Larm: Nybyggesberget tar åratal att sälja

Med nuvarande försäljningstakt av nyproducerade bostadsrätter skulle det ta närmare fyra år att sälja hela utbudet på bostadssajten Hemnet.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det är tydligt att tiden det tar att omsätta utbudet av nyproduktion har ökat kraftigt. När marknaden var som hetast under 2015 tog det 5 månader i Stockholm och nu ligger vi på dryga 50. Det stora hoppet ser vi hösten 2017 och vintern 2018, då utbudet ökade samtidigt som säljvolymerna minskade", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Tiden det tog att omsätta utbudet av nyproducerade bostadsrätter minskade 2014-2015 till som lägst fem månader i Stockholms län. Den tiden har sedan ökat till 53 månader nu senast i december. Detta innebär alltså att det med nuvarande försäljningstakt skulle ta 4,5 år att sälja alla nyproducerade bostadsrätter som finns annonserade på Hemnet.

För hela Sverige var omsättningstiden 45 månader i december, alltså knappa 4 år. 

"För successionsmarknaden såg vi förra året tecken på en stabilisering, men för nyproduktion ser det fortsatt ganska mörkt ut. Man ska dock komma ihåg att det finns väldigt många olika marknader för nyproduktion, beroende på segment och var man befinner sig i landet. Verkligheten kan se väldigt olika ut", säger Staffan Tell. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?