ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börsjättens vd örfilad av aktieägarna efter katastrofaffär

Det stormar rejält i tyska kemi- och läkemedelsjätten Bayer som haft ett katastrofalt år. Fredagens stämma slutade i öppen konflikt mellan ägare och vd. Styrelsen satt i krismöte hela natten till lördagen.

Läkemedelskoncernen Bayers bolagsstämma blev en långdragen historia. Efter hela 13 timmar av diskussioner vägrade 55 procent av aktieägarna att bevilja vd Werner Baumann och hans ledningsgrupp ansvarsfrihet för 2018. 

Det oväntade beslutet tvingade Bayers styrelse att direkt efter stämman hålla ett krismöte som varade in långt in på småtimmarna, rapporterar Bloomberg.

Efter mötet förklarade ordförande Werner Wenning att styrelsen tar ägarnas protest ”väldigt seriöst” men att en enig styrelse står bakom sin vd.

”Styrelsen kommer använda omröstningen som ett tillfälle att stödja Bayers ledning i sina ansträngningar att fullt ut återställa aktieägarna och andra intressenters förtroende för bolaget och dess strategi”, säger ordföranden i ett uttalande.

Ägarnas missnöje kommer efter Bayers aktie rasat närmare 40 procent sedan det tyska bolaget i fjol köpte amerikanska Monsanto. Den fiaskoartade affären som drevs igenom av Werner Baumann har hittills kostat Bayers aktieägare 35 miljarder euro, motsvarande 450 miljarder kronor, i minskat börsvärde.

Bayer betalade motsvarande 585 miljarder kronor för Monsanto, och blev därmed världsledande när det gäller sädesprodukter och ogräsbekämpning. Men i köpet ingick  anklagelserna om att den aktiva substansen glyfosat, som ingår i Monsantos ogräsmedel Roundup, orsakar cancer. 

I mars i år dömdes också Monsanto att betala omkring 80 miljoner dollar, motsvarande 740 Mkr, till en 70-årig skolvaktmästare i Kalifornien som drabbats av cancer som han anser orsakats av ogräsmedlet Roundup.

Minst 11.000 liknande domstolsprocesser hotar nu Monsanto i USA. Analytiker har räknat med bolaget kan komma att betala minst 50 miljarder kronor i förlikning. Bayer har inte reserverat några medel för att täcka eventuella skadestånd.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies