1515

Läkemedelssäljaren sadlar om till Sveriges nya deckardrottning

Hon är operationssköterskan som sadlade om till läkemedelssäljare. Nu aspirerar hon på att bli nästa stora deckarförfattare.

”Jag får mardrömmar när jag skriver”, säger Christina Erikson.

Christina Erikson siktar på att bli ny deckardrottning i Sverige och har nyligen fått förlagskontrakt på ytterligare två böcker i serien om kommissarie Elias Svensson. Totalt har hon färdiga synopsis för sju böcker.
Christina Erikson siktar på att bli ny deckardrottning i Sverige och har nyligen fått förlagskontrakt på ytterligare två böcker i serien om kommissarie Elias Svensson. Totalt har hon färdiga synopsis för sju böcker.Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren

Christina Erikson släpper i dagarna sin andra bok i serien om kommissarie Elias Svensson, som har titeln ”Ensamvarg”.

Nyligen kunde hon fira att Albert Bonniers Förlag tecknat nytt kontrakt för ytterligare två böcker. Och hon har färdiga synopsis för totalt sju böcker.

”Kontraktet ger enorm glädje och lättnad. Det innebär arbetsro och är samtidigt ett kvitto på att de tror på mig”, säger Christina Erikson i sin skrivarlya ett yxkast från Adolf Fredrik kyrka i centrala Stockholm.

Christina Erikson lanseras som en ny deckardrottning, men marknaden för svenska kvinnliga krimförfattare är minst sagt hård.

Har du prestationsångest?

”Nej, däremot prestationsönskan. Jag vill leverera någonting bra som överraskar förläggaren och få höra att de tycker det är riktigt bra. Mitt skrivande får inte bli slentrian.

”Jag har synopsis på totalt sex sju böcker, men hur många det blir är inte definitivt bestämt.”

Hon är känd för att inte rygga för ingående och detaljerade beskrivningar av mord och styckningar, vilket speglar bakgrunden som operationssköterska – goda kunskaper om dofter och odörer kroppar kan ge. Samtidigt medger hon att hon faktiskt aldrig varit med vid någon obduktion.

Måste man bli råare och tänka ut allt mer bestialiska mord för att sticka ut på deckarscenen?

”När jag började min resa som författare tittade jag på vad andra som säljer bra gjorde. Men det blev inte bra. Jag släppte det och skrev i stället bara utifrån mig själv. Det handlar om att hitta sin egen röst och skriva det man tycker om, inte kopiera. Jag tror att jag sticker ut för att jag inte skriver om diskbänksrealism. Men mina karaktärer har ju inte direkt några rara relationer precis.”

Ett genomgående tema är den psykiskt nedbrytande press som en av huvudpersonerna utsätts för i samband med en sällsynt skitig separation och efterföljande vårdnadstvist. 

”Helt ärligt har jag mardrömmar när jag skriver vissa passager eller gör viss research. Jag var till exempel nyligen i ett häkte. Dagarna därefter sov jag väldigt oroligt.”

Och du verkar vara väldigt insatt i hur psykopater fungerar, har du drabbats personligen på något sätt?

”Har vi inte alla det? Jag har gjort mycket research och dessutom läst psykiatri och psykologi när jag pluggade till sjuksköterska. Jag är bra på att se mönster och vet numera vad man ska leta efter.”

Christina Erikson jobbade drygt 15 år som säljare och marknadschef i läkemedelsbranschen med bolag som Novartis, Janssen-Cilag och Aventis.

Var du en bra säljare?

”Ja, utan tvekan. Och det har hjälpt mig nu. När boken är färdig är den en produkt precis som läkemedel. Mina kunskaper om marknadsföring har definitivt hjälpt mig, inte minst med förståelse om hur viktigt efterarbetet är när den ska säljas.”

Har du koll på hur många exemplar du sålt hittills?

”Nej, jag vet faktiskt inte. Men förlaget är nöjt och införsäljningen av ”Ensamvarg” har tydligen gått bra.”

Hennes nystartade aktiebolag Page by Page redovisade i första bokslutet i fjol 258.000 kronor i omsättning och 175.000 kronor i resultat.

”Förskottens tid är förbi, man får vänta på att avräkningarna ska komma. Jag hoppas att det ska börja ticka in pengar nu i höst.”

Trots sin småländska uppväxt, Högsby utanför Kalmar, är det snarare slösa än spara som gäller.

”Jag önskar att jag kunde säga att jag lägger undan pengar, men man kan ju vara död i morgon. Jag är slösaktig, gillar fina saker och är riktigt förtjust i kläder, skor och väskor.”

Tatueringen på höger underarms insida sattes dit när hon skrev kontrakt med Albert Bonniers Förlag första gången för två år sedan.

Motivet är en lagerkrans kopierad från Svenska Akademien, men i stället för ”Snille och smak” lyder texten: Crime writer.

”Jag lät göra den där innan Metoo-stormen började blåsa. Det är mer en markering mot att kriminalförfattare ses som fullitteratur.” 

Vad läser du själv?

”Just nu är det ”Försvunnen” av Mo Hayder. Men jag är otroligt förtjust i Dennis Lehane, särskilt hans böcker med privatdetektiverna Patrick Kenzie och Angie Gennaro. Jag har till och med döpt min labbe till 'Bubba', efter en av karaktärerna i de där böckerna.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?