ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Larm: Nybyggesberget tar åratal att sälja

  • Foto: Jonas Ekströmer/TT

Med nuvarande försäljningstakt av nyproducerade bostadsrätter skulle det ta närmare fyra år att sälja hela utbudet på bostadssajten Hemnet.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det är tydligt att tiden det tar att omsätta utbudet av nyproduktion har ökat kraftigt. När marknaden var som hetast under 2015 tog det 5 månader i Stockholm och nu ligger vi på dryga 50. Det stora hoppet ser vi hösten 2017 och vintern 2018, då utbudet ökade samtidigt som säljvolymerna minskade", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Tiden det tog att omsätta utbudet av nyproducerade bostadsrätter minskade 2014-2015 till som lägst fem månader i Stockholms län. Den tiden har sedan ökat till 53 månader nu senast i december. Detta innebär alltså att det med nuvarande försäljningstakt skulle ta 4,5 år att sälja alla nyproducerade bostadsrätter som finns annonserade på Hemnet.

För hela Sverige var omsättningstiden 45 månader i december, alltså knappa 4 år. 

"För successionsmarknaden såg vi förra året tecken på en stabilisering, men för nyproduktion ser det fortsatt ganska mörkt ut. Man ska dock komma ihåg att det finns väldigt många olika marknader för nyproduktion, beroende på segment och var man befinner sig i landet. Verkligheten kan se väldigt olika ut", säger Staffan Tell. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies