ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

Lämnade karriärerna för egen delikatessbutik

NYKVARN

Från altaret till delikatessdisken – det ena ledde till det andra när de nyblivna makarna 2014 såg en anspråkslös annons på Hemnet.

Nu drömmer Therese och Jonas Kristiansson om att levandegöra landsbygden utanför Stockholm – och de gör det med ost, vin, saluhall, glassbar och bageri.

Två dagar efter sitt eget bröllop slentriansurfade Therese Kristiansson in på Hemnet för att dämpa den lilla jobbångest som gjorde sig påmind i kroppen. Visst trivdes hon som verksamhetsutvecklare på Karolinska universitetssjukhuset -men nu fanns en inneboende känsla av att göra någonting helt annat.

”Jag var inte så taggad att fortsätta på samma bana och när jag såg att ’den där’ byggnaden som vi spanat så länge på var till salu slog min livliga fantasi till”, säger Therese Kristiansson.

Det som i bildspelet föreställde ett slitet vandrarhem i Nykvarn framstod i hennes egna ögon som ett perfekt renoveringsobjekt, som gjutet för att omvandla till en delikatessbutik.

När hon presenterade idén för sin make Jonas Kristiansson, då affärsansvarig på ÅF, var han inte sen att nappa. Året var 2014.

”Vi hade karriärer och välbetalda jobb men tröttnade på att pendla till Stockholm och ville verka där vi bodde. Dessutom tyckte vi att det behövdes något i vår kommun och utanför Stockholm. I Skåne där jag uppvuxen är landsbygden mycket mer levande.”

Omgivningens skepsis gick att ta på när de sade upp sig och kastade sig in i det ovissa livet som entreprenörer.

”Vi blev bomberade av folks synpunkter. Någon tyckte inte att det var tillräckligt kvalificerat för oss, en annan att det var för okreddigt. När man tar klivet är man extra känslig för pessimism men vi såg potential, inte minst med kundunderlaget. Nykvarn har blivit en inflyttningskommun på senare år”, säger Therese Kristiansson.

Sju månaders stenhårt arbete och ”många kronor” senare var huset totalrenoverat för att kunna rymma en servering med ostbutik.

”Vi såg det tidigt som en konkurrensfördel att vi låg på landet och inte i ett stadsläge likt nästan alla konkurrenter. Vår högsäsong var och är på sommaren när det dippar i städerna. De kunder som kommer hit har gott om tid och är inte så priskänsliga”, säger Jonas Kristiansson.

Efter en kämpig start, Therese Kristiansson beskriver det som att arbetsbördan gjorde att de ”dog och återuppstod i nya skepnader”, har Turinge Ost och Vin nu börjat bli exakt det som paret Kristiansson drömt om.

Förutom ost, vin och bistro driver man också ett surdegsbageri i egen regi samt en glassbar. 

”Vi bygger ett utflyktsmål helt enkelt”, säger Therese Kristiansson.

Den senaste satsningen är att paret köpt en intilliggande byggnad från 1800-talet som de håller på att omvandla till saluhall och större restaurang. 

”Vi har insett att det inte är så lukrativt att ha en lunchrestaurang för 24 gäster, dessutom har vi tröttnat på att behöva säga nej till de som inte får plats. Nu får vi plats för 50 gäster och tanken är att vi ska locka hit affärslunchklientelet från företag såväl som matintresserade privatpersoner från närområdet. 

En av de stora utmaningarna, konstaterar de båda, är att hitta medarbetare som förutom att vara operativa i driften även samtidigt vara med och utveckla en snabbt växande verksamhet.

”Vi kommer från en akademisk värld där vi är vana vid en hög arbetsbelastning och många bolla i luften samtidigt. Det kan vara en utmaning att hänga med i vårt tempo. Vi har lärt oss vilka personlighetsprofiler som funkar med oss. Man måste vara positivt lagd och förändringsbenägen eftersom verksamheten hela tiden förändras”, säger Jonas Kristiansson.

Under de fyra åren som egenföretagare har de själva också lärt känna varandra på ett nytt sätt.

”Det är en helt annan sak att vara gifta med varandra och att driva företag ihop. I början grälade vi på morgnarna eftersom vi hade så olika agendor. Vi är väldigt olika varandra, jag är ’röd’ och Jonas är ’gul’ i personligheten om vi ska prata Omgivna av idioter-språk. Men med tiden har vi förstått hur vi kan komplettera varandra även som företagare”, säger Therese Kristiansson.

Tidigare i år blev makarna Kristiansson Årets företagare i Nykvarn. Men att slå sig ned i en hammock och vara belåtna ligger inte i deras natur.

”Vi vill hela tiden framåt och jag kommer aldrig vilja återvända till min gamla karriär. Det är som om alla Excel- och Power Point-dokument jag jobbade med förr saknar värde i dag. Här får man feedback direkt – och jag gillar det konkreta”, säger Therese Kristiansson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer