Annons

Läkare slår larm: Brist på intensivvård för barn

Det råder brist på intensivvårdplatser för barn. Bara 27 av 37 vårdplatser är öppna och bemannade - i hela landet, visar en kartläggning som Dagens Nyheter gjort.

På Skånes universitetssjukhus är sju av elva platser på barnintensiven öppna. På Sahlgrenska i Göteborg är det tio platser av tolv, och Akademiska sjukhuset i Uppsala uppger att man har tre av fyra platser öppna.

Fler vårdplatser skulle tillkomma med Nya Karolinska i Solna - men i stället har det blivit tvärtom. Nu finns tio fastställda platser, varav sju i bästa fall är öppna, skriver DN.

Vi har vårdplatsbrist på grund av personalbrist, och vi har tvingats säga nej till utomlänspatienter. I år har ett barn flyttats från oss utomlands, säger Svante Norgren, chef för tema barn- och kvinnosjukvård på Nya Karolinska.

Nu slår läkare larm om platsbristen.

"När vi saknar platser får vi ringa runt till andra sjukhus i Sverige. Om ingen kan hjälpa oss med plats försöker vi utomlands, som Oslo, Köpenhamn och Helsingfors", säger Ann Dahlberg, läkare på barnintensiven på Nya Karolinska, till DN.

Under hela 2016 inträffade omkring sex transporter där barn skickats till vård utomlands, enligt Svensk förening för barnanestesi.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?