1515
Annons

Långa USA-räntor ned

Asienbörserna står överlag på minus på onsdagen, medan yenen stärkts. Långa USA-räntor sjunker något. 

Donald Trump uppgav på tisdagen att han inte är så nöjd med handelssamtalen med Kina även om han håller dörren öppen för fortsatta samtal, ett uttalande som går stick i stäv med helgens mer positiva tongångar. Han avfärdade även uppgifter om en helhetslösning för det kinesiska bolaget ZTE och talade om en plan att bötfälla bolaget och tvinga fram en förändring i företagsledningen.

"Marknaderna kanske blev lite för optimistiska på måndagen. Verkligheten är att samtalen fortsätter då de inte gjort framsteg på skilda områden, inklusive immateriella rättigheter", sade Norihiro Fujito på Mitsubishi UFJ till Reuters. 

Donald Trump sade också på tisdagen att det är tveksamt om mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un verkligen blir av den 12 juni, och upprepade villkor som krav på en snabb kärnvapenavveckling. Förberedelserna fortsätter däremot enligt Vita huset. 

USA:s representanthus godkände på tisdagen en bred omgörning av den finansiella regleringen, "Dodd-Frank-lagstiftningen". Bland annat höjs tröskeln för när banker ska ses som systemkritiska. Förslaget ska nu undertecknas av Trump.

En emission av tvååriga statsobligationen på tisdagen mötte relativt bra intresse. Den tioåriga statsobligationen har sjunkit något till 3,05 procent på onsdagen. 

På valutamarknaden har yenen stärkts till 110:50 mot dollarn, som i sin tur stärkts till 1:1760 mot euron. 

Handlare uppgav till Bloomberg News att yenrörelsen utlöstes av "stop/loss"-handel i den turkiska liran mot yenen. 

Den turkiska liran har fortsatt att tappa i spåren av att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sagt att han ska ta ett fastare grepp om penningpolitiken. På tisdagen varnade kreditvärderingsinstitut för utvecklingen.

"Penningpolitiken i Turkiet har länge varit föremål för politiska begränsningar, men ett uttryckligt hot att minska centralbankens oberoende och ökar riskerna för den policyskapande miljön och policyns effektivitet. En större erosion av det penningpolitiska oberoendet skulle ytterligare öka trycket på Turkiets kreditbetygsprofil", skrev Fitch enligt Reuters.

Varken Fitch, S&P eller Moody's har "investment grade" på Turkiet, där S&P har lägst betyg på BB-. 

Den turkiska liran har tappat 17 procent mot dollarn sedan början av maj.

I Italien inväntas fortsatt besked om Italiens president Sergio Mattarella ska släppa fram Giuseppe Conte som ny premiärminister, möjligen får vi veta på onsdagen. 

Skepsis från många håll om detta oprövade kort fick ledarna för Femstjärnerörelsen och Lega att på tisdagen upprepa hans kandidatur. 

Den svenska kronan har tappat 3 öre mot dollarn och 2 öre mot euron. På onsdagens agenda står för svensk del Riksbankens rapport om den finansiella stabiliteten.

Från euroområdet kommer preliminärt PMI för maj, med en väntad marginell nedgång för det kombinerade PMI till 55,0. Detta index har sjunkit tre månader i rad. 

Från Storbritannien kommer april-KPI och från USA protokollet från Federal Reserves möte den 1-2 maj.


Innehåll från ZiccumAnnons

Knäcker kostsam kylkedja

Göran Conradson, vd på Ziccum.
Göran Conradson, vd på Ziccum.

Vaccinbolaget Ziccum har utvecklat en teknologi som kan knäcka den kostsamma kylkedjan som i dag fungerar som en bromskloss för vaccinering i låginkomstländer. Vd:n Göran Conradson berättar om innovationen som syftar till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till fler – och till en lägre kostnad.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, hade enbart 6,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått sin första vaccindos mot covid-19 i slutet av 2021. Den låga vaccinationsgraden ger fritt spelrum för nya virusvarianter. 

En stor del av problemet är att de vaccin som används i dag måste transporteras i en obruten kylkedja. I vissa låginkomstländer innebär detta att logistiken blir närmast omöjlig. Men vaccinbolaget Ziccum har tagit fram en teknologi, LaminarPace, som kan förändra distributionen i grunden. 

Stor potential för tekniken

– Genom att separera vatten från den aktiva ingrediensen i vaccinet ökar stabiliteten. Ett termostabilt vaccin kan lagras och transporteras utanför kylkedjan, förklarar Göran Conradson, vd på Ziccum, och fortsätter: 

– Nya testresultat visar att vår lufttorkningsteknologi kan användas för att producera termostabila torrpulvervacciner på fyra stora vaccinplattformar. 70 procent av de godkända covid-19-vaccinen och 67 procent av vaccinkandidaterna som genomgår kliniska studier använder en av dessa plattformar. 

Mindre kostsam transport

Att transportera pulvervaccin som behåller sina egenskaper utanför ett kylskåp är inte bara mindre komplicerat, utan också betydligt mindre kostsamt. Här finns alltså möjligheter för att vaccinera fler, till ett lägre pris. 

Enligt Göran Conradson är det stora krafter i rullning för att komma bort från kylkedjan. Vaccinjättarna har börjat undersöka om mindre förpackningar som kräver färre kylskåp kan underlätta processen.

– Problemet är att de fortfarande använder samma grundteknologi för sin vaccintillverkning. Vi kan likna det med det som händer inom bilbranschen, där tillverkare genom olika metoder försöker minska utsläppen från bensin- och dieselbilar. Mitt i detta kommer elbilarna och slår igenom med full kraft. Vi ser att Ziccum kan fylla samma funktion på vaccinsidan, säger han. 

Lever upp till flera hållbarhetsmål

Ziccum jobbar aktivt med flera av FN:s globala hållbarhetsmål där företaget har möjlighet att göra skillnad med sin teknologi. Detta är en viktig nyckel för att positionera sig som en lösning på ett globalt problem, och för att attrahera vaccintillverkare och investerare som kan hjälpa bolaget framåt. 

– Vi är väldigt optimistiska om att vi kommer att nå den kommersiella marknaden. Det är egentligen bara en fråga om när, säger Göran Conradson. 

Om Ziccum
Ziccum utvecklar och kommersialiserar LaminarPace, som är en patenterad teknologi för framställning av torra och stabila formuleringar av världens mest behövda vacciner. Sedan starten har bolaget arbetat för att tillgängliggöra barnvacciner, men fokuserar numera också på vaccin mot covid-19. 

Läs mer på www.ziccum.com 

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?