1515
Annons

Lämnade lönen och blev skyltmakare – ”mina vänner tyckte jag var en stor stolle”

Vännerna tyckte att han var en stolle som lämnade det välbetalda jobbet för att starta eget som 33-åring. Men Stefan Högberg trotsade tvivlarna – med hjälp av sin rastlöshet.

Nu har hans företag levererat upp emot 60.000 ”trottoarpratare”.

Foto:Henrik Lenngren

Stefan Högberg plockar upp sin Iphone och navigerar sig fram i menyerna. Stegräknarfunktionen avslöjar det han egentligen redan visste.

”15.000 steg har det blivit i dag. Sådant är livet som lagergubbe”, säger han och öppnar snabbt en kartong med nya ”pratare” (reklamskyltar) som ska levereras till en återförsäljare.

Att sitta still ligger inte i Stefan Högbergs natur. När han inte plockar upp och monterar broschyrställ, mässväggar och traditionella skyltställ på lagret i Motala flänger han Europa runt på mässor eller är ute och bearbeta kunder.

”Jag känner att jag har hittat mitt drömjobb, ett jobb där jag inte behöver belastas för min rastlöshet”, säger han.

När Stefan Högberg vid 33 års ålder valde att starta eget möttes han dock av skepsis från sin närmaste omgivning.

”Min fru som kommer från bokföringsbranschen var inte helt med på noterna. Hon såg många företag som gick dåligt, och var allmänt skeptisk. Och mina vänner tyckte att jag var en stor stolle som lämnade ett tryggt välbetalt jobb inom samma nisch efter 16 år som anställd. De undrade om de hade slagit slint i huvudet på mig.”

Men redan efter ett år som entreprenör hade Stefan Högberg bevisat att han gjort rätt val.

”Då hade jag nått samma levnadsstandard som jag hade förut. Vi fick tidigt in en återförsäljare med Preem som slutkund. Det gav oss en snabb skjuts till tillväxt och vi har haft vinstår sedan år ett.”

Men var det givet för dig ta steget, att våga säga upp dig?

”Nej, jag vände säkert 20 gånger vid dörren hos vd:n. Dels hade jag varit med att bygga upp bolaget, dels kände jag ett dåligt samvete över att delvis behöva börja konkurrera med dem. Men jag ville sälja fler produkter, allt ifrån mässbord till tunna ljuslådor som började bli hett där och då.”

13 år senare är Motala Sign Nordic SH etablerat på marknaden. I en tid när det kryllar av klassiska gatupratare, stortavlor och trottoarställ har de inte sällan levererats av det lilla Motalaföretaget som är en av få kvarvarande grossister i branschen som enbart säljer via återförsäljare.

”Vi har bevisat att det fungerar bra och vi tror att vi gynnas av att vara trogna våra säljkanaler. Vi skickar dagligen massor av varor till våra kunders kunder neutralt men med dem som avsändare”, säger Stefan Högberg.

Sinnet för att göra affärer bär han med sig från ungdomens somrar, då han cyklade två mil om dagen för att plocka och sälja jordgubbar, eller extraknäckte som dj på diskotek.

”Jag var en rastlös själ som hade svårt att sitta still i skolbänken. Efter nian tog jag ett sabbatsår, men det där året blev lite längre”, säger Stefan Högberg med ett leende.

Vid 16 års ålder hjälpte han till som alltiallo på ett balkonginglasningsföretag som sedermera köpte upp ett skyltföretag. Med Gula sidorna i ena näven åkte han två år senare runt i Sverige och knackade dörr i sin roll som skyltsäljare.

Kan rastlösheten vara en belastning för dig som företagare?

”Säkert, jag kan nog upplevas som lite stressig och ’härsig’ (östgötsk slang för hetsig) eftersom jag är så mån om att få ut alla produkter direkt. Men det positiva överväger. Utan min rastlöshet hade jag troligtvis inte kommit så långt i mitt företagande.”

Motala Sign Nordic omsätter i dag cirka 31 Mkr, men för Stefan Högberg är det inte längre något självändamål att växa.

”Det gör inte så himla mycket på sista raden om vi omsätter 25 eller 32 Mkr, jag är inte säker på att högre omsättning genererar mer avkastning. Huvudsaken är att jag känner lugnet att ta rätt beslut.”

Dieseln en krona dyrare på två dagar

På torsdagen höjs bensinpriset vid bemannade stationer med 50 öre till 19:58 kronor litern. Dieselpriset höjs med 65 öre till 24:76 kronor per liter.

Foto:Fredrik Persson/TT

Bensinpriset har de senaste två dagarna sammantaget höjts med 65 öre och dieselpriset har under samma tidsperiod höjts med 95 öre.

Oljepriset har under september sjunkit till samma nivåer som i januari i år. Då låg bensinpriset på i snitt 18:34 kronor per liter och dieselpriset snittade på 20:83 kronor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera