1515

Landsbygdsministern avgår – för att hjälpa Löfven

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) avgår som statsråd och återgår till att bli riksdagsledamot. Hennes röst krävs för att rädda Stefan Löfven – och stoppa Ulf Kristersson (M).

”Jag har beslutat att lämna in mitt entledigande som statsråd för att återinträda i riksdagen. Därmed kan jag säkerställa att riksdagen är fulltalig i de voteringar som ska göras framöver”, säger Nilsson till Dagens Nyheter.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnar sitt uppdrag.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnar sitt uppdrag.Foto:Jessica Gow/TT

Mandatfördelningen i riksdagen är så pass jämn att en statsministervotering kan avgöras av en enda röst. Regeringspartierna, V och C har just nu en rösts övervikt – 175 mandat mot 174 för M, SD, KD och L. Socialdemokraterna vill därmed säkra att ingen ledamot är frånvarande när det är dags att trycka på knapparna nästa vecka.

Jennie Nilssons ersättare, Sara Heikkinen Breitholtz, har inte deltagit i riksdagsarbetet sedan i slutet av förra året. Hon är sjukskriven och hennes plats i riksdagen har i sin tur inte ersatts – förrän nu.

”Alla måste göra det som krävs för att dels respektera det valresultat som finns men också göra vad vi kan för att säkerställa att vi får en fortsatt socialdemokratisk regering. Det är ett lätt beslut för mig”, säger Jennie Nilsson till DN.

Tills vidare tar näringsminister Ibrahim Baylan (S) över landsbygdsministerns arbetsuppgifter i den övergångsregering som statsminister Stefan Löfven (S) leder.

Löfven skriver i sociala medier att Nilssons besked ser till att riksdagen är fulltalig i ett svårt parlamentariskt läge.

”Jag respekterar hennes beslut och är tacksam över att få ha arbetat med henne under den här tiden.”

Efter att begäran om entledigande accepterats av talmannen återtar Jennie Nilsson omgående sin riksdagsplats. Om hon återfår sin ministerpost i en återupplivad S-regering är upp till Löfven att avgöra.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att Socialdemokraternas agerande är märkligt.

Det visar hur jämnt läget är och det visar att Socialdemokraterna inte riktigt har koll på sin egen riksdagsgrupp.

För att M-ledaren Ulf Kristersson, som har fått i uppdrag av talmannen att undersöka möjligheterna att bilda en borgerlig regering, ska släppas fram behövs nu att en enskild ledamot byter sida.

De senaste dagarna har några frågetecken kring enskilda ledamöter rätats ut.

Den revolterande centerpartistiska ledamoten Helena Lindahl, som tidigare har röstat nej till Stefan Löfven, har meddelat att hon kommer att följa partilinjen.

Den tidigare liberalen Emma Carlsson Löfdahl, numera politisk vilde, har också gett beskedet att hon är invald på ett liberalt mandat och därför kommer att rösta som partiet.

Den enda oklarheten som återstår är den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare Vänsterpartiet. Hon säger att hon ännu inte vet hur hon kommer att rösta i en statsministervotering. Först vill Kakabaveh se ett underlag som försäkrar henne om den ekonomiska politiken.

”Det vore jättetråkigt om hela det här avgörandet skulle ligga på en ledamots axlar. Men samtidigt går det inte att jag röstar mot min övertygelse. Vi har fattigpensionärer och många andra som är långinkomsttagare, och man pratar inte om det”, har hon sagt till TT.

Men hennes besked under onsdagen är att hon inte kommer att släppa fram en regering med borgerlig politik.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?