Annons

Larmrekord - Svenskarna köper som aldrig förr

Ökad otrygghet i kombination med teknisk utveckling ger medvind på larmmarknaden.  

”Det är en stor efterfrågan på tjänsterna”, säger Joakim Söderström, vd på Säkerhetsbranschen. 

Joakim Söderström, vd på Säkerhetsbranschen.
Joakim Söderström, vd på Säkerhetsbranschen.
Kristina Grandin, kommunikationschef på Addsecure.
Kristina Grandin, kommunikationschef på Addsecure.

En ökad känsla av otrygghet runt om i landet får fler att införskaffa larmlösningar i hemmet. Från 2017 till 2018 ökade antalet svenska hushåll med uppkopplade hemlarm från knappt 576.000 till drygt 629.000, enligt Säkerhetsbranschen. 

”I grund och botten finns det en stor otrygghet i samhället – människor känner sig mer och mer osäkra. Det gör att fler vill se över sitt skydd hemma. Där är hemlarm är en viktig komponent”, säger Joakim Söderström, vd på Säkerhetsbranschen och tidigare polis.  

Mellan 2017 och 2018 ökade försäljningen av larmen med omkring nio procent och i år uppskattas en ökning på mellan fem och tio procent. 

”Våra medlemsföretag har sett vilka tjänster och produkter som kan komma att behövas. De har varit beredda ganska länge och nu ökar efterfrågan, men det har också varit en stadig ökning de senaste åren”, tillägger han. 

Från att marknaden främst bestått av traditionella hemlarm har tekniken hunnit ikapp och med det fler alternativ för kunderna. Bland de olika hemlarmslösningarna på marknaden är den största trenden kameror, något som har ”utvecklats jättemycket” och har nu en väldigt stor efterfrågan, enligt Joakim Söderström. 

”Delvis drivs vi av den tekniska utvecklingen. Kamerorna kan användas på ett helt annat sätt i dag. De har blivit mycket smartare, mindre, billigare, och har fler funktioner, som rökdetektor. Dessutom är det en trend med smarta hem och smarta lås. Exempelvis att ett lås som är en kombination av vanligt, mekaniskt, och elektroniskt. Så det är hemlarm, kameror och smarta andra tekniska lösningar är verkligen på frammarsch”, säger han. 

Bland de olika lösningarna som är kopplade till hemlarmen finns det växande intressen för kombinationer, som gör att larmbolaget kommer och till undsättning oavsett om det handlar om inbrott eller brandvarning. Även så kallade elpuckar som kontrolleras från telefonen, och kopplas in till exempelvis kaffebryggaren. 

”Är du på jobbet och börjar fundera på om du verkligen stängde av kaffebryggaren i morse kan du göra det via telefonen. Och det är också kopplat via hemlarmet”, säger Joakim Söderström.  

Det är inte bara hemma hos privatpersoner som det finns ett ökat säkerhetstänk. Addsecure, som jobbar med olika typer av larm- och säkerhetslösningar, vittnar om ett ökat fokus på säkerhet både inom offentlig verksamhet och privata företag.

”Säkerhetsfrågorna har fått ett allt större fokus i samhället generellt och fler vill skydda sig med hjälp av smarta, tekniska lösningar. Tidigare var gemene man mer skeptisk mot kameraövervakning på offentliga platser men acceptansen ökar allt mer”, säger Kristina Grandin, kommunikationschef på Addsecure. 

På skolorna har medvetenheten om vikten av larm- och säkerhetslösningar ökat, fortsätter hon. 

”Vi har jobbat dedikerat med skolsäkerhet de senaste två åren och ser en ökad efterfrågan på våra skolsäkerhetlösningar. Bara det senaste halvåret har vi skrivit avtal med ett 20-tal skolor, allt från förskolor till gymnasieskolor. I dag handlar det inte längre bara om utalarmering som vid till exempel en brand, utan mer om inalarmering vid yttre hot och förebyggande utbildning av hur personal bör agera vid hot och våld”, säger Kristina Grandin. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?