Annons

Längre straff hotar Max Serwin i Falcon Funds-målet

Nu hotas Max Serwin av ytterligare påbackning på sitt fängelsestraff. Det vill i alla fall Jerker Asplund, Ekobrottsmyndighetens Falcon-åklagare, som åtalar Max Serwin för svindeln i fondbolaget.

Den andra huvudmannen, Afram Gergeo, bör om åklagaren får som han vill, också dömas till ett långt fängelsestraff samt näringsförbud.

Max Serwin och Ekobrottsmyndighetens åklagare Jerker Asplund.
Max Serwin och Ekobrottsmyndighetens åklagare Jerker Asplund.
Ekobrottsmyndighetens åklagare Jerker Asplund.
Ekobrottsmyndighetens åklagare Jerker Asplund.Foto:Janerik Henriksson/TT
Foto:Di.

Max Serwin har redan dömts till sex år och nio månaders fängelse för sin roll i första akten av Falcon-härvan, svindeln i fondbolaget Optimus. Åklagaren hade där yrkat sju år och nio månader.

Men det straffet kan komma att förlängas när nu Max Serwin åtalas för grovt bedrägeri i själva huvudmålet. Skulle inte tingsrätten övertygas om den brottsrubriceringen är andrahandsyrkandet grov trolöshet mot huvudman. Dessutom yrkar åklagaren på att Max Serwin ska dömas till tio års näringsförbud.

Hans utpekade medhjälpare, Afram Gergeo, åtalas för grovt penningtvättsbrott. Även han hotas av tio års näringsförbud.

Totalt anser åklagaren att 480 miljoner kronor stulits ur Falcons tre fonder Balanced, Aggressive och Cautious under åren 2015 och 2016.

I ett yrkande om kvarstad preciserar åklagaren Max Serwins ansvar till 9.890 000 euro, 111.265.600 kronor och 4.700.000 dollar. Totalt summeras det till 258,8 Mkr. Från Afram Gergeo kräver åklagaren 207 Mkr.

Huvudförhandlingen är redan utsatt, och är planerad att inledas den 17 augusti vid Stockholms tingsrätt. Om allt flyter på som det ska blir det totalt 40 förhandlingsdagar.

Mark Bishop omfattas inte av torsdagens åtal, annat än att bevis som samlats in mot honom ska vara kvar.

Läs mer: Så tömdes Falcon Funds på 900 miljoner

Den 17 april dömdes amerikanen till sju och ett halvt års fängelse för affärerna i fondbolaget Optimus. Mark Bishop överklagade först domen, men den 5 juni drog han tillbaka överklagandet.

Samma dag lade Jerker Asplund ned förundersökningen mot honom.

”Han kan aldrig få mer än åtta års fängelse för all den här brottsligheten, även i det som vi kallar del två. Med bakgrund av hans återkallelse kan vi inte påverka påföljden i princip över huvud taget”, sa Jerker Asplund till Dagens industri.

 


Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?