1515
Annons

Läkaren: ”Tungt att utsätta sig för risken att bli smittad”

På Gröndals vårdcentral i Stockholm improviserar personalen för att lösa det akuta läget. Läkarna tar över telefonpassningen för att avlasta sjuksköterskorna – och patientkontakterna sker nästan enbart via videolänk.

Pontus Järlund, distriktsläkare på Gröndals vårdcentral.
Pontus Järlund, distriktsläkare på Gröndals vårdcentral.Foto:Pontus Lundahl/TT

– Under en period hade jag vårdcentralsmottagning från min tolvåriga dotters rum. Hon har en jättestor sminkspegel med bra belysning för videosamtal. Men jag fick vinkla datorn lite, för att få en mer seriös bakgrund, säger distriktsläkaren Pontus Järlund.

Samma dag som Folkhälsomyndigheten uppmanade alla att stanna hemma vid minsta symtom från luftvägarna, insåg Pontus Järlund att han höll på att bli förkyld. Nu är han tillbaka på vårdcentralen i Gröndal. Men nästan alla patientbesök sker via videosamtal.

– Jag är väldigt tacksam att vi hade förberett det här verktyget, så att vi kunde gå över till det i större skala när epidemin bröt ut, säger han.

Han beskriver hur alla i personalen arbetar tillsammans för att hitta nya lösningar. Till exempel har de byggt om en av vårdcentralens nödutgångar till en smittskyddssluss för patienter med misstänkta symtom på covid-19.

– Där kan vi ta emot dem med skyddsutrustning, så att vi ändå kan undersöka dem, säger Pontus Järlund.

Ett annat exempel på hur de har organiserat om arbetet är att läkarna numera tar ett mycket större ansvar för att svara i telefon.

– Normalt är det sjuksköterskorna som svarar när man ringer till oss. Men eftersom det just nu är mycket större brist på sjuksköterskor än på läkare så har vi skiftat där för att lösa uppgiften på ett sätt som funkar bättre.

Har ni den utrustning ni behöver?
– För stunden klarar vi oss, men vi har verkligen inte fullt i skåpen. Så jag vet inte hur länge det räcker, eller när vi kan få in mer, säger Pontus Järlund.

Vad är det svåraste i den här situationen?
– Det är oroande om vi inte kan ge en rimlig nivå på sjukvård åt de som behöver. Och på ett personligt plan känns det tungt att utsätta sig för risken att bli smittad. De här berättelserna från Italien … om läkare på vårdcentraler som har dött, det är en väldigt obehaglig tanke, säger Pontus Järlund.

Nya besked: Unga behöver inte covidvaccineras

Friska barn mellan 12 och 17 år behöver inte längre vaccinera sig mot covid-19. Eftersom de sällan blir svårt sjuka av sjukdomen finns inte längre någon anledning, enligt Folkhälsomyndighetens nya besked.

Foto:PETTER ARVIDSON

Hittills har barn i åldrarna 12 till 17 år rekommenderats att ta två doser vaccin mot covid-19.

Men för grundfriska barn kan numera det nya coronaviruset betraktas som ett vanligt luftvägsvirus, bedömer Folkhälsomyndigheten och Svenska Barnläkarföreningen.

Därför tar myndigheten bort den allmänna rekommendationen att i övrigt friska barn i åldersgruppen ska vaccinera sig. 

Vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan omikronvarianten av viruset började sprida sig, konstaterar myndigheten.

”Vi ser nu sammantaget att vaccinationerna inte tillför så mycket i den här gruppen när det gäller att minska risken för allvarlig sjukdom”, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Frågan är om det, med facit i hand, var onödigt från början att vaccinera barn och unga ner till tolv års ålder? Sören Andersson anser inte det.

”Det handlar om att vi haft olika lägen i pandemin med olika virusvarianter. Tidigare visste vi mindre om vaccinerna och konsekvenserna av infektionen. Nu har vi lärt oss mer och sett att vaccinationerna inte tillför så mycket i de här åldrarna”, säger han. 

Beslutet gäller från och med den 1 november. Därefter ska vaccinationen endast erbjudas till barn som har en ökad känslighet för covid-19, skriver Folkhälsomyndigheten.

Kommer barn mellan 12 och 17 som vill vaccinera sig fortfarande kunna göra det efter den 31 oktober?
”Det är något vi ser över nu och behöver återkomma om innan november”, säger Sören Andersson.

Beslutet att slopa vaccinrekommendationen för unga kan dock komma att ändras ifall läget förvärras, till exempel om det dyker upp farligare virusvarianter.

”Skulle det inträffa så måste vi vara beredda att ompröva beslutet”, säger Sören Andersson.

De barn och unga som fortfarande rekommenderas att vaccinera sig är grupper som bedöms vara mer känsliga för luftvägsinfektioner generellt, eller har påtagligt nedsatt immunförsvar. Vilka grupper det gäller specificeras närmare av Svenska Barnläkarföreningen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera