Hoppa till innehållet

Annons

Länge leve stilen från Lilla Hyttnäs

Sommaren närmar sig, liksom högsäsong för svensk turism. Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna är tillbaka till besöksantalen innan pandemin, men märker en förändring av gästerna.

Speciellt för sin tid var att hela gården inreddes som en funktionell plats för familjeliv och kreativitet, i stället för det rådande borgerliga idealet med tungt inredda salonger endast avsedda för att visas upp för gäster. Dessutom valde paret klara, starka färger, mycket rött och grönt. Här i matsalen är panelerna gräsgröna och lamporna hemmagjorda av klippt papper.
Speciellt för sin tid var att hela gården inreddes som en funktionell plats för familjeliv och kreativitet, i stället för det rådande borgerliga idealet med tungt inredda salonger endast avsedda för att visas upp för gäster. Dessutom valde paret klara, starka färger, mycket rött och grönt. Här i matsalen är panelerna gräsgröna och lamporna hemmagjorda av klippt papper.
Konstnären Carl Larsson och hans hustru Karin i ateljén i Lilla Hyttnäs omkring år 1890.
Konstnären Carl Larsson och hans hustru Karin i ateljén i Lilla Hyttnäs omkring år 1890.Foto:BONNIERARKIVET
Förmaket är ett av gårdens mest avbildade rum. Ovanför kakelugnen från 1752 har Carl Larsson låtit blommönstret slingra sig upp i taket. Också dörrspeglar och snickerier har målade porträtt och blommor.
Karin Larssons textilkonst är en stor del av gårdens inredning. Hon experimenterade med färger, abstrakt stil och broderier.
Sängarna på Carl Larsson-gården är med moderna mått små. Väggarna och taket kring bädden är prydda med naturmålningar och snickerierna målade i grönt.
Elsa Billgren är författaren till boken Ett hem – Carl och Karin Larssons värld.
I gästrummet, också kallat gammelrummet, samlades äldre föremål och inredningsdetaljer.
I gästrummet, också kallat gammelrummet, samlades äldre föremål och inredningsdetaljer.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 459kr/mån

spara
1180 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 344 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från InossiaAnnons

Inossia får 7,3 miljoner euro i EU-finansiering

Malin Nilsson, vd på Inossia, och Cecilia Persson, professor i materialvetenskap på Uppsala universitet.
Malin Nilsson, vd på Inossia, och Cecilia Persson, professor i materialvetenskap på Uppsala universitet.

Inossia har tagit fram en mjukgörare för bencement som kan minska antalet smärtsamma frakturer i bensköra ryggar med 75 procent. Nu, tack vare EU-finansiering via EIC Accelerator, kan Inossia revolutionera behandlingen av osteoporotiska kotor och degenererade diskar och göra skillnad för patienter världen över.

Inossia har skapat en mjukgörare, Inossia® Cement Softener, för bencement, som gör dem anpassade för behandling av ryggradsfrakturer hos osteoporospatienter och patienter med degenererade diskar. Produkten har potential att minska antalet smärtsamma frakturer med 75 procent och förbättra livskvaliteten för patienterna.

Med stöd av EU-finansieringen kommer Inossia kunna ta sin produkt till den globala marknaden och helt förändra behandlingen av bensköra kotor och degenererade diskar.

– Som forskare inom medicinsk teknik drivs jag av möjligheten att göra livet bättre för patienter. Samarbete mellan akademi och företagsamhet är avgörande för att forskningen ska nå ut till patienter, säger Cecilia Persson, professor i materialvetenskap på Uppsala universitet, som samarbetar tätt med Malin Nilsson, vd på Inossia och tidigare produktchef och affärsutvecklare på BoneSupport med produkt i samma affärsområde.

Läs mer om Inossia här

Förbättrar livet för många patienter

Inossias produkt hjälper att förhindra följdfrakturer – något som sparar samhället en hel del pengar.

– Man brukar säga att följdfrakturerna som sker på grund av behandling med för hårt material kostar 700 miljoner euro varje år i Europa. Om vi kan förhindra dem, eller åtminstone minska dem med 75 procent, skulle vi spara över 500 miljoner euro per år, säger Malin Nilsson och fortsätter:

– Vi är övertygade om att vår mjukgörare kommer att förbättra livet för många patienter. Vi är tacksamma för EU-finansieringen som gör det möjligt för oss att vidareutveckla och ta våra produkter till marknaden.

Sammanfattningsvis kan Inossias mjukgörare för bencement bespara samhället både smärta och pengar. I dagsläget finns ingen liknande konkurrent på den globala  marknaden. Som nästa steg satsar Inossia även på att behandla degenererade diskar, vilket är en i stort sett outforskad marknad.

Besök Inossia här 

Om Inossia:
Inossia® utvecklar medicintekniska lösningar med starkt fokus på aktivt åldrande, bättre behandlingar och minskade sjukvårdskostnader för patienter som lider av ryggsmärta. Inossia®, som spin-out från Uppsala Universitet, kommersialiserar patentskyddad mjukgörare för bencement för att bättre behandla benskörhetsfrakturer i ryggraden. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inossia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera