Annons

Lastbilsägare stämmer Ford för utsläppsfusk

En grupp lastbilsägare har lämnat in en stämningsansökan mot Ford. De anklagar fordonsjätten för att ha installerat mjukvara som ska lura utsläppstester. Ford förnekar anklagelserna enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ford F-150.
Ford F-150.Bild:AP Photo/Carlos Osorio

Advokatfirman Hagens Berman, som legat bakom anklagelser om fusk kring utsläppstester mot fordonstillverkarna General Motors och Fiat Chrysler, är på jaktstigen igen.

Nu är siktet inställt på fordonsjätten Ford, som anklagas för att ha installerat mjukvara som ska sänka utsläppen vid tester för flera av bolagets lastbilsmodeller. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt en stämningsansökan som lämnat in till en domstol i den amerikanska delstaten Michigan ska utsläppen ha varit dubbelt så höga som den lagliga gränsen vid normal körning och vid flera tillfällen hela fem gånger högre än när lastbilarna testats.

Ford förnekar alla anklagelser.

"Vi kommer att försvara oss själva mot dessa grundlösa anklagelser", skriver bolaget i ett uttalande.

Det är inte bara Ford som pekas ut i stämningsansökan. Den tyska underleverantören Robert Bosch står också som svarande i ärendet, enligt Reuters.

Bosch har tidigare varit inblandat i skandalen kring Volkswagen. Förra året gick bolaget med på att betala 327,5 miljoner dollar eller knappt 2,7 miljarder kronor till Volkswagens amerikanska ägare för att ha deltagit i installationen av mjukvara som skulle lura utsläppstester.

Bosch har också förekommit i utredningen kring liknande fusk hos fordonstillverkaren Daimler.

Om anklagelserna stämmer skulle Ford kunna riskera miljardkostnader i dollar räknat och ett rejält slag mot bolagets rykte enligt en expert som Reuters pratat med.

Utsläppsskandalen som briserade hos Volkswagen hösten 2015 har skakat hela branschen. Den tyska fordonstillverkaren gick själv med på en förlikning i början av 2017 och ålades att betala 2,8 miljarder dollar eller närmare 23 miljarder kronor i böter.

I kölvattnet av avslöjandet kring Volkswagen hittade myndigheter felaktigheter i utsläppen från fordon tillverkade av över ett dussin olika bolag.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera