Annons

Larmrekord - Svenskarna köper som aldrig förr

Ökad otrygghet i kombination med teknisk utveckling ger medvind på larmmarknaden.  

”Det är en stor efterfrågan på tjänsterna”, säger Joakim Söderström, vd på Säkerhetsbranschen. 

Joakim Söderström, vd på Säkerhetsbranschen.
Joakim Söderström, vd på Säkerhetsbranschen.
Kristina Grandin, kommunikationschef på Addsecure.
Kristina Grandin, kommunikationschef på Addsecure.

En ökad känsla av otrygghet runt om i landet får fler att införskaffa larmlösningar i hemmet. Från 2017 till 2018 ökade antalet svenska hushåll med uppkopplade hemlarm från knappt 576.000 till drygt 629.000, enligt Säkerhetsbranschen. 

”I grund och botten finns det en stor otrygghet i samhället – människor känner sig mer och mer osäkra. Det gör att fler vill se över sitt skydd hemma. Där är hemlarm är en viktig komponent”, säger Joakim Söderström, vd på Säkerhetsbranschen och tidigare polis.  

Mellan 2017 och 2018 ökade försäljningen av larmen med omkring nio procent och i år uppskattas en ökning på mellan fem och tio procent. 

”Våra medlemsföretag har sett vilka tjänster och produkter som kan komma att behövas. De har varit beredda ganska länge och nu ökar efterfrågan, men det har också varit en stadig ökning de senaste åren”, tillägger han. 

Från att marknaden främst bestått av traditionella hemlarm har tekniken hunnit ikapp och med det fler alternativ för kunderna. Bland de olika hemlarmslösningarna på marknaden är den största trenden kameror, något som har ”utvecklats jättemycket” och har nu en väldigt stor efterfrågan, enligt Joakim Söderström. 

”Delvis drivs vi av den tekniska utvecklingen. Kamerorna kan användas på ett helt annat sätt i dag. De har blivit mycket smartare, mindre, billigare, och har fler funktioner, som rökdetektor. Dessutom är det en trend med smarta hem och smarta lås. Exempelvis att ett lås som är en kombination av vanligt, mekaniskt, och elektroniskt. Så det är hemlarm, kameror och smarta andra tekniska lösningar är verkligen på frammarsch”, säger han. 

Bland de olika lösningarna som är kopplade till hemlarmen finns det växande intressen för kombinationer, som gör att larmbolaget kommer och till undsättning oavsett om det handlar om inbrott eller brandvarning. Även så kallade elpuckar som kontrolleras från telefonen, och kopplas in till exempelvis kaffebryggaren. 

”Är du på jobbet och börjar fundera på om du verkligen stängde av kaffebryggaren i morse kan du göra det via telefonen. Och det är också kopplat via hemlarmet”, säger Joakim Söderström.  

Det är inte bara hemma hos privatpersoner som det finns ett ökat säkerhetstänk. Addsecure, som jobbar med olika typer av larm- och säkerhetslösningar, vittnar om ett ökat fokus på säkerhet både inom offentlig verksamhet och privata företag.

”Säkerhetsfrågorna har fått ett allt större fokus i samhället generellt och fler vill skydda sig med hjälp av smarta, tekniska lösningar. Tidigare var gemene man mer skeptisk mot kameraövervakning på offentliga platser men acceptansen ökar allt mer”, säger Kristina Grandin, kommunikationschef på Addsecure. 

På skolorna har medvetenheten om vikten av larm- och säkerhetslösningar ökat, fortsätter hon. 

”Vi har jobbat dedikerat med skolsäkerhet de senaste två åren och ser en ökad efterfrågan på våra skolsäkerhetlösningar. Bara det senaste halvåret har vi skrivit avtal med ett 20-tal skolor, allt från förskolor till gymnasieskolor. I dag handlar det inte längre bara om utalarmering som vid till exempel en brand, utan mer om inalarmering vid yttre hot och förebyggande utbildning av hur personal bör agera vid hot och våld”, säger Kristina Grandin. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera