Latour LATO B -0,92% Dagens utveckling var ankarinvesterare i Ctek CTEK -5,71% Dagens utveckling och köpte aktier för drygt en miljard kronor när Altor satte bolaget på börsen hösten 2021 till kursen 69 kronor. Sedan dess har aktien rasat till halva nivån, och Altor har gått ur bolaget helt med vinst på sin investering. Sista försäljningen skedde till mer än dubbla nuvarande Ctek-kursen
För Latour har en halv miljard kronor alltså förintats, och nu står bolaget som garant i en nyemission på flera hundra miljoner kronor.
Känner ni er lurade av Altor?
”Det vill jag inte kommentera enskilt”, säger Latours vd sedan 2019, Johan Hjertonsson.
Varför inte?
”Vi fokuserar på bolaget, och stödjer det. Vi tar vårt ansvar och tycker styrelsen tar tag i de utmaningar de har på ett bra sätt, och långsiktigt är vår absoluta uppfattning att det här kommer att bli bra.”
Sedan strax före Cteks notering är Hans Stråberg ordförande. Under några år i början av 2000-talet var Hans Stråberg Johan Hjertonssons chef.
Ger ni er egen due diligence (bolagsundersökning) inför Ctek-investeringen godkänt?
”Det är svårt att recensera så – Ctek är inte ett jättestort bolag, och det var en jobbig omvärld förra året. Tillfälligt kan det då bli lite svajigare”, säger Johan Hjertonsson och uppger i efterhand att det är bolagets och inte due diligence-processens svajighet han syftar på.
Latour ändrade strax före Ctek-investeringen sin investeringsorganisation genom att inrätta en ny befattning som ”investeringschef”. Den som fick posten, och som är baserad på Latours huvudkontor i Stockholm tillsammans med vd Johan Hjertonsson, var Gränges före detta vd Johan Menckel (som i onsdagens stämmokallelse föreslås till Cteks styrelse).
Bidrog tillsättningen till svajigheten?
”Nej, absolut inte, det har ingen bäring på det här”, säger han och tillägger i efterhand att ”det var inte DD:n som var svajig, det var marknaden och ett allmänt uppskruvat börsklimat”.
”Vi hade gjort den här investeringen i alla fall, och alla investeringar vi gör är gemensamma beslut”, fortsätter han under själva intervjun.
På frågan om vad som lockade med Ctek till priset 69 kronor per aktie säger Johan Hjertonsson att det var den starka basaffären med lågvoltsladdare – batteriladdare till vanliga bilar, laddare som Johan Hjertonsson själv har ett exemplar av på landet – som har ett ”väldigt starkt internationellt varumärke”. Dessutom fanns en ”option till att vara med på laddningen av elbilar”, säger han.
En titt på kundbetyg och test av batteriladdare ger vid handen att Cteks lågvoltsladdare å ena sidan betecknas som jämförbara med billigare modeller, å andra sidan står som testvinnare. Oavsett vilket: Ctek är fjärran från sitt lönsamhetsmål, som dessutom sänktes på onsdagsmorgonen.
Är inte Cteks produkter lite väl generiska och av lågmarginalkaraktär, jämfört med hur det har presenterats?
”Nej, Ctek har väldigt bra produkter och framför allt ett väldigt fint varumärke. Det har inte förändrats på något sätt”, säger Johan Hjertonsson som själv har en bakgrund inom el- och konsumentprodukter som vd för Fagerhult och Lammhults Design Group. Dessförinnan hade han olika chefsjobb i Electrolux, senast fram till 2007 som chef för vitvarujättens globala förändringsprogram.
Vad vill du säga till dem som investerade i Cteks notering baserat på att Latour fanns med som en kvalitetsstämpel?
”Det är tråkigt att det gått som det gått, men det är inte vi som har sålt aktierna till dem och inte heller baserat på vårt prospekt”, säger Johan Hjertonsson och fortsätter:
”Vi kan dock konstatera att vi liksom många andra i det här fallet gjort en investering på tron på tillväxt i en bransch där positionerna i värdekedjorna inte sorterats ut ännu, och den typen av investeringar innebär alltid ett högre risktagande. Som ny huvudägare efter Altor tar vi ett långsiktigt ansvar för att det här ska bli bra. Men det kommer att ta tid, långsiktigt värdeskapande tar tid.”
De investerare som litade på Latour som en kvalitetsstämpel inför Cteks börsnotering hösten 2021 ges nu en ny chans att bedöma investmentbolagets affärsnäsa. Latour står som garant i en företrädesemission på 350 miljoner kronor, där teckningskurs väntas tillkännages omkring den 28 februari.
”Vi stödjer det arbete som styrelsen och ledningen gör nu”, säger Johan Hjertonsson om garantin, och fortsätter:
”Bolaget har haft det svårt förra året, men vi tror verkligen på det framöver och jag tycker att vi som huvudägare verkligen tar vårt ansvar för Ctek framöver. Det här kommer bli bra på sikt, och vi på Latour jobbar väldigt långsiktigt och metodiskt. Vi har en stor förhoppning om att det här kommer att bli bra.”
När Altor i augusti i fjol sålde sina sista Ctek-aktier på kursen 88 kronor, mer än dubbla nuvarande kursen, frågade Di Altorpartnern Stefan Linder om i vad mån avyttringen vittnade om att riskkapitalbolaget inte trodde så mycket på Cteks möjligheter under de närmaste åren.
”Jag tycker inte att man ska tolka det så. Vi börsnoterade bolaget på 69 kronor och sedan dess har kursen gått upp 40 procent medan marknaden gått ned 10 procent”, svarade han.
Efter ett initialt kursras hade Ctek återhämtat sig vid lunchtid på onsdagen, och var upp cirka 0,1 procent på en lätt stigande börs.