Latinamerika lyfte Santanders resultat

Spanska banken Santander, som är störst i eurozonen sett till marknadsvärde, ökade nettoresultatet med 34 procent i fjärde kvartalet efter affärsmässigt lyft i Latinamerika. Det rapporterar Financial Times.

Motvind från skakig valutautveckling och försvagning i Storbritannien på grund av ökade rörelsekostnader vägdes upp av "hälsosamt resultat" i Spanien och Latinamerika, med särskild tonvikt på tillväxten i Mexiko och Brasilien.

Santander fortsatte under 2018 att införliva problembanken Popular, som dömts ut som "konkursmässig eller potentiellt konkursmässig" av EU med 37 miljarder euro i icke-presterande lån och fastigheter i balansräkningen. 

Trots det lyckades Santander höja sin kärnprimärkapitalrelationen med 19 punkter till 11,3 procent, över Baselkommitténs målvärde på 11 procent. Det är dock fortsatt lågt i förhållande till många andra så kallade tier 1-banker, som anses systemkritiska. Andelen av lånestocken som är icke presterande sänktes med 0,2 procent till 3,7 procent.

Santanders nettovinst steg till 3,1 miljarder euro för de tre månader som avslutades i december, upp från 1,5 miljarder euro för samma period 2017.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?