1515

Las-konflikten ger V medvind i opinionen

Vänsterpartiet verkar ha gynnats av kaoset kring las-förhandlingarna och hotet om att försöka avsätta statsminister Stefan Löfven (S). I en ny sympatimätning från Sifo, som publiceras i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet, ökar partiet sitt stöd från 8,9 procent till 10,0 procent – en statistiskt säkerställd ökning.

V-ledaren Jonas Sjöstedt.
V-ledaren Jonas Sjöstedt.Foto:Patrick Trägårdh/TT

Det är också den sista Sifo-mätningen med Jonas Sjöstedt som ledare för Vänsterpartiet. Partiet fick 8 procent av rösterna i riksdagsvalet 2018.

I övrigt är det små ändringar i opinionen och de övriga förändringarna ligger inom felmarginalen. Trenden är att stödet för Socialdemokraterna minskar om man räknar från toppnoteringen på 31,7 procent i maj, när pandemin härjade som värst i Sverige.

Moderaterna och Sverigedemokraterna är jämnstora med 20,6 respektive 20,2 procent. Därefter kommer Centern (7,7 procent), KD (5,9 procent), MP (4,3 procent) och L (3,2 procent). Partiet skulle alltså åka ur riksdagen om det vore val i dag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?