Annons

Läkemedelsverket: Troligen inget vaccin inom två år

Runt om i världen jagar forskare för att komma först med ett vaccin för att stoppa pandemin. Men även om det går bra är ett vaccin långt borta.

”Jag skulle gissa på ett par år, och även det vore ett tidsmässigt världsrekord”, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist.

Illustration:Stefan Hörberg/Rithuset AB

De första testerna på en mindre grupp försökspersoner påbörjades redan i mitten av mars i USA. Bilderna på 43-åriga Jennifer Haller spreds över världen när hon fick en första injektion på ett forskningsinstitut i Seattle, USA. Ungefär samtidigt syntes optimistiska rubriker om vaccin inom ett år, i stället för 5-10 år som är det normala. Men hittills har det inte kommit några konkreta resultat.

”Det blir inget vaccin i år, det har jag väldigt svårt att se. Har vi tur kan det komma i slutet av nästa år. Men jag skulle gissa på ett par år, och även det vore ett tidsmässigt världsrekord”, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist till TT.

Problemet är att det inte finns något utprövat vaccin mot andra typer av coronavirus att utgå ifrån, som det gör när det gäller influensavirus. Där räcker det att uppdatera med årets aktuella virusstam och sedan köra i gång den produktionsapparat som hela tiden står redo.

Men för det nya coronaviruset sars-cov-2 var forskarna tvungna att starta mer eller mindre från noll. Till att börja med fanns det inte ens någon fungerande djurmodell att börja forska på. De vanliga försöksråttorna kunde inte smittas med covid-19, så det blev nödvändigt att avla fram nya typer – som genast blev en bristvara. Trots det kunde de första kliniska vaccinstudierna inledas redan tio veckor efter det att viruset hade identifierats.

Och Charlotta Bergquist understryker att forskningen hela tiden har gått på högvarv, med täta samarbeten mellan industri, akademi, sjukhus och myndigheter på flera håll i världen.

”Det bedrivs ett intensivt arbete, och så vitt jag vet pågår det nu fyra kliniska försök i bland annat USA och Kina.”

Men även om alla instanser är redo att snabbt godkänna och tillverka ett fungerande vaccin, så finns det vissa genvägar som inte är möjliga att ta, förklarar Charlotta Bergquist.

”Det går inte att tumma på säkerhetsuppföljningen. Om de första kliniska försöken går bra så måste vaccinet sedan testas på ett stort antal personer under en längre tid, så att man säkert vet att det verkligen ger ett immunsvar och att det inte finns allvarliga biverkningar.”

Parallellt med vaccinforskningen pågår intensiva försök att ta fram läkemedel mot covid-19. Där är Charlotta Bergquist mer hoppfull när det gäller möjligheten att hyfsat snabbt få fram något som kan hjälpa svårt sjuka personer.

Det handlar både om antivirala substanser, som på olika sätt kan angripa själva viruset, och antiinflammatoriska ämnen som lugnar den kraftiga immunförsvarsreaktion som är den stora faran för patienter som varit sjuka en längre tid, då immunförsvaret börjar skada den egna kroppen. Dessutom forskas det på förebyggande läkemedel, som skulle kunna ges till vårdpersonal och riskgrupper.

En fördel när det gäller den här typen av läkemedel är att det kan finnas substanser som redan är godkända för andra sjukdomar och därmed redan säkerhetstestade.

”Det görs oerhört många kliniska studier. Men än så länge finns det inga hållbara resultat. Fast jag tror att det finns goda möjligheter att vi får se något inom kort”, säger Charlotta Bergquist.

I slutet av april väntas exempelvis svar från studier av substansen remdesivir, som först utvecklades för att behandla ebola. Redan nu har det kommit hoppfulla rapporter, men de har inte granskats tillräckligt ännu.

”Det är mängder av olika substanser som testas just nu. När läkemedelsföretagen kan visa resultat blir nästa steg att vi gör en EU-gemensam utvärdering av data som kan gå mycket fort, eftersom detta är högprioriterat. Så här är jag mer hoppfull att det kommer något inom kort tid”, säger Charlotta Bergquist.

Är du optimist eller pessimist när det gäller möjligheten att hantera den här pandemin?

”Varken eller, i det här läget. Jag väntar och ser, och avvaktar mer data.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?