För att bringa klarhet i frågeställningar kring kryptovalutor bjöd Smarta Pengar in Maria Landeborn, seniorstrateg på Danske Bank med drygt 15 års arbetslivserfarenhet från värdepappersmarknader och finans.
”En förklaring till det massiva intresset för bitcoin och kryptovalutor är att det finns extremt mycket riskvilligt kapital som söker avkastning. Vi har sett det på annat håll, till exempel vid rusningen kring aktien Gamestop”, säger hon.
Turbulensen kring bitcoin har under det senaste året varit omfattande. Först upp med 300 procent under 2020 och nu ned med nästan 50 procent sedan toppen i april.
”Många lockas av att den rör sig mycket på kort tid, det finns en förhoppning om att tjäna snabba pengar. Men då måste man vara medveten om nedsidan”, säger Maria Landeborn.
Bitcoin har trots volatilitet och avsaknad av regelverk blivit lite mer rumsren.
”Stora fondförvaltare som Blackrock har tagit in bitcoin i sin förvaltning och Teslas grundare Elon Musk började acceptera det som en valuta och köpte en stor post.”
Enligt Maria Landeborn kan investerare också lockas av kryptovalutor som en försäkring mot den osäkerhet i världsekonomin som centralbankerna skapar med sina massiva stödåtgärder på grund av pandemin.
”Det är en otroligt intressant teknik. Det kan bli det framtida guldet, eller så kommer regleringar vilket gör bitcoinen oanvändbar. Därför är den otroligt svårt att värdera.”
Faktorer som att kryptovalutor används till penningtvätt, vid kriminella affärer och att det är svårbeskattat ökar sannolikheten att stater och myndigheter framöver kommer att dra åt tumskruvarna.
Just osäkerheten gör bitcoin mindre lämpad som placering för vanliga sparare. Den slutsatsen delar Maria Landeborn med Di:s privatekonomer Jenny Petersson och Hans Bolander.
”En aktie, obligation eller en råvara går alltid att värdera. Det går inte med en kryptovaluta”, säger Maria Landeborn.
Hur ser då sommarutsikterna ut för de traditionella tillgångsslagen som aktier och räntor?
”Vi kan vänta oss skakigare marknader fram mot sommaren. Det mesta av den långa börsuppgången är över”, säger Maria Landeborn.
Visserligen är utsikterna för företagen goda när samhällen öppnas upp i takt med vaccineringar, men mycket är redan inprisat i dagens kurser. När det gäller regioner föredrar Danske Banks ekonom Europa före USA.
”Här öppnas ekonomierna upp gradvis och det finns många bolag inom industri, råvaror och bank som gynnas.”