Lars Ohly hoppar av Vänsterpartiet

 

Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly lämnar partiet i protest. Anledningen är att partiledningen stängt av honom efter anklagelser om sexuellt ofredande.

Lars Ohly.
Lars Ohly.Bild:TT

 

"Det har inte varit ett lätt beslut men jag kan inte med självrespekten i behåll vara kvar i ett parti som förhindrar att jag är kvar på samma villkor som alla andra och som visat en förfärande brist på fingertoppskänsla och feghet", säger Lars Ohly till SR Ekot.

I slutet av 2017 gick Lars Ohly själv ut i en debattartikel i Svenska Dagbladet och berättade att han blivit anklagad av en partikollega för att ha trakasserat henne sexuellt på en partifest. Lars Ohly nekar till alla anklagelser. 

Händelsen polisanmäldes, men polisen gick inte vidare med ärendet eftersom det inte fanns skäl att misstänka brott. 

Efter händelsen har det även rests krav på att Lars Ohly ska avgå som ordförande för Funktionsrätt Sverige, men han har avfärdat de uppmaningarna.

Vänsterpartiet har inte gjort någon egen utredning om vad som hände på partifesten i oktober. 

"Partiledaren har kallat mig förövare. Det gränsar närmast till förtal", säger Lars Ohly vidare till Ekot. 

I en kommentar skriver Hanna Gedin, biträdande partisekreterare: "Det är tråkigt att Lars Ohly väljer att lämna Vänsterpartiet och ingenting vi varken krävt eller önskat. Lars Ohly har varit en viktig person i vårt parti och jag beklagar att han inte velat möta vår önskan om att värna den utsatta kvinnan genom att han en tid framöver undviker partiarrangemang". 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?