1515
Annons

Läkemedelssäljaren sadlar om till Sveriges nya deckardrottning

Hon är operationssköterskan som sadlade om till läkemedelssäljare. Nu aspirerar hon på att bli nästa stora deckarförfattare.

”Jag får mardrömmar när jag skriver”, säger Christina Erikson.

Christina Erikson siktar på att bli ny deckardrottning i Sverige och har nyligen fått förlagskontrakt på ytterligare två böcker i serien om kommissarie Elias Svensson. Totalt har hon färdiga synopsis för sju böcker.
Christina Erikson siktar på att bli ny deckardrottning i Sverige och har nyligen fått förlagskontrakt på ytterligare två böcker i serien om kommissarie Elias Svensson. Totalt har hon färdiga synopsis för sju böcker.Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren

Christina Erikson släpper i dagarna sin andra bok i serien om kommissarie Elias Svensson, som har titeln ”Ensamvarg”.

Nyligen kunde hon fira att Albert Bonniers Förlag tecknat nytt kontrakt för ytterligare två böcker. Och hon har färdiga synopsis för totalt sju böcker.

”Kontraktet ger enorm glädje och lättnad. Det innebär arbetsro och är samtidigt ett kvitto på att de tror på mig”, säger Christina Erikson i sin skrivarlya ett yxkast från Adolf Fredrik kyrka i centrala Stockholm.

Christina Erikson lanseras som en ny deckardrottning, men marknaden för svenska kvinnliga krimförfattare är minst sagt hård.

Har du prestationsångest?

”Nej, däremot prestationsönskan. Jag vill leverera någonting bra som överraskar förläggaren och få höra att de tycker det är riktigt bra. Mitt skrivande får inte bli slentrian.

”Jag har synopsis på totalt sex sju böcker, men hur många det blir är inte definitivt bestämt.”

Hon är känd för att inte rygga för ingående och detaljerade beskrivningar av mord och styckningar, vilket speglar bakgrunden som operationssköterska – goda kunskaper om dofter och odörer kroppar kan ge. Samtidigt medger hon att hon faktiskt aldrig varit med vid någon obduktion.

Måste man bli råare och tänka ut allt mer bestialiska mord för att sticka ut på deckarscenen?

”När jag började min resa som författare tittade jag på vad andra som säljer bra gjorde. Men det blev inte bra. Jag släppte det och skrev i stället bara utifrån mig själv. Det handlar om att hitta sin egen röst och skriva det man tycker om, inte kopiera. Jag tror att jag sticker ut för att jag inte skriver om diskbänksrealism. Men mina karaktärer har ju inte direkt några rara relationer precis.”

Ett genomgående tema är den psykiskt nedbrytande press som en av huvudpersonerna utsätts för i samband med en sällsynt skitig separation och efterföljande vårdnadstvist. 

”Helt ärligt har jag mardrömmar när jag skriver vissa passager eller gör viss research. Jag var till exempel nyligen i ett häkte. Dagarna därefter sov jag väldigt oroligt.”

Och du verkar vara väldigt insatt i hur psykopater fungerar, har du drabbats personligen på något sätt?

”Har vi inte alla det? Jag har gjort mycket research och dessutom läst psykiatri och psykologi när jag pluggade till sjuksköterska. Jag är bra på att se mönster och vet numera vad man ska leta efter.”

Christina Erikson jobbade drygt 15 år som säljare och marknadschef i läkemedelsbranschen med bolag som Novartis, Janssen-Cilag och Aventis.

Var du en bra säljare?

”Ja, utan tvekan. Och det har hjälpt mig nu. När boken är färdig är den en produkt precis som läkemedel. Mina kunskaper om marknadsföring har definitivt hjälpt mig, inte minst med förståelse om hur viktigt efterarbetet är när den ska säljas.”

Har du koll på hur många exemplar du sålt hittills?

”Nej, jag vet faktiskt inte. Men förlaget är nöjt och införsäljningen av ”Ensamvarg” har tydligen gått bra.”

Hennes nystartade aktiebolag Page by Page redovisade i första bokslutet i fjol 258.000 kronor i omsättning och 175.000 kronor i resultat.

”Förskottens tid är förbi, man får vänta på att avräkningarna ska komma. Jag hoppas att det ska börja ticka in pengar nu i höst.”

Trots sin småländska uppväxt, Högsby utanför Kalmar, är det snarare slösa än spara som gäller.

”Jag önskar att jag kunde säga att jag lägger undan pengar, men man kan ju vara död i morgon. Jag är slösaktig, gillar fina saker och är riktigt förtjust i kläder, skor och väskor.”

Tatueringen på höger underarms insida sattes dit när hon skrev kontrakt med Albert Bonniers Förlag första gången för två år sedan.

Motivet är en lagerkrans kopierad från Svenska Akademien, men i stället för ”Snille och smak” lyder texten: Crime writer.

”Jag lät göra den där innan Metoo-stormen började blåsa. Det är mer en markering mot att kriminalförfattare ses som fullitteratur.” 

Vad läser du själv?

”Just nu är det ”Försvunnen” av Mo Hayder. Men jag är otroligt förtjust i Dennis Lehane, särskilt hans böcker med privatdetektiverna Patrick Kenzie och Angie Gennaro. Jag har till och med döpt min labbe till 'Bubba', efter en av karaktärerna i de där böckerna.”

 


Slut inte fred på Putins villkor

Fred måste komma med frihet också, skriver Di:s krönikör Maria Borelius.

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.Foto:Mikhail Klimentyev

Jag stötte på en kamrat från studietiden i Lund. En svensk ingenjör som gav sig ut i världen, och startade fabrik i Kherson, Ukraina. Jag mötte honom och hans ukrainska fru av en slump på ICA häromdagen. Natten innan hade hennes föräldrar flytt till Sverige. Fruns syster satt inlåst i rysk ockupation. Företaget var i kris. Frun stod i affären och grät rätt ut. 

”Vi är i totalt limbo” sa de. 

Folk stannade till runtom och nickade sorgset. Ja, hur länge skall kriget hålla på? 

Brutala övergrepp sker i Ukraina. Inflation och matpriser skenar, olje- och gasleveranser är osäkra, företag, jobb, välfärd hotas. För att inte tala om 50 miljoner människor som hotas av svält när kriget stryper världens tillgång på spannmål.

Alla vill nu verkligen ha fred. Frågan är bara vilken. Om väst hittills visat enighet i kampen mot Ryssland, börjar fasaden spricka kring The Endgame. 

I Storbritannien, där jag skriver detta, är Ukrainas seger slutmålet. En seger som innebär Ukrainas fulla återtagande av sitt territorium och visar Putin att framtida övergrepp inte heller lönar sig. Man vill köra kriget ända in i kaklet. Det är inte första gången. Britter drev i Andra världskrigets slut fram en fasansfull ödeläggelse av Dresden och Berlin, som visade Hitler och Tyskland att det bara fanns en väg fram: kapitulation och radikal uppgörelse med ideologi och handlingar. 

Frankrike och Tyskland har andra slutmål, där freden får ett mer ultimat värde i sig. Macron varnar Ukraina för att inte verka ”hämndlystet”, som om Ukrainas kamp handlade om hämnd snarare än försvar. Tyskland har i årtionden levt i en praktisk Finlandisering, en följsam symbios som fått näring av historien, det stora energiberoendet och de personliga band som formats kring halvt korrupta toppolitikers liv i ryska bolagsstyrelser. Tyskland önskar nu fred och stabilitet som mål i sig. Putin får inte förödmjukas. Den linjen fick i veckan stöd när nestorn Henry Kissinger i Davos manade till en fred, där Ukraina borde lämna ifrån sig östra delar till Ryssland. Ja just det, de delar där min vän och hans fru bor. Vilka delar skulle Sverige avstå för att ”inte förnedra” Putin efter ett anfallskrig mot oss? Gotland, Skåne, kanske Tornedalen?

Att nu tala om fred utan att i samma andetag tala om frihet och rättstat leder fel, leder till en relativisering. Som att jämställa våldtäktsman och offer. Det blir en illusionernas stabilitet. Eller som Benjamin Franklin säger i det svåröversatta ”those who give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety”.

Kampen nu handlar om fred, men inte vilken som helst. Fred utan frihet och respekt för internationella regler riskerar att bli mycket kortvarig, när tyranner får vind i seglen. Putin har spelat ett långsiktigt spel. Väst måste våga hålla i och hålla ut för att vinna den långa freden med Ukraina och långt bortom.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?