Många av mobilitet som tjänst-lösningarn riktar in sig på medelstora- och stora städer i Sverige, men Strängnäsbolaget Freelway har tagit en annan riktning mot förorter och landsbygd. Det började som en digital delningstjänst för transporter av varor, men breddades för ett par år sedan till att också handla om persontransporter.
”Sverige ser väldigt olika ut och det är inte ‘one size fits all’ i städer och på landsbygden. Behoven och förutsättningarna skiljer sig också enormt över landet”, säger Tobias Forngren, medgrundare tillsammans med sex andra och största delägare samt vd för Freelway.
Bolaget startades 2014 och de första åren genomförde man testbäddar med olika kommuner.
”Vi tittade på Airbnb och den kategorin av bolag och förstod vad man kunde göra, men ville skapa en tjänst som gav mer och också kom samhället och befintliga företag till nytta”.

Freelways mål är att samordna transporter och man riktar sig till andra företag och organisationer. Det kan handla om att spara pengar på tjänsteresor eller erbjuda samåkning till anställda, vilket också minskar behovet av parkeringsplatser.
I dag har även hållbarhetsaspekten av tjänsten börjat bli säljbar, även om den inte står för sig själv.
”Kan du få ett avtryck i att du minskar koldioxidutsläpp genom att samordna transporter och tjänster är det något företagen ser en dubbel nytta i”, säger Tobias Forngren.
Läs mer: Oprövade samarbeten ska få folk att fimpa bilen
En av kunderna är Södra Årefjällens ekonomiska förening, som tillsammans med Freelway har tagit fram en tjänst för turister och boende i Södra Årefjällen. Det är ett turistområde som inte är lika känt som Åre, men som har tre skidorter – Trillevallen, Edsåsdalen och Vålådalens Fjällstation. För att komma dit tar man ofta tåg till Undersåker, men därifrån är det glest med transporter. Det finns även permanentboenden som har behov av att kunna styra transportbehoven mer.
”Tipset var att ta sig till Åre och boka taxi därifrån, men det gick ibland inte ens att få tag på. Då löste hotellen det så att de hämtade turister med egna minibussar”, säger Tobias Forngren.
MER FRÅN MOBILITY INSIGHTS:
• Di Mobilitets nya trendrapport tar tempen på hajpad tjänst
• Oprövade samarbeten ska få folk att fimpa bilen
• Mobilitetschefen i Linköping: ”Vi vill att 40 procent ska cykla”
• Boendet där alla har tillgång till bil – utan att äga en
• Dottern fick lyxbilssäljaren att sadla om och bli grön
• Därför kan möbeljätten Ikea få fart på MaaS
Men bussarna kördes ofta med få passagerare, och kostade pengar att både använda och när de stod stilla. Aktörerna i Södra Årefjällen räknade på det och kom fram till att man kan kunde anlita ett privat bussbolag och använder numera Freelways tjänst för att samordna transporterna. Där kan turister och boende boka en plats, vilket gör att turisttransfers kompletterar kollektivtrafikens mer sporadiska avgångar.
”Innan kunde man bli sittande i Undersåker i 4-5 timmar om man kom med fel tåg. Det kan också vara tryggt att kunna skicka sitt barn på träning i Åre och veta att det går en transport tillbaka”, säger Tobias Forngren.
I samma gränssnitt går det även att boka hemleveranser så att de boende som sitter hemma och jobbar i området kan få varor och post levererat.
”Kärnan i vår MaaS-tjänst är att titta på vilka transportresurser som redan finns i området som man kan synliggöra och samordna. Det kan ge en ‘win win’ på så många ställen”, säger han.
Det innebär att det lokala bussbolaget kan få en intäktsström, hotellen kan erbjuda bättre service och privatpersoner har bättre rörlighet.
”Om man börjar någonstans kan det bli självspelande”, säger Tobias Forngren.
Freelways affärsmodell ser olika ut beroende på kund. Det kan handla om månadsbaserade driftsintäkter eller intäkt per såld biljett. De har även SJ med sig i fjällen, som tipsar om att boka transfer i Freelway-appen.
Bolagets omsättning har gått från 250.000 kronor under 2018 till 1,6 miljoner kronor i fjol.
”I år är första gången vi kommer att visa svarta siffror”.