1515
Annons

Länder vill hålla liv i kraschat avtal

Länderna inom det transatlantiska partnerskapet TPP är överens om att försöka att komma vidare med det kraschade handelsavtalet, trots att den största partnern, USA, dragit sig ur.

Japan har drivit på för att få de elva återstående länderna att gå vidare med avtalet, som medlemmarna också sett som ett sätt att hålla Kinas dominans stången.

Elva länder har visat stor enighet och önskat att gå igenom en del av uträkningarna som kommer att krävas för att få avtalet att börja gälla, säger Nya Zeelands handelsminister Todd McClay.

En av stötestenarna är Malaysia och Vietnam, som gick med på avtalet främst för att få bättre tillgång till den amerikanska marknaden, och som nu vill omförhandla en del punkter.

Flera av TPP-länderna hoppas att USA kan komma tillbaka till avtalet någon gång i framtiden. USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer säger att landet vill se bilaterala avtal i stället för multilaterala.

USA har dragit sig ut TPP och kommer inte att ändra det beslutet. Det betyder inte att vi inte kommer att agera i den här regionen, säger han.

Kina å sin sida, som inte ingår i TPP, vill framstå som en kämpe för frihandel, och trycker på för ett eget handelsavtal bland länderna i regionen, kallat RCEP. Det är dock inte lika omfattande som TPP och har inte samma skydd för immateriell rätt, arbetsrätten och miljön.


USA: Inte vår sak att lösa Turkiets nej

Att Turkiet har satt sig på tvären i frågan om Sveriges och Finlands Natomedlemskap är inte ett problem som USA ansvarar för att lösa. Det säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price, rapporterar Reuters.

Amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.
Amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.Foto:Andrew Harnik

”Frågan om Turkiets inställning till Finlands och Sveriges Natoanslutning är inte en bilateral fråga mellan USA och Turkiet”, säger han i ett telefonintervju enligt nyhetsbyrån.

Price tillägger dock att Vita huset för samtal med den turkiska regeringen och att man från amerikanskt håll är övertygade om att konflikten kommer att lösas.

”Vi förblir övertygade om att Turkiets oro kommer att åtgärdas och att vi som allians kan nå konsensus kring Finlands och Sveriges anslutningsprocess.”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK och kräver att Sverige utvisar 30 personer. Flera analytiker tror dock att Turkiet också kan försöka pressa USA i flera frågor där länderna är oense. Det handlar bland annat om USA:s stöd till den kurdiska YPG-milisen i Syrien, som har stridit mot terrorrörelsen IS, och om amerikanska sanktioner mot Turkiet efter att landet köpt ryskt luftvärn.

Ned Prices uttalanden om att USA inte ser sig som en part i den uppkomna konflikten är i linje med vad den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan sade i torsdags.

”Det här är inte en fråga för USA”, sade han då, men tillade att Vita huset var angeläget om att frågan ska få en lösning och att man var redo att hjälpa till.

”För deras del arbetar Finland och Sverige direkt med Turkiet, men vi samtalar också med Turkiet om den här frågan”, säger Price, enligt Reuters.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?