Lars Ohly: Jag får inget jobb

Tillvaron utanför politiken har inte varit lätt för Lars Ohly. För Sveriges Radio berättar den tidigare vänsterledaren att han blivit nobbad av 15 olika arbetsgivare under de senaste åren.

Lars Ohly.
Lars Ohly.Bild:TT

Lars Ohlys liv utanför rikspolitiken blev svårare än han föreställt sig, berättar han i Sveriges Radios P1. Trots de erfarenheter han samlade på sig under tiden som partiledare för Vänsterpartiet mellan 2005 och 2012 tycks han nämligen inte vara särskilt attraktiv på arbetsmarknaden.

”Jag har misslyckats hittills med de 15 jobb jag har sökt”, säger Lars Ohly i P1.

Efter att ha ersatts av Jonas Sjöstedt som Vänsterpartiets ansikte utåt behöll Lars Ohly sin roll som ledamot i riksdagen under ett par år. Men alltsedan valet 2014 har han alltså varit arbetslös.

”Vänsterpartister är inte lika attraktiva på den privata arbetsmarknaden som moderater eller socialdemokrater.”

”Och ibland får jag höra att jag är överkvalificerad”, tillägger han senare i intervjun med P1.

Sedan 1994, när han på allvar klev in i politiken, hade Lars Ohly varit tjänstledig från sitt jobb som tågvärd på SJ. Han hade hoppats på att kunna återvända till företaget efter sin politikerkarriär. Men i stället blev han uppsagd. 

”Jag såg inte möjligheten att jobba på tågen, så igenkänd som jag är. Därför föreslog jag att man kunde fixa någonting annat. Men det ville de inte”, säger han i P1.

I stället har han fortsatt att hjälpa Vänsterpartiet på ideell basis. Ohly berättar att han står i regelbunden kontakt med partiledningen i diverse olika frågor, bland annat om hur partiet utåt sett ska framställas för väljarna.

Men snart kanske partiet inte kan räkna med lika mycket hjälp från sin tidigare partiledare. Lars Ohly avslöjar nämligen att han har ett nytt uppdrag "på gång".

”Jag hoppas det går i lås”, säger han till Sveriges Radio, utan att specifikt vilja nämna den potentiella arbetsgivaren.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?