Annons

Landet som älskar cash

Schweiz må vara känt för sina många banker. Men schweizarna har samtidigt överlägset mest pengar i madrassen, enligt en internationell jämförelse.

Bild:TT

Med dryga 10 procent av BNP är den schweiziska finanssektorns andel av ekonomin störst i världen. Efter Singapore har Schweiz också flest bankjobb per invånare.

Det hindrar dock inte landets invånare från att också vara världsmästare på kontanter.

Inget annat land kommer i närheten av schweizerfrancens mängder kontanter i omlopp per invånare. Det visar en sammanställning av data från BIS, Bank for International Settlements.

Alplandets centralbankschef Thomas Jordan noterade att sedlar och mynt är vanligast vid betalningar i affärer, på krogen, på resor liksom ”även vanligt vid bilköp och inom jordbruket”, i samband med en lansering av nya sedlar våren 2016.

Låg rånrisk och en stor andel boende på landsbygden är enligt experter två förklaringar till schweizarnas motstånd till kort och andra elektroniska betalningar, skriver Wall Street Journal. Bland annat är kontant betalning av räkningar en självklarhet på postkontoren.

Förkärleken till kontanter avspeglar sig i att schweizerfrancen också ståtar med en av världens högsta sedelvalörer, 1.000 franc-sedeln, motsvarande nära 9.000 kronor. Det kan jämföras med den högsta eurovalören, 500 euro (knappt 5.000 kr), som centralbanken ECB nyligen bestämt sig för att sluta ge ut.

För varje schweizare hade landet kontanter motsvarande 84.000 kr i omlopp 2015. Det var långt före världstvåan Japan och trean Hongkong vilka låg på omkring 60.000 kr per invånare, enligt BIS.

Sverige sticker ut som ett av Västvärldens minst kontantintensiva länder, efter flera år av dramatiskt ökad andel digitala betalningar. I Sverige cirkulerade sedlar och mynt för knappt 8.000 kr per svensk 2015, enligt sammanställningen.

Den krympande kontantmängden har fortsatt sedan dess i Sverige och väckt kritik från dem som värnar fysiska betalningsmedel. Det har fått Riksbanken att avisera en utredning om en ”e-kronor”, ett slags digitala kontanter som inte ligger på bankkonto.

Jättelandet Indien, där nära varannan invånare saknar bankkonto men BNP per capita samtidigt är 50 gånger mindre än i Schweiz, uppgick kontanterna enligt BIS bara till omkring 1.800 kr per invånare.


Innehåll från eSports FundAnnons

Ny fond hittar vinnande bolag inom e-sport

Stefan Westin ansvarig förvaltare för eSports Fund
Stefan Westin ansvarig förvaltare för eSports FundFoto:Sascha Beetz Magnusson

E-sport lockar varje år fler åskådare, och branschen vinner allt större ekonomisk mark. Den aktivt förvaltade fonden eSports Fund tar vara på dessa goda framtidsutsikter och samlar de vassaste bolagen i en vinnande portfölj.

E-sporten omsätter flera miljarder varje år och har hisnande publiksiffror som blir en guldgruva för annonsörer. Det här är helt klart en nisch på uppgång, vilket förvaltaren Stefan Westin tagit fasta på. Han har över 30 års erfarenhet av investeringar och har med stor framgång förvaltat e-sport sedan 2017, det senaste året med en avkastning på 50 procent. I oktober startades en helt ny fond, eSports Fund, som Stefan Westin nu är ansvarig förvaltare för.

– Fonden startades för att möta det stora intresse som finns för e-sport i dag. Nischen ligger verkligen helt rätt i tiden. E-sporten kan visa på fantastiska tillväxtsiffror – prognosen är att omsättningen inom branschen kommer öka med 15,5 procent årligen fram till 2023, säger Stefan Westin, ansvarig förvaltare för eSports Fund. 

Läs mer om fonden här.

Kortsiktig förflyttning på marknaden

Dessa siffror presenterades i en färsk undersökning från Newzoo. Den snabbt ökande omsättningen kan härledas till inkomstkällor i form av medierättigheter, sponsorskap, merchandise- och biljettförsäljning samt annonsering. Stefan Westin pekar på en stark trend där annonsörer övergår från traditionell sport till e-sport för att räckvidden är så pass mycket större.

– Tillväxten för e-sportåskådare bedöms öka med i genomsnitt 12 procent per år fram till 2022. Då beräknas antalet åskådare uppgå till 645 miljoner. Det är i dag bara VM-finalen i fotboll och Super Bowl som lockar fler åskådare än finalen i League of Legends, så här finns en enormt stor potential att öka försäljningen av TV-tid och annonser, säger Stefan Westin.

Noggrann process bakom urval av bolag

Inom segmentet e-sport ryms både rena e-sportbolag och spelutvecklare, men även underleverantörer till dessa bolag. Stefan Westin samlar 25–30 av branschens mest framstående bolag i fonden, och urvalet är en process där inget lämnas till slumpen. 

– Det största jobbet ligger faktiskt i att välja bort bolag. Bolagen i fonden ska inte bara vara framgångsrika och ha en uttalad tillväxtstrategi, utan också ha breda produktportföljer och inte vara för lika varandra. Det handlar om att skapa en bra mix, säger han.

När Stefan Westin blickar framåt ser han en stark och snabb uppgång för streaming inom e-sporten där dyra spelkonsoler blir mindre viktigt, Augmented Reality (AR) fortsätter att integreras och där 5G-utvecklingen blir särskilt intressant. Streaming gör e-sporten ännu mer lättåtkomlig – vilket lovar gott för branschens, och fondens, framtid.

Vill du investera i eSports Fund? Ta reda på mer här.

Fakta om eSports Fund

eSports Fund är en renodlad tematisk och global aktiefond som aktivt förvaltas av Stefan Westin. Stefan Westin kommer uteslutande investera i bolag som drar nytta av den starka trenden inom e-sportindustrin, såsom e-sportarrangörer, spelutvecklare och underleverantörer inom ovannämnda sektorer. Ansvarigt fondbolag är AIFM capitals. 

 

Mer från eSports Fund

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med eSports Fund och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?