Annons

Läkarfack kritiserar Capio för bristfällig säkerhet i coronatider

Akutpersonal på Capio Sankt Göran använder bara enkla munskydd när de träffar coronapatienter. Sveriges läkarförbund ser med oro på situationen. 

”Personalen ska vara ordentligt skyddad”, säger Karin Båtelson, vice ordförande på Sveriges Läkarförbund. 

Foto:Pontus Lundahl/TT

På Capio Sankt Görans akutmottagning använder akutläkarna som möter coronapatienter endast enkla munskydd. Stockholmssjukhuset Capio Sankt Göran anser att de enkla munskydden är ett tillräckligt skydd på akuten där vårdpersonalen möter coronapatienter. En mer avancerad skyddsutrustning med bland annat vätskeavvisande munskydd och visir eller skyddsglasögon används först vid konstaterad eller misstänkt coronasmitta. 

Att det råder brist på skyddsutrustning på Sveriges sjukhus gör prioriteringen än mer angelägen.  

Capios informationsansvarige Henrik Brehmer berättar att Capio följer rekommendationer från Smittskydd Stockholm och Folkhälsomyndigheten. Capio har också upprättat ett centrallager för att få en bättre överblick över sin skyddsutrustning och att sjukhuset gör allt de kan för att upprätthålla den bästa möjliga vård. 

”Det finns utrustning och vi fick en viss påfyllnad i fredags men det finns en begränsning eftersom materielförsörjningen inte fungerar som den ska just nu”, säger Henrik Brehmer.

 ”Vi ser allvarligt på den här situationen”, fortsätter han.   

Karin Båtelson, vice ordförande på fackföreningen Sveriges Läkarförbund ser med oro på vårdpersonalens säkerhet som hon anser bristfällig. I den rådande situationen där coronaviruset florerar borde akutläkarna på akutmottagningen ha plastförkläde med långa armar, handskar, ett munskydd och ett stänkskydd för ansiktet, enligt Sveriges Läkarförbund.   

”Personalen ska vara ordentligt skyddad. Man måste skydda sjukvårdspersonalen ”, säger hon. 

”Vården har haft allt för kortsiktig planering i sin materialförsörjning med just in time-tänkande”, fortsätter hon. 

Skyddsutrustningen är viktig för såväl patienten som vårdpersonalen. Båda grupperna kan smitta varandra. Den är särskilt angelägen för vårdpersonalen eftersom en hög exponering av coronaviruset verkar öka risken att smittas och bli ordentligt sjuk, enligt Karin Båtelson.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera