1515

Lång väg kvar att vandra – men Åkerström tror på förbättring

Handelsbanken är på rätt väg, enligt vd:n Carina Åkerström. Men onsdagens rapport visar också att det är långt kvar att vandra till tidigare lönsamhetsnivå.

”Det finns potential att bli bättre, det är ingen tvekan om det”, säger Carina Åkerström till Di.

Carina Åkerström
Carina ÅkerströmFoto:Jack Mikrut

Handelsbanken SHB A -1,01% Dagens utveckling fick en flygande start i Stockholmsbörsens onsdagshandel efter sin rapport för årets första kvartal och var som mest upp nästan 3 procent. Vid en första anblick är det inte svårt varför.

Rörelseresultatet på 5,6 miljarder kronor var 10 procent över analytikerkårens förväntningar samtidigt som Handelsbanken hittills inte riktigt hängt med i årets stora bankrally.

Men ju djupare in i siffrorna som placerarna trängde, och ju fler frågor som ledningen tvingades svara på, desto mer föll aktien. 

Handelsbanken är just nu en bank under omvandling, där en viktig del är den omstrukturering som pågår av den svenska verksamheten som bland annat ska banta bort nästan halva kontorsnätet. Därmed är det också en bank som präglas av osäkerhet, och den finns kvar även efter onsdagens rapport.

Vad den svenska omstruktureringen innebär för bankens kundrelationer och den viktiga bolåneaffären återstår att se, men klart är att Handelsbanken inte klarar att försvara sin marknadsandel i nyutlåningen i det svenska boprisrally som pågår.

”Det är en affär som våra konkurrenter använder som inkörsport till andra affärer, inte minst kapitalförvaltningen, så vi ska definitivt vara med som en spelare här och det jobbar vi väldigt intensivt med på olika sätt”, säger Carina Åkerström till Di.

Hur viktigt är det för er att hålla marknadsandelen jämfört med att inte ge er in ett priskrig?
”Jag tycker kanske inte att priskrig i sig är något som vi ska hänfalla åt, men marknaden styr väldigt mycket och vi vill med här och också se att andra affärer växer, så anpassar vi oss”, säger Carina Åkerström.

Bankens avkastning på eget kapital uppgick under kvartalet till 10,6 procent, vilket är under vad SEB och Swedbank väntas presentera – trots att det ligger omfattande kreditförluster i de två sistnämnda prognoserna, medan Handelsbanken tvärtom redovisade nettopositiva kreditförluster på grund av återvinningar.

”Vi gör de affärer vi vill göra och vi fortsätter naturligtvis göra affärer där vi ser att vi kan öka tillväxten så både lönsamhet och kostnadseffektivitet fortsätter upp. Relativt sett tycker jag ändå att det är okej.”

Finns det några skäl till att Handelsbanken inte ska vara lika lönsam som de andra två svenska storbankerna?
”Precis som jag sa – vår ambition är att öka hela vår affär, tillväxt och effektivitet och så vidare för att åstadkomma det vi pratar om med en hög effektivitet och att skapa mervärde för våra aktieägare”

Du har tidigare uttalat en ambition om att stärka er investmentbank. Hur tycker du att det går, givet att ni bara gjort en börsnotering i år?
”Att bygga en investmentbank för framtiden, och inte se hur den såg ut 2010, har varit och är fortsatt ambitionen. Jag tycker vi har kommit en bra bit på vägen, och tittar man i flera transaktionsmarknaden – inte minst den svenska – så är vi faktiskt en ganska betydande aktör. I de transaktioner du pratar om har vi också ett bra inflöde och en bra pipeline.”

Ytterligare ett frågetecken är verksamheten i Storbritannien, som är det näst största segmentet efter Sverige och som ska omstruktureras på samma sätt som den svenska. Här föll intäkterna med 13 procent i kvartalet.

”Underliggande ser det bättre ut än vad man just kan utläsa i siffrorna”, säger Carina Åkerström.

 

 


Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan du få 1 miljon mer i framtida lön

Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.
Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper de ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas pensionsexpert Daniel Jacobson.

Det kan löna sig rejält att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga avgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor istället för dina egna, menar Daniel Jacobson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är väldigt mycket pengar, säger han.

Varför blir skillnaden så stor?

Eftersom avgiften är procentuell blir den faktiska kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter.

– Se till att dina pensionspengar går till dig och inte till försäkringsbolaget. Då ger du dina pengar bättre förutsättningar att växa. Ingen skulle någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Grejen är att din tjänstepension är din framtida lön, säger Daniel Jacobson. 

Läs mer om hur du kan flytta din pension till Avanza här. 

Nya regler: Max 600 kronor att flytta tjänstepensionen

Från och med 1 april i år började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det nya förslaget innebär att det nu max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Ett tips är att flytta gamla tjänstepensioner till ett försäkringsbolag utan avgifter. Vi på Avanza har inga skalavgifter alls och bjuder på flyttkostnaden av tjänstepensioner upp till 1000 kronor. Det kan ge dig upp till 1 miljon mer i framtida lön. Då får man även tillgång till vårt breda utbud av fonder och aktier som passar såväl mindre aktiva som aktiva sparare, säger Daniel Jacobson.

Få bättre koll på din pension – och hur du gör för att flytta den ifrån onödiga avgifter här. 

3 tips för att bli en medveten pensionssparare:

1. Säkerställ att du idag får tjänstepension från din arbetsgivare.

2. Undvik höga avgifter i din tjänstepension. Ett riktmärke kan vara att aldrig betala avgifter för själva pensionsförsäkringen och välja fonder med låg avgift (under 0,5%). Det kan ge upp till 1 miljon kronor mer i framtida pension.

3. Flytta dina gamla icke kollektivavtalade tjänstepensioner till ett försäkringsbolag med låga avgifter. Här kan du läsa mer om hur du flyttar din tjänstepension till Avanza.

Risktext:
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. De nya flyttavgifterna gäller för fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007. Läs mer och se hur vi har räknat på www.avanza.se/1-miljon-mer

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?