på senare år har allt fler utländska köpare börjat vända blickarna mot Italien. Sedan finanskrisen 2008 har bostadspriserna fallit med 25–30 procent, och trots stabilisering i vissa regioner finns det ännu goda möjligheter att få ett bra boende till ett rimligt pris, och till och med göra en bra investering.

”Jag har fått anställa folk de senaste åren, det har varit en enorm skillnad i efterfrågan från utländska, och inte minst svenska köpare, på grund av de låga priserna”, säger fastighetsmäklaren Krister Blom.

Men det är inte enbart de låga priserna som har attraherat fler svenska spekulanter. Processen att köpa bostad, renovera och bygga om i Italien har haft ett rykte om sig att vara krånglig och byråkratisk, och med få lokala mäklare som pratar engelska.

På senare år har dock flera svenska mäklare och förmedlare etablerat sig på plats för att hjälpa sol- och kulturtörstande landsmän att få sin dröm om den italienska villan eller vingården uppfylld. Detta har gjort bostadsmarknaden mer lättillgänglig för både svenskar och andra utländska köpare.

Anna Gravell grundade förmedlingen Steivell Properties 2007 efter att ha stött på svårigheter när hon själv skulle köpa hus i Italien. Hon upplevde både marknaden och köpprocessen som svåröverskådlig och förutsättningarna komplicerade, till skillnad från i flera andra länder.

”Vår ambition är att strukturera och förenkla både sök- och köpprocessen”, säger hon.

Renoveringar och bygglov kan också innebära många byråkratiska regler som kan vara svåra att förstå som svensk köpare.

”Även med den godaste vilja är det många byggprojekt eller renoveringsplaner som blir fördröjda eller får problem på vägen. Tyvärr finns det också en del oseriösa aktörer som lovar för mycket. Så länge köpprocessen går rätt till skyddar vissa regler och lagar köparen, men känner man inte till dem kan det stå en dyrt i efterhand”, säger Anna Gravell. 

Det som skiljer sig mest från det svenska systemet i köpprocessen är att det inte sker någon budgivning. Normen är att köparen erbjuder mellan 5 och 10 procent under utsatt pris, och utifrån det förhandlar man fram ett pris som båda parter accepterar. Att den juridiska processen sker via en notarie, en sorts jurist, är en annan stor skillnad som kan kännas ovan.

”Notarien har ett stort ansvar att se till att allt går rätt till. Men det är mycket att kontrollera, mycket byråkrati och mycket manuell hantering”, säger Krister Blom, som driver mäklarfirman Apolloni & Blom.

Även Krister Blom fick idén till sin verksamhet efter att han upplevt det svårt att hitta och köpa sitt eget hus när han flyttade till Italien för nio år sedan.

Av de objekt hans företag förmedlar är cirka 70 procent hus. Att majoriteten av köparna vill ha hus är en väsentlig skillnad mot till exempel Spanien, som enligt honom attraherar en annan kundgrupp.

”De som kommer hit vill gärna ha naturen och en egen täppa, de tycker att Italien är mer exklusivt. I Spanien, där många äldre väljer att bo, vill folk spela golf eller sitta på sin balkong med en drink. Där vill man också gärna umgås med andra svenskar, till skillnad från om man köper hus här, då man vill ha en genuin upplevelse.”

Spanien ligger lägre i pris än Italien, inte minst tack vare den fastighetskris som Spanien har gått igenom sedan 2007. Men numera kan man få mycket bostad för pengarna i vissa regioner även i Italien.

Precis som på alla marknader skiljer sig priserna beroende på läge. Men snittpriset på ett fristående hus med tre rum och kök och en egen trädgård går för mellan 200.000–300.000 euro, motsvarande 1,9–2,9 miljoner kronor, enligt Krister Blom.

I Toscana och Ligurien (se karta) ligger priserna cirka 25 procent över snittet, medan Umbrien betraktas som väldigt prisvärt, likaså Sardinien, som på senare år har marknadsfört sig för att locka fler turister och köpare.

Att först välja var man vill bo och typ av boende är mäklarnas viktigaste tips till den som planerar att köpa en bostad i Italien. Regionerna kan skilja sig kraftigt åt när det kommer till natur, kultur, mat ochnärhet till kommunikationer och annan service.

Jenny Pehrson är ansvarig för fastighetsmäklaren Remax Italien-marknad och fokuserar på de regioner som hon tror tilltalar svenskar mest, Toscana, Ligurien, Sardinien och Veneto.

Den region som odiskutabelt lockar flest svenskar är Toscana, en vacker och välhållen region som de flesta känner till. Många svenskar har också hört talas om någon som har köpt i Toscana, och vet redan vad det innebär.

”Som svensk känner man sig trygg när andra har köpt där, det blir lite som i Spanien att man åker till samma ställe. Efterfrågan har i sin tur gjort att priserna är högre än på andra ställen”, säger Jenny Pehrson.

Vill man gå ned i pris är Piemonte i norra Italien likt Toscana, men har ett kulligare landskap, och med stort fokus på vin från druvan Nebbiolo.

”Här kan man fortfarande köpa hyfsat billigt även jämfört med Marche och Umbrien i mellersta Italien”, säger Jenny Pehrson.

En framväxande region som ännu inte upptäckts av massturismen är Abruzzo i centrala Italien. Här kan man fortfarande fynda och till och med göra en bra investering, enligt mäklaren Peter Hassel.

”Efterfrågan har flutit ned till Abruzzo från den betydligt dyrare grannregionen Marche. Du kan hitta ett renoverat hus för 100.000 euro, vilket är väldigt ovanligt. Men priserna går långsamt uppåt även där i takt med att efterfrågan ökar från de som tycker Marche är för dyrt”, säger Peter Hassel.

Innehåll från Malmö stadAnnons

”En subkultur som blivit en miljardindustri”

Den omsätter lika mycket som den svenska exporten av järnmalm och har därmed blivit en av Sveriges basnäringar. Spelutvecklingsbranschen har utvecklats till en miljardindustri. Dess epicentrum ligger i Malmö.

– Att branschen lockar hit människor från världens alla hörn är tack vare Malmös internationella atmosfär, säger Peter Lübeck på Game Habitat.

Det är lätt att starta, utveckla och etablera företag i Malmö. Läs mer om näringsliv et i Malmö här. 

Avatar, Tom Clancy´s The Division, James Bond och Sayonara Hearts. Några av världens största och mest kritikerrosade spel är skapade av spelutvecklingsbolag som alla har kontor i Malmö. 

Hur kommer det sig att Malmö blivit ett globalt nav inom den här framgångsindustrin? 

Flera faktorer spelar in, menar Peter Lübeck. Han är vd för intresseorganisationen Game Habitat, vars syfte är att skapa bästa möjliga förutsättningar för spelutvecklingsindustrin i södra Sverige att fortsätta växa och utvecklas. 

Massive Entertainments flytt från Ronneby till Malmö i början av 2000-talet gjorde avtryck på flera sätt, konstaterar Peter Lübeck.

– Nordic Game Conference, Europas ledande spelutvecklarkonferens, startades kort därefter och har sedan dess anordnat årliga sammankomster i Malmö. Några år senare slog The Game Assembly upp dörrarna i stan. Idag rankas skolan som en av de tio främsta utbildningarna i världen inom spelutveckling. 

I stort sett alla som gått utbildningen erbjuds arbete efteråt.

”Massives framgångar har banat väg”

Allt sammantaget gjorde att den globala spelutvecklingsbranschen fick upp ögonen för Malmö. Sedan dess har det rullat på, i en otrolig tillväxttakt. 

– Massives framgångar har banat väg för en mängd etableringar av medelstora spelföretag, som Sharkmob och Avalanche Studios Group. Dessutom finns en uppsjö av små så kallade indies, fåmansföretag, som är nischade inom särskilda områden och som besitter stor konstnärlig och artistisk förmåga. 

Peter Lübeck fortsätter:

– Idag har vi skapat ett ekosystem av olika aktörer och studior som omsätter 2,5 miljarder. I Malmö finns idag 75 bolag med anställda från 66 olika nationaliteter.

Att Malmö fortsätter locka globala talanger inom spelutvecklingsindustrin – och som väljer att stanna här – handlar om stadens unika fördelar, säger Peter Lübeck. I dagarna släppte föreningen en undersökning som har analyserat hur de som arbetar inom spelutveckling trivs inom såväl sin bransch som i regionen. Svaren är entydiga.

– I stort sett alla uppger att Malmö är en stad som är lätt att etablera sig i. Här är folk öppna och trots att det är en liten stad, globalt sett, finns ett kulturellt utbud som kan mäta sig med vilken global storstad som helst. De är nöjda med branschen, men ännu mer nöjda med att leva och verka just här.

Kommunalrådet närvarade

Stadens engagemang i branschen tror Peter Lübeck också är en bidragande orsak till att tillväxttakten i Malmö varit så stark.

– Jag minns inför starten av vår förening, Game Habitat. Redan på vårt första möte med staden närvarade Malmös högsta kommunalråd, Katrin Stjernfeldt Jammeh. Det sa mycket tyckte jag, att staden på riktigt är intresserad av att förstå och skapa goda förutsättningar för nya näringar att etablera sig här. 

– Den levnadsstandard som finns i Malmö hade varit svår att uppnå i vilken europeisk storstad som helst, då Malmös bostadspriser ligger på helt andra nivåer än exempelvis Stockholms, Köpenhamns eller Londons, förklarar Peter Lübeck.

Stockholm är i absoluta tal räknat, fortfarande en större spelstad än Malmö, säger Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen. Men Malmö har vuxit enormt som spelhubb de senaste åren. 

– Malmö är ett minisverige i vilken typ av spel och bolag som finns och produceras. Det är många av Stockholmsbolagen som har kontor i Malmö. Det finns också utländska bolag som valt att lägga sitt Sverigekontor i Malmö, som IO Interactive, säger hon.

Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen.
Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen.

Närheten till The Game Assemblys spelutbildning är en annan stark dragningskraft för Malmö, menar hon.

– I kursplanen ingår praktik och det är vanligt att man får jobb på samma plats direkt efter examen. 

Därför ser hon inga mörka moln framåt trots att Sverige går in i en lågkonjunktur. 

– Jag har svårt att se att vi skulle tappa i branschen, kanske att ökningen går lite långsammare och att bolagen blir mer försiktiga i sina satsningar, jag är övertygad om att det kommer vara fortsatt stor efterfrågan på kompentent personal. Människor vill ha nya spelupplevelser, på det sättet är det en konjunktursäker bransch.

Se Game Habitats film om spelstaden Malmö här 

Allt fler människor och företag söker sig till Malmö – läs mer om näringslivet här 

 

 

 

Mer från Malmö stad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Malmö stad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera