1515
Annons

Läkaren och förvaltaren: Då kan Sverige börja vaccinera

Storbritannien börjar vaccinera mot Covid-19 redan nästa vecka. Läkaren och förvaltaren Ulf Arvidsson på C Worldwide Healthcare Select är hoppfull och tror att även Sverige kommer att börja vaccinera – men först efter årsskiftet. 

Ulf Arvidsson är läkare och förvaltare på World Wide Healthcare Select.
Ulf Arvidsson är läkare och förvaltare på World Wide Healthcare Select.

 

I dag kom beskedet att coronavaccinet från läkemedelsbolaget Pfizer/Biontech har godkänts i Storbritannien och börjar distribueras från och med nästa vecka. 

Storbritannien blir därmed det första landet i världen att godkänna Pfizers vaccin som gett mer än ett 90 procent ett skydd mot covid-19. 

”Storbritannien har valt att stå utanför Europas gemensamma inköpsavtal och det gör att man har kunnat förhandla direkt med läkemedelsbolagen. Det är väldigt spännande”, säger läkaren och förvaltaren Ulf Arvidsson på C Worldwide Healthcare Select i Di TV:s Ekonomistudion.

Vad betyder det här beskedet för att få ett snabbare godkännande i resten av Europa och Sverige?

”Både Pfizer och Moderna har ju skickat in sina ansökningar för att få ett snabbt godkännande. Det är liknande processer i resten av Europa och det ser positivt ut med de data som har presenterats hittills.”

Det finns en oro att Sverige ska komma på efterkälken med att få vaccin. Samtidigt flaggar Sveriges vaccinationsamordnare för att man tror att riskgrupper kommer att kunna vaccineras redan i början på nästa år. Vad är din bedömning, när kan vi börja vaccinera i Sverige?

”Vi har ingått i EU:s gemensamma försöksavtal och då är det fyra stycken potentiella leverantörer av vaccin.”

”Givet den situationen vi är i tror jag att vi får ett godkännande av ett antal av de här vaccinerna i närtid. Det finns en form av nationell plan för samordning av med många spelare som är involverade.” 

Vad är din bedömning, när börjar vaccineringen komma i gång i världen?

”Jag tror den kommer igång nästa vecka i Storbritannien. Vid slutet av december får vi se en del vaccinationer i USA. Det är inte uteslutet att vi får ett godkännande även i Europa och sedan rullar det successivt ut under början på första kvartalet och sedan mer storskaligt.”

Hur lång tid tar det innan smittspridningen trycks ned?

”Jag tror på ett bra rullande schema med vaccinationer under första kvartalet här i Sverige. Men vi ska ha två injektioner av vaccinet och det är ett logistiskt problem bara det. Det ska tas med tre till fyra veckors mellanrum och så ska vi bygga upp immunitet.”

”Lyckas vi få upp hyggliga nivåer under första kvartalet kanske vi kan börja trycka undan det här under andra kvartalet. När vi väl kommer fram till vårkanten och naturligt vistas mer ute så såg vi vad som hände i somras. Och lägger vi sedan till vaccinationerna så tror jag att det kommer att bli en väsentligen bra sommar och framför allt ett bättre andra halvår.”

Ekonomistudion är Dagens industris program om dagens viktigaste nyheter på marknaden och i politiken.

Se det på di.tv eller hör det i din poddspelare.

APPLE 

ACAST 

SPOTIFY 


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?