1515

Läkaren: ”Tungt att utsätta sig för risken att bli smittad”

På Gröndals vårdcentral i Stockholm improviserar personalen för att lösa det akuta läget. Läkarna tar över telefonpassningen för att avlasta sjuksköterskorna – och patientkontakterna sker nästan enbart via videolänk.

Pontus Järlund, distriktsläkare på Gröndals vårdcentral.
Pontus Järlund, distriktsläkare på Gröndals vårdcentral.Foto:Pontus Lundahl/TT

– Under en period hade jag vårdcentralsmottagning från min tolvåriga dotters rum. Hon har en jättestor sminkspegel med bra belysning för videosamtal. Men jag fick vinkla datorn lite, för att få en mer seriös bakgrund, säger distriktsläkaren Pontus Järlund.

Samma dag som Folkhälsomyndigheten uppmanade alla att stanna hemma vid minsta symtom från luftvägarna, insåg Pontus Järlund att han höll på att bli förkyld. Nu är han tillbaka på vårdcentralen i Gröndal. Men nästan alla patientbesök sker via videosamtal.

– Jag är väldigt tacksam att vi hade förberett det här verktyget, så att vi kunde gå över till det i större skala när epidemin bröt ut, säger han.

Han beskriver hur alla i personalen arbetar tillsammans för att hitta nya lösningar. Till exempel har de byggt om en av vårdcentralens nödutgångar till en smittskyddssluss för patienter med misstänkta symtom på covid-19.

– Där kan vi ta emot dem med skyddsutrustning, så att vi ändå kan undersöka dem, säger Pontus Järlund.

Ett annat exempel på hur de har organiserat om arbetet är att läkarna numera tar ett mycket större ansvar för att svara i telefon.

– Normalt är det sjuksköterskorna som svarar när man ringer till oss. Men eftersom det just nu är mycket större brist på sjuksköterskor än på läkare så har vi skiftat där för att lösa uppgiften på ett sätt som funkar bättre.

Har ni den utrustning ni behöver?
– För stunden klarar vi oss, men vi har verkligen inte fullt i skåpen. Så jag vet inte hur länge det räcker, eller när vi kan få in mer, säger Pontus Järlund.

Vad är det svåraste i den här situationen?
– Det är oroande om vi inte kan ge en rimlig nivå på sjukvård åt de som behöver. Och på ett personligt plan känns det tungt att utsätta sig för risken att bli smittad. De här berättelserna från Italien … om läkare på vårdcentraler som har dött, det är en väldigt obehaglig tanke, säger Pontus Järlund.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?