ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lärarbas sågar M-förslag om prov

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill att alla elever ska inleda varje skolår med att göra diagnostiska prov.
Men Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand sågar förslaget.
Det här är ytterligare ett bevis på politikers klåfingrighet, säger hon.

Syftet med diagnostiska prov, i åtminstone matematik och svenska, är att tidigt upptäcka kunskapsluckor, förklarar Moderatledaren på debattsidan i Dagens Industri.

"Proven ska inte ligga till grund för betygssättning utan ge bättre möjlighet för elever, föräldrar och lärare att följa kunskapsutvecklingen och ge rätt stöd i tid."

Anna Kinberg Batra kopplar utspelet till Nobeldagen: "För att Sverige ska kunna få fler Nobelpristagare krävs en bra skola".

Men förslaget väcker Johanna Jaara Åstrands irritation:

"Som om lärarna inte redan skulle veta hur deras elever ligger till, eller vet hur de ska ta reda på det, säger hon." Bli lärare

Det lärarna efterlyser är satsningar på särskilt stöd, höjda lärarlöner och mer tid att planera och följa upp undervisningen.

"Fler obligatoriska prov är det bara två procent som anger som betydelsefullt för elevernas kunskapsutveckling, säger Johanna Jaara Åstrand."

Hon är kritiskt till Kinberg Batras och andra politikers benägenhet att detaljstyra skolan.

"Vill Anna Kinberg Batra genomföra diagnostiska prov kan hon ju bli lärare. Men det är inte genom mer mätande vi får en bättre skola. Det som behövs är resurser till de elever som behöver stöd, säger hon."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies