1515
Annons

Latinamerika lyfte Santanders resultat

Spanska banken Santander, som är störst i eurozonen sett till marknadsvärde, ökade nettoresultatet med 34 procent i fjärde kvartalet efter affärsmässigt lyft i Latinamerika. Det rapporterar Financial Times.

Motvind från skakig valutautveckling och försvagning i Storbritannien på grund av ökade rörelsekostnader vägdes upp av "hälsosamt resultat" i Spanien och Latinamerika, med särskild tonvikt på tillväxten i Mexiko och Brasilien.

Santander fortsatte under 2018 att införliva problembanken Popular, som dömts ut som "konkursmässig eller potentiellt konkursmässig" av EU med 37 miljarder euro i icke-presterande lån och fastigheter i balansräkningen. 

Trots det lyckades Santander höja sin kärnprimärkapitalrelationen med 19 punkter till 11,3 procent, över Baselkommitténs målvärde på 11 procent. Det är dock fortsatt lågt i förhållande till många andra så kallade tier 1-banker, som anses systemkritiska. Andelen av lånestocken som är icke presterande sänktes med 0,2 procent till 3,7 procent.

Santanders nettovinst steg till 3,1 miljarder euro för de tre månader som avslutades i december, upp från 1,5 miljarder euro för samma period 2017.

Krismöte i Norge om höga elpriser

Norges regering håller på måndagen partiledarsamtal och möte med arbetsmarknadens parter om de höga elpriserna. Flera partier har krävt att stortinget ska avbryta sommarlovet för att fatta beslut om stödpengar.

Bakgrunden till elkrisen är de höga elpriserna och de stora regionala skillnaderna inom Norge, som likt Sverige är indelat i olika elprisområden. I juli var elpriset i sydligaste Norge 138 gånger högre än i Nordnorge, rapporterar NRK.

Skillnaden beror på att det saknas vatten i älvarna i södra Norge medan magasinen i norr är välfyllda. Och dåliga överföringsmöjligheter mellan nord och syd bidrar till att priserna skenar i södra och västra Norge. 

Nu föreslår regeringen, inför måndagens möten, att det planerade elstödet till hushållen tidigareläggs, från oktober till september. Hushållen ska få ett stöd på 90 procent när elpriset går över 70 öre per kilowattimme. Det förslaget har tidigare lagts fram av oppositionspartiet Høyre och har stöd av en majoritet i stortinget. Flera partier har krävt att stortinget ska extrainkallas för att fatta beslut.

Regeringen föreslår också flera åtgärder för att säkra att vattennivån i magasinen i södra Norge ska vara tillräckligt hög. När den blir lägre än normalt för årstiden ska möjligheten till export begränsas.

Inte bara privatpersoner utan även företag har drabbats av höga elpriser och både norska LO och näringslivsorganisationen NHO har uppmanat regeringen att införa elstöd för företagen för att säkra jobben. Ett förslag i den riktningen kommer Høyre att lägga fram under måndagens partiledarsamtal, aviserade partiledaren Erna Solberg i fredags.

Statsminister Jonas Gahr Støre (AP) medger för NRK och norska TV2 att regeringen diskuterar stöd till näringslivet, men vill inte säga något konkret om vad som ligger på bordet.

”Vi vill prata med LO och NHO. De har översikt över hur företagen har det. Det är en komplex bild, så jag vill vara säker på hur vi kan få en lösning som träffar rätt och inte har negativa effekter”, säger statsministern.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera