Annons

Lämnar USA mitt i Volvos vändning – mot hemligt uppdrag

Volvo Cars USA-mörker har ljusnat vad gäller försäljning, men fabriken har varit en missräkning med låg produktion. Nu väntas ett lyft med nya eldrivna EX90.

”Vi ska gå från 30 000 bilar till över 100 000 i årlig produktion”, säger Anders Gustafsson, avgående chef för Amerikaregionen.

Anders Gustafsson när DI träffade honom i hans hem i Scarsdale 2018.
Anders Gustafsson när DI träffade honom i hans hem i Scarsdale 2018.Foto:Pontus Höök

För tio år sedan var Volvo Cars VOLCAR B -1,47% Dagens utveckling nästan nere för räkning på den historiskt så viktiga USA-marknaden. Det spekulerades i att märket var på väg att lämna. Det forna segertåget med den stora suven XC90 i början på 2000-talet när Volvo sålde 140 000 bilar rekordåret 2004 hade blivit en ökenvandring med volymer på runt 50- 60 000 bilar. 

Anders Gustafsson, som då var Sverigechef för Volvo Cars, skickades till USA 2013 för att under några månader jobba med en plan för vändning. Volvoveteranen Lex Kerssemakers tog sedan över som USA-chef.

”Det hade varit en rörig tid med täta chefsbyten och det fanns en misstro från handlarna”, säger Anders Gustafsson.

Ett avgörande steg var styrelsens beslut att satsa på en egen bilfabrik. 

”Det visade att vi menade allvar med att bli starka i USA igen”, säger Anders Gustafsson som tog över ansvaret för Amerikaregionen 2017 och var med och invigde fabriken utanför Charleston i South Carolina i juni 2018.

Det är en av bolagets största produktionssatsningar. Totalt rör det sig om investeringar på 1,1 miljarder dollar, över 11 miljarder kronor. Fullt utbyggd har fabriken en kapacitet på 150 000 bilar. 

Trots att USA är ett suv-land började Volvo med att tillverka sedanen S60. Första årens produktionsplaner gick om intet på grund av lågt kundintresse. 

”Jag var involverad i valet av modellen. Det var den enda bilen som var möjlig att starta med i USA. Klart vi ville ha en suv, men det passade inte i våra produktionscykler”, säger Anders Gustafsson.

Fabriken gick på lågvarv redan före corona, och pandemin ledde till långvariga stopp som ytterligare drog ner farten. Väntan på att få börja bygga efterföljaren till XC90, nya eldrivna EX90, har också blivit mycket längre än planerat. Istället för 2021 blir det slutet av 2023.

Förväntningarna på nya elbilen är stora.

”Vi har redan sålt vår första kvot. Bilen kan också kvala in för det nya stödet på 7 500 dollar för elbilar”, säger Anders Gustafsson.

I mitten på nästa år ökar produktionsvolymen ytterligare när även systerbilen, Polestar 3, börjar byggas i fabriken.

”Jag är otroligt glad att vi har fabriken nu med alla nya regelverk som ger stöd till elektrifieringen för inhemsk produktion, Samtidigt är det otroligt komplext att driva en fabrik kopplat till tariffer för import och export”, säger Anders Gustafsson. 

Anders Gustafsson, avgående VD för Volvo personvagnar i USA. Bilden från 2018.
Anders Gustafsson, avgående VD för Volvo personvagnar i USA. Bilden från 2018.Foto:Pontus Höök

Parallellt med bekymren med låg produktion i fabriken har relationen med Volvohandlarna i USA hackat. De har känt sig överkörda av biltillverkarens planer på direktförsäljning med prenumerationer. Kommunikationen kring övergången till eldrift föll heller inte i god jord. 

Stämningarna haglade.

”Det var många missförstånd. Varje gång det kom ett pressmeddelande blev handlarna oroliga. Men nu har vi rett ut alla stämningar”, säger Anders Gustafsson.

Samtidigt har handlarnätverket slimmats. Från nästan 320 till 280.

”De var många som inte var lönsamma och har man inte lönsamma partners anställer de inte duktiga människor. Nu har återförsäljarna höjt sin lönsamhet rejält och då är de också nöjda”, säger Anders Gustafsson.

Även biltillverkaren tjänar mer pengar när volymen har ökat. Man har också gynnats av den höga dollarkursen.

Försäljningskurvan har gått uppåt sedan 2015 och 2019 sprängdes 100 000-nivån. I fjol blev det dock ett hack nedåt, men Anders Gustafsson är säker på att den positiva trenden fortsätter.

”Nu när bristen på halvledare inte slår mot produktionen längre ska vi upp i volym. Vi ska klå 2004 års rekord i år”, säger han.

Invigningen av Volvo Cars fabrik i Ridgeville den 20 juni 2018. Dåvarande vd:n Håkan Samuelsson, South Carolinas guvernör Henry McMaster och Anders Gustafsson, Volvo Cars USA-chef.
Invigningen av Volvo Cars fabrik i Ridgeville den 20 juni 2018. Dåvarande vd:n Håkan Samuelsson, South Carolinas guvernör Henry McMaster och Anders Gustafsson, Volvo Cars USA-chef.Foto:Logan Cyrus

Ska ni också sänka priserna som Tesla har gjort?

”Lite för tidigt att säga. Låt oss jobba med marknadsföring av värdet i våra produkter. Vi är lite mer premium. Men Tesla är en stor maktfaktor, särskilt i USA”, säger Anders Gustafsson.

Efter 5,5 år lämnar han senare i år uppdraget som chef för Amerika, samtidigt som organisationen görs om och delas upp i en del för USA/Kanada och en del för Latinamerika.

”Det är en bra tid att lämna över. Jag kan heller inte stanna längre i USA eftersom jag inte kan förlänga mitt visum fler gånger.”

Istället reser Anders Gustafsson tillbaka till Sverige för ett nytt jobb på huvudkontoret i Göteborg. Vad han ska göra är ännu så länge hemligt. 

Innehåll från Easypark GroupAnnons

Så kan AI hjälpa städer att driva på sin samhälls-utveckling – och bilister att snabbare hitta en p-plats

Martin Sandström, Head of Business Development på Easypark.
Martin Sandström, Head of Business Development på Easypark.

Svenska techföretaget Easypark har senaste åren lanserat tjänster som snabbare hjälper bilförare hitta lediga parkeringsplatser, och städer att förutse parkeringsbeteenden. Det skapar nya möjligheter till datadriven stadsutveckling. 

– Med vår lösning kan vi hjälpa både städerna och bilisterna. En win-win helt enkelt, säger Martin Sandström, Head of Business Development på Easypark.

Forskning visar att 30 procent av all bilkörning inne i en stad är driven av eller direkt påverkad av bilister som söker en parkering. Detta påverkar både bakomliggande bilister, cyklister och fotgängare.

Kan bilister snabbare hitta en ledig parkeringplats möjliggörs alltså bättre trafikflöden i hela staden. 

Tech-företaget Easypark, som utvecklar digitala tjänster inom mobilitet, har nyligen lanserat två AI-baserade lösningar som redan introducerats i flera städer i Sverige och Europa.

Tjänsten Find riktar sig till bilister och kan korta ner tiden en bilist letar efter en ledig parkeringsplats med 50 procent.

När bilisten markerar sin slutdestination i appen färgkodas gatorna i området i grönt, gult eller rött, beroende på sannolikheten att hitta ledig parkeringsplats just där.

– Vi vet hur många parkeringsplatser som ryms på en gata och vilka parkeringsregler som gäller. I kombination med andra datakällor, kan vi uppskatta var och när människor parkerar och var det sannolikt borde finnas lediga parkeringsplatser, säger han.

Easyparks lösning utvecklar städer

Tjänsten Parking Data as a Service, skapar nya möjligheter för digitala insikter åt stadsförvaltningen för hur staden kan utvecklas.

– Vår lösning kan hjälpa städer att tolka och analysera sitt parkeringsutbud, och på så sätt förstå efterfrågan och parkeringsbeteenden på specifika gator vid olika tider. Med hjälp av dessa insikter kan städer ta bättre beslut för hur stadens mobilitet kan förbättras, säger Martin Sandström.

Dessa tjänster är ett led i hur städerna digitaliseras – men också förändras.

– Våra lösningar kan i förlängningen hjälpa städer att bli mer levande och gröna, avslutar Martin Sandström.

Om Easypark 

Det svenska företaget Easypark Group är ett ledande techbolag som visar vägen inom AI-baserad och datadriven parkerings- och mobilitetsteknologi. Efter uppköpet av den globala aktören Park Now Group är Easypark Group i dag världsledande inom mobilparkering och erbjuder bland annat start, stopp, förlängning av parkering och betalning av elbilsladdning i över 3200 städer i över 25 länder.

Läs mer på: www.easyparkgroup.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Easypark Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera