Lannebo fonder hakar på Akelius utmaning

Lannebo Fonder följer Akelius utmaning och skänker 150.000 kronor till Läkare utan gränser, som en del i det stora sociala engagemang som fondförvaltningsföretaget ägnar sig åt. 

”Vi hoppas på insamlingsrekord”, säger Lannebo Fonders vd Martin Öqvist. 

Martin Öqvist, vd Lannebo Fonder.
Martin Öqvist, vd Lannebo Fonder.Bild:Lannebo Fonder

De har kallats det mjuka företaget i en hård tid, något som är tämligen talande för Lannebo Fonders långsiktiga samhällsengagemang. De sponsrar sedan tidigare organisationerna Team Rynkeby, Hand in Hand och Ersta Flickhem. Team Rynkeby fick förra året in 19 miljoner till Barncancerfonden.

”Om man tittar på vårt samhällsengagemang idag är det tre stycken organisationer som vi har haft långa engagemang med. Nu självklart adderar vi Läkare utan gränser som utvald organisation och ser fram emot att följa deras arbete” säger Martin Öqvist, vd för Lannebo Fonder.

Det är just långsiktigt arbete som Lannebo Fonder vill trycka på. Fondförvaltningsföretaget satsar på personlig kontakt med kunder och distributörer. Det handlar om att ha ett vidare perspektiv än Stureplan, berättar Marin Öqvist vidare. De väljer ut dem de sponsrar noggrant och kritiskt.

”Vi vill vara med där vi kan göra skillnad. Det handlar om att medlen går till de behövande och inte stannar på vägen. Vi vill jobba långsiktigt med de vi stödjer” säger Martin Öqvist och fortsätter:

”Vi tycker att det här stämmer med våra övriga värderingar och långsiktiga engagemang som fondförvaltare, det löper parallellt med samhällsengagemang och medmänskligheten präglar vår kultur i arbetet med fonder”.

Martin Öqvist hoppas att insamlingen till Läkare utan gränser når rekordnivåer i år.

”Vi är imponerade av gensvaret som Akelius utmaning fått. Jag uppmanar fler att hänga på så att vi slår ett nytt insamlingsrekord, och att fler än Roger Akelius tar fler typer av sådana här initiativ.”


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?