1515
Annons

Landsbygdens egna mobilitetstjänst tar inspiration av Airbnb

Med inspiration från Airbnb och intresset för hållbarhet var Tobias Forngren med och startade den digitala delningstjänsten Freelway. Efter ett antal år av utvecklingsprojekt visar nu bolaget svarta siffror.

Freelway har hjälpt till att ta fram en tjänst för transporter i Södra Årefjällen – bla
Freelway har hjälpt till att ta fram en tjänst för transporter i Södra Årefjällen – blaFoto:Anette Andersson

Många av mobilitet som tjänst-lösningarn riktar in sig på medelstora- och stora städer i Sverige, men Strängnäsbolaget Freelway har tagit en annan riktning mot förorter och landsbygd. Det började som en digital delningstjänst för transporter av varor, men breddades för ett par år sedan till att också handla om persontransporter.

”Sverige ser väldigt olika ut och det är inte ‘one size fits all’ i städer och på landsbygden. Behoven och förutsättningarna skiljer sig också enormt över landet”, säger Tobias Forngren, medgrundare tillsammans med sex andra och största delägare samt vd för Freelway.

Bolaget startades 2014 och de första åren genomförde man testbäddar med olika kommuner.

”Vi tittade på Airbnb och den kategorin av bolag och förstod vad man kunde göra, men ville skapa en tjänst som gav mer och också kom samhället och befintliga företag till nytta”.

Tobias Forngren, medgrundare tillsammans med sex andra och största delägare samt vd för Freelway.
Tobias Forngren, medgrundare tillsammans med sex andra och största delägare samt vd för Freelway.

Freelways mål är att samordna transporter och man riktar sig till andra företag och organisationer. Det kan handla om att spara pengar på tjänsteresor eller erbjuda samåkning till anställda, vilket också minskar behovet av parkeringsplatser.

I dag har även hållbarhetsaspekten av tjänsten börjat bli säljbar, även om den inte står för sig själv.

”Kan du få ett avtryck i att du minskar koldioxidutsläpp genom att samordna transporter och tjänster är det något företagen ser en dubbel nytta i”, säger Tobias Forngren.

Läs mer: Oprövade samarbeten ska få folk att fimpa bilen

En av kunderna är Södra Årefjällens ekonomiska förening, som tillsammans med Freelway har tagit fram en tjänst för turister och boende i Södra Årefjällen. Det är ett turistområde som inte är lika känt som Åre, men som har tre skidorter – Trillevallen, Edsåsdalen och Vålådalens Fjällstation. För att komma dit tar man ofta tåg till Undersåker, men därifrån är det glest med transporter. Det finns även permanentboenden som har behov av att kunna styra transportbehoven mer.

”Tipset var att ta sig till Åre och boka taxi därifrån, men det gick ibland inte ens att få tag på. Då löste hotellen det så att de hämtade turister med egna minibussar”, säger Tobias Forngren.

MER FRÅN MOBILITY INSIGHTS:
Di Mobilitets nya trendrapport tar tempen på hajpad tjänst
Oprövade samarbeten ska få folk att fimpa bilen
Mobilitetschefen i Linköping: ”Vi vill att 40 procent ska cykla”
Boendet där alla har tillgång till bil – utan att äga en
Dottern fick lyxbilssäljaren att sadla om och bli grön
Därför kan möbeljätten Ikea få fart på MaaS

Men bussarna kördes ofta med få passagerare, och kostade pengar att både använda och när de stod stilla. Aktörerna i Södra Årefjällen räknade på det och kom fram till att man kan kunde anlita ett privat bussbolag och använder numera Freelways tjänst för att samordna transporterna. Där kan turister och boende boka en plats, vilket gör att turisttransfers kompletterar kollektivtrafikens mer sporadiska avgångar.

”Innan kunde man bli sittande i Undersåker i 4-5 timmar om man kom med fel tåg. Det kan också vara tryggt att kunna skicka sitt barn på träning i Åre och veta att det går en transport tillbaka”, säger Tobias Forngren.

I samma gränssnitt går det även att boka hemleveranser så att de boende som sitter hemma och jobbar i området kan få varor och post levererat.

”Kärnan i vår MaaS-tjänst är att titta på vilka transportresurser som redan finns i området som man kan synliggöra och samordna. Det kan ge en ‘win win’ på så många ställen”, säger han.

Det innebär att det lokala bussbolaget kan få en intäktsström, hotellen kan erbjuda bättre service och privatpersoner har bättre rörlighet. 

”Om man börjar någonstans kan det bli självspelande”, säger Tobias Forngren.

Freelways affärsmodell ser olika ut beroende på kund. Det kan handla om månadsbaserade driftsintäkter eller intäkt per såld biljett. De har även SJ med sig i fjällen, som tipsar om att boka transfer i Freelway-appen. 

Bolagets omsättning har gått från 250.000 kronor under 2018 till 1,6 miljoner kronor i fjol. 

”I år är första gången vi kommer att visa svarta siffror”.

 


Jättarna mot revansch i elbilsracet

Elbilsaktierna har rasat i år och värderingarna har nyktrat till rejält från extrema nivåer. Samtidigt har de traditionella tillverkarnas aktier klarat sig bra och elbilsdivisionerna växer snabbt efter en seg start. 

De traditionella tillverkarna var uträknade – nu tycks revanschen ha börjat.

I oktober förra året, inför Volvo Cars börsintroduktion, gjorde Di flera djupdykningar i bilindustrin. Vi konstaterade att det var hela havet stormar med tokiga värderingar för el-bilstillverkarna men samtidigt väldigt låga värderingar för de traditionella stora tillverkarna. Ifjol räckte i princip med att man satte ordet el framför bil för att värderingen skulle bli skyhög.

Alla som var med 1999 kände igen sig. Istället för att värdera varje företag på sina meriter relativvärderade man mot andra liknande aktier i sektorn. Tesla, som ifjol levererade 930.000 bilar, hade – och har fortfarande – ungefär samma börsvärde som alla övriga biltillverkare tillsammans. Kinesiska Nio, som är noterat på New York-börsen, sålde 91.000 bilar ifjol och värderades till cirka 500 miljarder kronor – lika mycket som hela BMW-koncernen med 2 miljoner sålda bilar. 

I början av november tog elbilsrallyt ny fart när Rivian noterades i den största börsintroduktionen i USA under 2021 och den sjätte största någonsin. På noteringskursen 78 dollar var börsvärdet cirka 72 miljarder dollar, motsvarande 700 miljarder kronor. Kursen rusade ända upp till 172 dollar dagarna efter börsintroduktionen. 

Storleken på bolaget var alltså mätt med börsvärdet – inte mot vanliga fundamenta. Försäljningen uppgick till ynka 18 miljoner kronor ifjol, alltså som en mindre Icabutik, och bolaget levererade 920 bilar ifjol. Marknaden verkade inte reflektera över det orimliga i att ett sådant litet företag med obevisad intjäning kunde vara värt över 700 miljarder kronor. 

Samtidigt var förutsättningarna perfekta ifjol för att bygga en aktiebubbla. Räntorna var nedkörda, penningmängden i världen extrem efter centralbankernas penningtryckande, vi är mitt inne i ett teknikskifte mot eldrift och vi började se slutet på den hemska pandemin. 

Rivians elbilstruck R1T vid Times Square i New York. Bolagets aktie har fallit 70 procent i år.
Rivians elbilstruck R1T vid Times Square i New York. Bolagets aktie har fallit 70 procent i år.Foto:Ann-Sophie Fjello-Jensen

 

Nu, ett par månader senare, är läget helt annorlunda. Världens börser har fallit tungt och värst har nedgången varit för teknikaktier. Nasdaq är ned 27 procent i år och elbilsaktierna har rasat på löpande band. Rivian handlas runt 30 dollar och är ned 70 procent från årsskiftet. Nio, Lucid och Xpeng är alla ned cirka 50 procent. Tesla har klarat sig bättre och är bara ned 31 procent. Ett skäl är att just Tesla har presterat överraskande starkt i verksamheten de senaste kvartalen. 

De traditionella tillverkarna har klarat sig mycket bättre på börsen i år, även om de överlag också är ned i den allmänna kurspressen. Ett genomsnitt av de tio största tillverkarna är ned 18 procent sedan årsskiftet, men de stora tyska tillverkarna som Mercedes och BMW bara är ned 4 respektive 11 procent. Bara en bilaktie är upp i år – och det är Volvo Cars med 7 procent. Di har flaggat för att aktien varit fundamentalt lågt värderad även om man sätter ett lågt värde på Polestar, vilket marknaden kanske upptäckt nu. 

Under fjärde kvartalet ökade Tesla leveranserna med 71 procent vilket följdes upp med en ökning på 68 procent i första kvartalet till 310.000 bilar. Rörelsemarginalen blev 14,7 procent under fjärde kvartalet och ökade ytterligare till, för bilbranschen otroliga, 19,2 procent. 

Rörelsemarginalen visar vilken skalbarhet som Tesla byggt in i produktionen och att det förmodligen är betydligt billigare att bygga elbilar om bara volymerna tar fart. Tesla sparar också stora kostnader av att inte ha något återförsäljarnät att dela med sig vinster till. De obefintliga marknadsföringskostnaderna bidrar också till de höga marginalerna. Debn komponentbrist och det fraktkaos som plågat resten av bilindustrin verkar inte heller ha drabbat Tesla lika hårt även om bolaget nämner problemen i sina rapporter. 

Även de övriga elbilstillverkarna växer snabbt när bilindustrin nu snabbt ställer om mot eldrift. De kinesiska tillverkarna Nio och Xpeng är slöa med att rapportera och har ännu inte levererat sina rapporter för första kvartalet. Men under det fjärde växte de försäljningen med 49 respektive 211 procent. 

De amerikanska elbilsbolagen Rivian och Lucid är så pass färska som bolag att det ännu inte finns jämförelsesiffror för första kvartalet ifjol. Men även här är tillväxten explosiv. Både Rivian och Lucid dubblade ungefär försäljningen, från låga nivåer, mellan fjärde kvartalet ifjol och första kvartalet i år. Rivians vd och grundare Robert Scaringe är övertygad att man kan sälja 25.000 bilar i år mot de knappa tusen ifjol. Bolaget backas upp av både Amazon och Ford där Amazon redan har lagt en order på 10.000 bilar – så det fanns en bra orderstock att beta av. 

 

Teslas fabrik i Fremont, Kalifornien.
Teslas fabrik i Fremont, Kalifornien.Foto:Noah Berger

En bidragande orsak till att försäljningen hålls uppe bra är den höga tillväxten för bolagens elbilsdivisioner, som nu i flera fall separatredovisas. Di:s sammanställning visar att elbilsdivisionerna för sex stora tillverkare i genomsnitt växte med 146 procent under det första kvartalet. Det är visserligen från låga nivåer men visar ändå att de traditionella tillverkarna har vaknat och nu kommer starkt. 

När aktiekurserna för elbilstillverkarna rasat i år har värderingarna blivit lägre. Därmed inte sagt att de är direkt låga – stora framgångar är redan intecknade. Tesla, Nio, Xpeng, Rivian och Lucid handlas i genomsnitt till knappt 4 gånger nästa års förväntade försäljning justerat för bolagens skuldsättning. Kinesiska Xpeng och Nio är marknaden mer försiktiga till då de bara värderas till 1,3 gånger försäljningen. 

Tesla gör som sagt stora vinster men för de övriga är det långt kvar. Nio väntas göra en liten vinst 2024 men för Rivian väntas det till exempel dröja till 2027. Det dröjer alltså innan vi kan räkna några p/e-tal på de här bolagen och de är långt ifrån Tesla med sin väloljade produktionsapparat. Tesla väntas göra en rörelsevinst på motsvarande 150 miljarder kronor i år vilket få trodde för några år sedan. Tesla handlas nu till p/e 63 i år och 47 på nästa års förväntade vinst. Det är fortfarande högt, men inte lika extremt som de senaste åren när vinsterna överraskat rejält positivt. 

Tio av de största traditionella tillverkarna handlas i genomsnitt 0,9 gånger försäljningen nästa år, alltså en fjärdedel av snittet för de fem elbilstillverkarna ovan. De växer mycket mindre men genererar å andra sidan stora kassaflöden. 

Nio, Xpeng, Rivian och Lucid värderas tillsammans till 1.050 miljarder kronor, en bra bit över Volkswagenkoncernens 900 miljarder kronor. De fyra elbilsbolagen väntas sälja för knappt 200 miljarder kronor i år mot Volkswagens 2.800 miljarder, nästan 15 gånger mer. De fem elbilstillverkarna inklusive Tesla sålde modesta 1,1 miljoner bilar ifjol. Tillväxten är dock hög och det skulle kunna öka till närmare 2 miljoner i år. Det drunknar dock i jämförelsen med de tio största tillverkarna som sålde 44 miljoner bilar ifjol. 

Värderingarna för elbilstillverkarna har börjat nyktra till det senaste halvåret, men har troligen en bit kvar att falla. Trenden för aktierna är fortsatt nedåt och de visar inga tecken än på att stabiliseras. 

Samtidigt har aktierna för de traditionella tillverkarna hållit uppe förhållandevis väl. Värderingarna är fortfarande överlag låga, bolagen växer inom elbilar och de gör stora vinster som kan plöjas ned i fortsatt utveckling. Ifjol var de uträknade men det verkar som revanschen har inletts. Även om de vaknade sent och har legat efter i omställningen är det ju faktiskt de som har varumärkena, bilkunnandet och distributionen – nog så viktigt för framtiden. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?