ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Han blir ny ordförande i Telia

  • Lars-Johan Jarnheimer.
  • Lars-Johan Jarnheimer. Foto: Joey Abrait
  • Foto: Erik Simander/TT

Telia Companys valberedning sparkar sin styrelseordförande Marie Ehrling och föreslår Lars-Johan Jarnheimer som ersättare i teleoperatören.

Samtidigt utlyser styrelsen en extrastämma för att genomföra valet.

Telias ordförande Marie Ehrling lämnar ordförandeposten i Telia. 

Till hennes ersättare föreslås Lars-Johan Jarnheimer, som tidigare bland annat har varit vd för Tele2.

”Lars-Johan har ett starkt affärssinne och gedigen erfarenhet inom TMT-sektorn. Han har operativ vd-erfarenhet av telekom från sin tid som vd för Tele2 1999 till 2008 samt styrelseerfarenhet från TMT-bolag som Egmont, Millicom och MTG. Vidare har han en gedigen erfarenhet från konsumentaffärer inom olika sektorer, bland annat som styrelseordförande i Ingka Holding (IKEA) och som styrelseledamot i SAS”, säger valberedningens ordförande Daniel Kristiansson.

TMT är samlingsnamnet för teknik, media och telekom.

Det nya valet föreslås ske på en extrainkallad stämma, som måste kallas till inom två veckor.

Bakom det ligger en begäran från svenska staten, som är överlägset största ägare i teleoperatören med 38,35 procent av aktierna.

Marie Ehrling kallades in som ordförande 2013 för att rensa upp efter de hårt kritiserade affärerna i Eurasien, som ledde till åtal mot bland andra förre vd:n Lars Nyberg. Han friades dock.

På senare tid har Marie Ehrling gått emot huvudägarens vilja genom att försöka genomföra Telias köp av Bonniers tv-verksamhet, där TV4 ingår.

Den affären är fortfarande föremål för konkurrensrättslig prövning.

”Marie Ehrling har gjort stora insatser för Telia, särskilt vad gäller hanteringen av de utmaningar som fanns i bolagets verksamhet i Eurasien och skapa en starkare bas i Norden och Baltikum. Företagets kultur och varumärke har i grunden förändrats och förstärkts under denna tid. Vi vill rikta ett stort tack till Marie för det utmärkta arbetet under dessa år”, säger Daniel Kristiansson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer