1515

Läkemedelstrio förkortar covid-19

En kombination av tre läkemedel lindrar symptomen och förkortar sjukdomsperioden hos covid-19-patienter med lätta symtom, visar en ny studie.

Nu vill forskarna att cocktailen även testas på allvarligt sjuka patienter.

Foto:Elaine Thompson

Studien genomfördes på 127 patienter som var inskrivna på sjukhus i Hongkong med lätta till måttliga symtom. Resultaten har publicerats i tidskriften The Lancet.

”Vårt test visar att tidig behandling av fall av mild till måttlig covid-19 med en kombination av tre antivirala läkemedel snabbt kan trycka tillbaka virusmängden i en patients kropp”, säger Kwok-Yung Yuen vid Hongkongs universitet, som lett studien.

Av patienterna fick 86 personer kombinationen av läkemedlen interferon beta-1b, lopinavir/ritonavir och ribavirin under två veckor, medan 41 personer bara fick lopinavir/ritonavir. Behandlingen inleddes i genomsnitt fem dagar efter att symptom uppstått och alla patienter fick även övrig vård, bland annat behandlades en del med syrgas.

Patienterna testades sedan dagligen för att se om det nya coronaviruset kunde upptäckas.

Av de som tog alla tre medicinerna gick det inte längre att upptäcka viruset i kroppen efter i genomsnitt sju dagar, jämfört med kontrollgruppen som tillfrisknade på tolv dagar. De blev också symptomfria snabbare, på fyra i stället för åtta dagar.

Några av patienterna var tvungna att avbryta behandlingen med interferon beta, vilket normalt används för att behandla MS. De patienterna tog längre tid på sig att tillfriskna, vilket antyder att det är det läkemedlet som kan vara nyckeln, och forskarna vill se fler försök med den som grund.

Stephen Evans, forskare vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, tycker att studien är tillräckligt stark för att man ska gå vidare.

”Det har varit tydligt från lång erfarenhet att hiv bäst behandlas med en kombination av olika läkemedel och det kan också vara fallet med covid-19”, säger han.

Läkemedelstrion kan enligt forskarna minska risken för vårdpersonal, eftersom perioden då patienter är smittsamma blir kortare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?