ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Larmet: Äldre befolkning pressar Portugals ekonomi

  • Foto: Janerik Henriksson/TT

Antalet personer i arbetsför ålder i Portugal kommer att minska med nära en tredjedel fram till år 2050, enligt en rapport från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD.

Den snabba åldringskurvan kommer att leda till en kraftig minskning av antalet personer som bidrar till landets pensionssystem, vilket kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser.

För att komma till bukt med problemet föreslår OECD bland annat att Portugal borde sätta stopp för möjligheten till "väldigt tidiga pensioner" bland personer som varit långtidsarbetslösa.

"Fokus borde ligga på att stärka incitamenten och möjligheterna för äldre personer att stanna längre på arbetsmarknaden, samt att förenkla pensions- och socialförsäkringssystemen för att bättre hantera längre livslängd", säger Stefano Scarpetta, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor vid OECD.

Enligt rapporten består närmare 21 procent av Portugals invånare i dag av personer över 65 år, och fram till år 2050 förväntas antalet personer i arbetsför ålder ha minskat med 30 procent. Det kan jämföras med snittet, en minskning på 5 procent, bland övriga OECD-länder.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer