1515

Larm om trängsel i kollektivtrafiken

För mycket folk på bussar och tåg – under veckan har det kommit flera larm om trängsel kollektivtrafiken som riskerar att coronaviruset sprider sig.

Nu försöker trafikbolagen på nytt få folk att hålla avstånden eller färdas på andra sätt.

Från olika håll i landet kommer rop om trängsel i kollektivtrafiken. Orust, Skövde, Uppsala, Skellefteå och Göteborg – resenärer har tyckt att det blir för trångt och för nära. I våras var gymnasieskolor och universitet stängda, och många arbetade från hemmet. Nu är det fler som reser när skolorna öppnat, och kanske har några som jobbar också återvänt till sina arbetsplatser.

”Det har varit mycket resenärer den här veckan och förra veckan”, berättar Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik.

Göteborg har högsta passagerarantalet, och det har kommit rapporter därifrån om trängsel.

”Även uppåt Västkusten och inåt landet har det rapporterats om att det är trångt”.

Han berättar att Västtrafik försöker göra det som går för att minska trängseln.

”Vi har satt in ett 40-tal extra avgångar, och vi har också informatörer ute som försöker hjälpa kunder så de hittar rätt, exempelvis genom att berätta om extra avgångar”.

Han förklarar att det ofta blir trångt i kollektivtrafiken varje år just runt skolstarten – det är så många som måste finna sin nya väg till skola och jobb. I år är det extra besvärligt med pandemin.

”Det tar ett tag innan resandet blir stabilt”, säger Henrik Kjellberg.

Klagomål om trängsel kommer också från bland annat Skellefteå, Karlsborg och Hjo.

I Stockholm vill inte Storstockholms lokaltrafik (SL) kommentera eventuella larm om trängsel i samband med skolstarten. Men på SL:s hemsida framgår att resenärer fortfarande uppmanas att gå eller cykla i stället för att åka kollektivt. De som måste resa uppmanas också att välja andra tider än rusningstid.

I Uppsala rapporterar SVT Uppsala om 250 larm om överfulla bussar på bara en vecka i samband med skolstarten. Upplands lokaltrafik (UL) försöker göra det som går för att minska trängseln, berättar presschefen Helena Klange för SVT. Men 250 larm under en vecka ska jämföras med 30 000 avgångar per vecka, tycker hon.

”Så å ena sidan är 250 ganska få, å andra sidan har jag all respekt för dem som reser samma tid varje morgon och tycker att det är för mycket folk. Vi gör vad vi kan men det räcker inte”, säger hon.

Nu måste fler turer sättas in. UL har hyrt in extra bussar och satt in drygt 20 extraturer.

”Vi får försöka fördela om trafiken ännu mer och fortsätta vädja till resenärerna att undvika de tider på dygnet då det är mycket folk i rörelse”, säger Helena Klange till SVT.


Innehåll från NetAppAnnons

NetApps världsledande AI-teknik tar ert data till nya höjder

I och med att manuella processer digitaliseras skapas helt nya mätdata, i enorma mängder, som tillsammans med befintlig data gör det möjligt att effektivisera och automatisera i högre grad än tidigare. Att analysera och omvandla dessa mängder data till värdeskapande insikter är komplext och här är Artificial Intelligence, AI, tillsammans med möjligheten att samla allt data på samma molnbaserade plattform avgörande för en effektiv digitalisering. 

– Vi ser att man idag samlar in data från nya ställen, det är allt från nya digitala processer som ska mätas och nya maskiner som genererar mätdata till data från ett kassasystemen i självscanningen i matbutiken. All denna nya data måste generera någon form av insikt för att ha värde och här hjälper vi våra kunder att göra digitaliseringens nya data tillgängligt för analys med AI, både hemma och i molnet, säger Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp.

Hur vi använder data har kraftigt förändrats och det är viktigt att kunna kontrollera och förvara data regelrätt. Det är inte längre självklart att allt data ligger i ett datacenter, utan det kan även vara spritt på molntjänster.

– Att allt fler flyttar sitt data till molnet är en tydlig trend på marknaden som innebär att det helt plötsligt finns det en ny plats som IT-avdelningarna ska ha koll på. Där gör vår mjukvara underverk som samlar och tillgängliggör allt data för användaren att arbeta med när det behövs, oavsett vilka verktyg man använder, säger Martin Wallin, Sverigechef på NetApp. 

Genom partnerskap med AI Sweden, ett viktigt nätverk och arena för utveckling och användande av AI i Sverige, hjälper NetApp svenska företag och myndigheter att lyckas med AI. Genom att vara medlem i nätverket sänks tröskeln för att komma igång med ett AI-projekt då medlemmarna kan testa, utveckla och dra lärdom av nätverkets samlade expertis för att sedan investera i en egen AI-infrastruktur. NetApp bidrar med den utrustning och kompetens som krävs för att lyckas med ett AI-projekt och genererar en full utväxling av kundens digitaliseringsresa.

 – Vi är tätt sammankopplade med AI Sweden och är stolta över att vara en del av det nätverket. Samtidigt har vi ett många bra partnerskap, bland annat med NVIDIA som vi byggt vår lösning ONTAP AI tillsammans med. Det viktiga för oss är att vi med rätt tekniklösning gör det enkelt för företag att skapa nya insikter och få snabbare resultat med hjälp av AI, säger Fredrik Nygren.

Framöver ses stora möjligheter i att via en partnerorganisation som AI Sweden bidra inte bara till en digital tillväxtmöjlighet för medlemmarna, utan även för samhället i stort. Med hjälp av AI kan man snabbare tillvarata innovativa idéer och fatta mer utbildade beslut vilket driver samhällsutvecklingen framåt. 

– Om man är intresserad av digitalisering och vet att man har data som man vill göra mer med för att öppna nya affärsmöjligheter eller insikter, då kan NetApp hjälpa till med en plattform som gör det möjligt på mycket kortare tid än någon annan. Vi gör det dels genom att ha lösningar i världsklass, dels genom vårt samarbete med AI Sweden, säger Martin Wallin.

Är du intresserad av att veta mer om möjligheterna med AI? Här kan du läsa vidare:

https://www.netapp.com/artificial-intelligence/ 

Om NetApp

NetApp är ett globalt molndrivet, datafokuserat mjukvaruföretag som ger organisationer möjlighet att leda med data i en tid av ökande digital transformation. 

Företaget tillhandahåller hårdvara, mjukvara och molntjänster som hjälper organisationer att köra sina applikationer optimalt, oavsett om de utvecklar lösningar i molnet, flyttar till molnet eller bygger privata moln i det egna datacentret. 

Med lösningar som fungerar i distribuerade miljöer hjälper NetApp organisationer att bygga deras eget data fabric och på ett säkert sätt leverera rätt data, tjänster och applikationer till rätt personer - när som helst och var som helst.

Läs mer på: www.netapp.se eller följ oss på Twitter, LinkedIn, Facebook och Instagram

Mer från NetApp

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NetApp och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?