1515
Annons

Lämnade riksdagen efter bostadsskandal – nu gör M-toppen comeback

Förre riksdagsledamoten och toppmoderaten Erik Bengtzboe gör comeback i svensk offentlighet, och han gör det i en borgerlig hjärtefråga: skatter.

Erik Bengtzboe, chefsekonom på Skattebetalarna.
Erik Bengtzboe, chefsekonom på Skattebetalarna.Foto:TT/Stefan Holm

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Försvarsministern spås bli Putins syndabock

Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgus dagar i Kreml kan vara räknade, spår analytiker.

Efter den ökade interna kritiken mot Vladimir Putins ”partiella” mobilisering uppges presidenten alltmer pressad att peka ut en syndabock för att rädda sitt eget skinn.

Vladimir Putin och försvarsministern Sergej Sjojgus.
Vladimir Putin och försvarsministern Sergej Sjojgus.Foto:Mikhail Metzel

Sannolikt blir det landets försvarsdepartement – och specifikt försvarsminister Sergej Sjojgu – som får ta smällen för de alltmer uppenbara ryska krigsnederlagen, spår den USA-baserade tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) i sin senaste lägesrapport om kriget i Ukraina.

I ett nytt dekret pausade Putin under gårdagen mobiliseringen bland studenter, inklusive deltidsstudenter och masterstudenter. Eftersom försvarsdepartementet inte gjort ”lämpliga förändringar” i det juridiska ramverket kring vilka som berörs av mobiliseringen så behöver justeringar göras, kungjorde Putin till ryska medier som en förklaring till dekretet.

Den direkta kritiken av departementet innebär en indirekt kritik av försvarsminister Sjojgu, skriver ISW. Enligt tankesmedjan verkar Sjojgu vara den som Putin utsett till syndabock för att rädda sitt eget skinn.

Även inom det ryska underhuset, statsduman, höjs kritiska röster gentemot försvarsdepartement. Överste Andrej Kartapolov, ordförande för underhusets försvarskommitté, sade i rysk statlig tv på onsdagen att ”alla ryssar vet att försvarsdepartementet ljuger” men att budskapet inte når fram till ”individuella ledare”. Enligt den ryska oberoende nyhetssajten Meduza var det en tydlig reprimand till försvarsminister Sjojgu.

En rysk militärbloggare hävdar att Kartapolovs kommenterar visar på att Sjojgu snart kommer att ”undanröjas” och officiellt utpekas som boven bakom Rysslands militära nederlag.

En annan prominent bloggare applåderade samtidigt den ryske oligarken – tillika grundare av legostyrkan Wagnergruppen – Jevgenij Prigozjin samt den hårdföre tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov för att bägge männen öppet kritiserat försvarsdepartementet.

De ryska Kremllojala militärbloggarna uppges generellt ha blivit en alltmer populär nyhetskälla för ryssar som inte litar på försvarsdepartementets egna uppdateringar om kriget.

ISW spår att Vladimir Putin kommer att vänta så länge han kan med att avskeda Sergej Sjojgu, i syfte att kunna fortsätta att skuldbelägga honom för krigsnederlagen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera