Annons

Landet bygger världens snabbaste superdator

Japan har börjat bygga det som ska bli världens snabbaste superdator som bygger både på AI- och molnteknik. Projektet ska vara igång i slutet av nästa år, skriver BBC.

Bilden visar den redan existerande superdatorn Earth Simulator som finns i japanska Yokohama.
Bilden visar den redan existerande superdatorn Earth Simulator som finns i japanska Yokohama.Bild:Itsuo Inouye/AP

Enligt uppgift ska datorn som går under benämningen "AI Bridging Cloud computer", AIBC, kosta 19,5 miljarder yen, motsvarande nästan 1,6 miljarder kronor.

Datorn väntas jobba i en hastighet av 130 petaflops och därmed peta den kinesiska superdatorn Sunway TaihuLight från tronen, skriver BBC.

En petaflop motsvarar 1000 biljoner beräkningar per sekund.

Datorn kommer att användas för att analysera stora datamängder inom till exempel medicinteknik eller utveckling av mjukvara inom tekniken med förarlösa bilar, enligt det japanska projektet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?