1515

Laschet kvar på tysk efterkälke – ”såg absolut inte slagen ut”

Mindre än en vecka till det tyska valet ser Kristdemokraternas kanslerkandidat Armin Laschet ut att förlora mot socialdemokraten Olaf Scholz.

”Det är en fördel för Olaf Scholz att vara mer känd och sitta i Merkelregeringen. Armin Laschet ses som större osäkerhet”, säger moderaten Tomas Tobé.

Foto:Michael Sohn

Armin Laschet hade svårt att hävda sig även i söndagskvällens tv-debatt, den tredje och sista inför valet på söndag. Han attackerades både från De grönas Annalena Baerbock och Olaf Scholz.

”De tyska väljarna vill att CDU/CSU efter alla år nu går i opposition”, sa Olaf Scholz.

Opinionsmätningarna ser ut att ge honom rätt. CDU/CSU ligger på rekordlåga 20-21 procent medan Socialdemokraterna på några månader har gått från 15 till 25 procent, troligen tack vare Olaf Scholz.

Han vann även tv-debatten, enligt en mätning i Sat1. 42 procent av tittarna korade den socialdemokratiske finansministern till segrare. Bara 27 procent såg Armin Laschet som vinnare, lite mer än Annalena Baerbock på 25 procent.

Den moderate EU-parlamentarikern Tomas Tobé träffade Armin Laschet för drygt en vecka sedan och är lite förvånad över hans svaga stöd.

”Han gav ett intryck av att ha mer energi än hur det ibland framställs. Han såg absolut inte slagen ut”, sa Tomas Tobé efter mötet i Berlin.

Han tror dock att Armin Laschet och Kristdemokraterna förlorar valet. 

”När man har regerat så länge som 16 år blir det lätt att man bara ses som stabilitet, och mindre handlar om den politik man vill föra. Det är en stor ledare som går, vilket ger möjlighet för maktskifte. Det orsakar en form av identitetskris hos de tyska kristdemokraterna, som de behöver ta sig igenom”, säger Tomas Tobé.

Samtidigt verkar tyskarna enligt honom fortfarande uppskatta Angela Merkel, men överför stödet till hennes finansminister Olaf Scholz trots att han är socialdemokrat - inte kristdemokraten Armin Laschet.

”Det är en fördel för Scholz att vara mer känd och sitta i Merkelregeringen. Det är ett av hans starka kort. Armin Laschet ses som större osäkerhet.”

Tomas Tobé säger att Laschets chans är att övertyga tyskarna om att en regering under Olaf Scholz skulle få en tydlig vänsterinriktning, medan han själv är mer av en mittenpolitiker.

”För Europas skull hoppas jag att kristdemokraterna vinner valet. Armin Laschet står för en trygg europeisk styrka, som fortsätter Angela Merkels framgångsrika politik.”

Tomas Tobé tycker också att pratet om Armin Laschets bristande regeringserfarenhet är överdrivet.

”Han är en erfaren politiker och ledare för en delstat, Nordrhein-Westfalen, med betydligt fler invånare än Sverige. Han är en samarbetspolitiker.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?