Läkaren och förvaltaren: Då kan Sverige börja vaccinera

Storbritannien börjar vaccinera mot Covid-19 redan nästa vecka. Läkaren och förvaltaren Ulf Arvidsson på C Worldwide Healthcare Select är hoppfull och tror att även Sverige kommer att börja vaccinera – men först efter årsskiftet. 

Ulf Arvidsson är läkare och förvaltare på World Wide Healthcare Select.
Ulf Arvidsson är läkare och förvaltare på World Wide Healthcare Select.

 

I dag kom beskedet att coronavaccinet från läkemedelsbolaget Pfizer/Biontech har godkänts i Storbritannien och börjar distribueras från och med nästa vecka. 

Storbritannien blir därmed det första landet i världen att godkänna Pfizers vaccin som gett mer än ett 90 procent ett skydd mot covid-19. 

”Storbritannien har valt att stå utanför Europas gemensamma inköpsavtal och det gör att man har kunnat förhandla direkt med läkemedelsbolagen. Det är väldigt spännande”, säger läkaren och förvaltaren Ulf Arvidsson på C Worldwide Healthcare Select i Di TV:s Ekonomistudion.

Vad betyder det här beskedet för att få ett snabbare godkännande i resten av Europa och Sverige?

”Både Pfizer och Moderna har ju skickat in sina ansökningar för att få ett snabbt godkännande. Det är liknande processer i resten av Europa och det ser positivt ut med de data som har presenterats hittills.”

Det finns en oro att Sverige ska komma på efterkälken med att få vaccin. Samtidigt flaggar Sveriges vaccinationsamordnare för att man tror att riskgrupper kommer att kunna vaccineras redan i början på nästa år. Vad är din bedömning, när kan vi börja vaccinera i Sverige?

”Vi har ingått i EU:s gemensamma försöksavtal och då är det fyra stycken potentiella leverantörer av vaccin.”

”Givet den situationen vi är i tror jag att vi får ett godkännande av ett antal av de här vaccinerna i närtid. Det finns en form av nationell plan för samordning av med många spelare som är involverade.” 

Vad är din bedömning, när börjar vaccineringen komma i gång i världen?

”Jag tror den kommer igång nästa vecka i Storbritannien. Vid slutet av december får vi se en del vaccinationer i USA. Det är inte uteslutet att vi får ett godkännande även i Europa och sedan rullar det successivt ut under början på första kvartalet och sedan mer storskaligt.”

Hur lång tid tar det innan smittspridningen trycks ned?

”Jag tror på ett bra rullande schema med vaccinationer under första kvartalet här i Sverige. Men vi ska ha två injektioner av vaccinet och det är ett logistiskt problem bara det. Det ska tas med tre till fyra veckors mellanrum och så ska vi bygga upp immunitet.”

”Lyckas vi få upp hyggliga nivåer under första kvartalet kanske vi kan börja trycka undan det här under andra kvartalet. När vi väl kommer fram till vårkanten och naturligt vistas mer ute så såg vi vad som hände i somras. Och lägger vi sedan till vaccinationerna så tror jag att det kommer att bli en väsentligen bra sommar och framför allt ett bättre andra halvår.”

Ekonomistudion är Dagens industris program om dagens viktigaste nyheter på marknaden och i politiken.

Se det på di.tv eller hör det i din poddspelare.

APPLE 

ACAST 

SPOTIFY 


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?