Annons

Lantbrukare kan få dröjsmålsränta för sena bidrag

Tusentals lantbrukare kan komma att få dröjsmålsränta för sena utbetalningar av EU-bidrag.

Det hoppas i alla fall Lantbrukarnas riksförbund (LRF) som nu valt att driva ett pilotfall.

Foto:TT

Bakgrunden till kraven som väcks är försenade utbetalningar från Jordbruksverket under åren 2015–17. En överklagan har precis lämnats in till Jordbruksverket där den berörda lantbrukaren i Östergötland har fått vänta på utbetalningar på 500 000 kronor.

”Vi tycker det är rimligt med normal dröjsmålsränta som man tar ut i olika sammanhang. Många lantbrukare som har räknat med de här pengarna har i stället fått ersätta det med banklån eller skjuta upp investeringar för att hantera situationen”, säger Lars Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på LRF.

Enligt Lars Erik Lundkvist rör det sig om runt 10 000–20 000 lantbrukare som kan tänkas vara aktuella för ersättning med varierande belopp.

”Beloppen varierar beroende på hur stort företag som man har. Vi har inte räknat på genomsnittsbeloppet, den här lantbrukaren ligger relativt högt men genomsnittsbeloppet ligger snarare mellan 10 000–30 000 kronor”.

TT: Ni beslutade redan 2017 att driva ett pilotmål. Varför har det dröjt så länge?

”Det beror på att utbetalningen för de här åren kom först nu i maj. Det är först när utbetalningen och själva beslutet från Länsstyrelsen kommit som man formellt kan överklaga utbetalningsbeslutet. Det beror helt enkelt på att det varit en långdragen administration”.

Lars Erik Lundkvist bedömer att själva ärendet ska gå till prövning i förvaltningsrätten.

”Eftersom vi driver ärendet hoppas vi förstås på att vi får gehör. Det har ändå varit en historia under ett antal år med ganska mycket uppmärksamhet. Även om det saknas EU-regler för dröjsmålsränta till böndernas fördel, tycker vi att det är rimligt med den nationella lagstiftningen att Sverige ska ha en hantering som är rimlig”.

TT har varit i kontakt med Jordbruksverket som i en skriftlig kommentar, skriver: " På Jordbruksverket är vi inte nöjda med situationen och jobbar hårt för att det inte ska upprepas. Samtidigt konstaterar vi att det inte finns något lagstöd för att betala ut dröjsmålsränta på det här området. Det är bra med en prövning så att rättsläget klargörs för alla parter".

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera