1515
Annons

Lång brittisk skilsmässa väntar i EU

På pappret behöver EU:s skilsmässoavtal med Storbritannien vara klart hösten 2018.

I praktiken kan det ta betydligt längre än så att reda ut allt om skulder, pensioner och kommande handelsavtal.
Den brittiska premiärministern Theresa May räknar ändå med en "smidig" process.

"Vi vill att det ska blir en så smidig och välordnad process som möjligt. Det är inte bara i vårt intresse, utan även i resten av Europas", sade May när hon anlände till EU-ledarnas toppmöte i Bryssel i torsdags.

Att hon där inte fick vara med när övriga 27 länder gick igenom brexitproceduren var inget hon surade över.

"Jag välkomnar det faktum att de andra kommer att mötas för att diskutera brexit. Det är rätt att de andra ledarna förbereder sig förhandlingarna, precis som vi har gjort", sade May.

Brexitmötet blev betydligt kortare än tänkt, men var också endast ägnat åt att fastslå grunderna i den process som väntar när Storbritannien formellt ber om utträde — utlovat av May till i mars nästa år.

Förhandlingarna ska ledas av EU:s förre finanskommissionär Michel Barnier och behöver ske på tre plan.

Först ska "skilsmässoavtalet" redas ut: vad ska gälla för britter som bor i EU och EU-medborgare i Storbritannien? Och vem är skyldig vad när det gäller pensioner och allehanda EU-lån och infrastruktursprojekt?

Barnier uppges ha nämnt siffror på 40—60 miljarder euro i brittisk skuld till EU — något som dock britterna knappast lär acceptera i första taget.

Steg två i förhandlingarna blir vilka övergångsregler som ska gälla. Steg tre gäller villkoren efteråt.

Det mesta i förhandlandet kommer att skötas av EU-kommissionen, med inspel från medlemsländerna. Efter skarp kritik från EU-parlamentets talman Martin Schulz har dock stats- och regeringscheferna också ökat insynen för parlamentets representanter.

"Vår avsikt från början har varit att ha bästa möjliga samarbete mellan institutionerna (EU:s olika instanser)", förklarar permanente rådsordföranden Donald Tusk.

Barnier hoppas allt ska vara klart redan till oktober 2018, så att övriga EU-länder ska kunna godkänna utträdet i lagom tid till mars 2019.

Enligt BBC har samtidigt britternas egne EU-ambassadör Ivan Rogers varnat för att det kan ta upp till tio år innan Storbritannien kan få ett handelsavtal på plats med EU.

På frågan om det går att bevaka svenska intressen i förhandlingen säger statsminister Stefan Löfven (S):

"Det är klart att i den här processen kommer alla länder att se till att det blir bra för sitt eget land, men jag tror inte det finns någon motsättning i det", säger han.

"Jag vill betona att det är kommissionen som förhandlar för alla 27 medlemsländerna."


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?