Annons

Landsbygden – nyckeln till makten för Polens starke man

Det polska nationalistpartiet Lag och rättvisa, PiS går mot storseger i valet. Men frågan är om den kontroversielle ledaren Jaroslaw Kaczynski lyckas mobilisera tillräckligt med väljare för att få egen majoritet.

Foto:Piotr Malecki

Regeringspartiet PiS popularitet har under en lång tid ökat och inför söndagens val har det stöd av 47 procent av polackerna, enligt Politicos sammanvägning av opinionsundersökningar. Den högerliberala oppositionen – Medborgarkoalitionen – ligger långt efter.

En viktig förklaring till PiS popularitet är regeringens välfärdspolitik. Efter att ha vunnit valet 2015 drev man igenom nya barnbidrag, ett program kallat 500+.

I måndags presenterade PiS premiärminister Mateusz Morawiecki och Jaroslaw Kaczynski, som ses som Polens verkliga ledare, fler reformer.

”Vi vill fortsätta att bryta igenom glastaket för polska familjer”, sa Mateusz Moriawecki, rapporterar den polska nyhetsbyrån Pap.

I första hand syftar programmet till att öka födelsetalen och antalet familjer i Polen. På detta område ligger landet i EU:s bottenskikt, enligt EU-kommissionen.

PiS har också hjälp av en stark ekonomi och låg arbetslöshet.

Regeringen driver dock en kontroversiell politik där exempelvis minskat oberoende för domstolarna har lett till hårda konflikter med EU.

För att nå egen majoritet måste PiS främst mobilisera sina sympatisörer på landsbygden – risken är att många av dem tar ut segern i förskott. Annars tvingas partiet söka en allierad ur oppositionen för att säkra en andra mandatperiod vid makten, konstaterar Reuters.

Kaczynski har därför kampanjat i små byar och städer den senaste tiden.

”Vi måste skydda polackerna från tron att vi måste vara som västerlänningar för att vara välbärgade och ha det lika bra som dem”, sa han till väljare i sydöstra Polen nyligen, enligt Reuters.

Liberalkonservativa Medborgarkoalitionen – en allians som består av bland annat av partiet Medborgarplattformen – har ett opinionsstöd på 27 procent. Man lyfter fram Malgorzata Kidawa-Blonska som premiärministerkandidat.

Även vänsterpartierna, som inte lyckades komma in i parlamentet vid senaste valet, har skapat en allians.

Oppositionen har samtidigt en chans att vinna kontroll över senaten som kan ändra eller avvisa underhusets förslag, enligt Reuters.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?