1515

Läkare: Prioritera vaccinering av gravida

Allt mer forskning pekar på att graviditet ökar risken att få svåra komplikationer vid covid-19. Därför bör gravida inkluderas i vaccinstudier och prioriteras när det finns ett färdigt vaccin. Det skriver en internationell grupp läkare och forskare i tidskriften The Lancet.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) ska äldre personer samt kända riskgrupper för covid-19 prioriteras den dag det finns ett vaccin mot det nya coronaviruset. Men trots att allt fler studier pekar på att graviditet ökar risken att bli allvarligt sjuk med covid-19 nämns inte gravida bland riskgrupperna.

Det påpekar en grupp forskare och läkare från bland annat USA och Schweiz, som i ett brev till den medicinska tidskriften The Lancet uppmanar WHO att uppdatera sina riktlinjer, så att även gravida kvinnor inkluderas bland de grupper som i första hand ska vaccineras.

Forskarna skriver även att det därför är viktigt att den avslutande delen av de pågående vaccinstudierna, fas 3, också inbegriper gravida. Det är av tradition något man inte gör förrän vaccinet har testats på ett mycket stort antal personer med mindre risk för biverkningar – eftersom det kan vara förenat med stora risker för både fostret och kvinnan att behandla gravida. Men författarna menar att det finns metoder att undvika dessa risker, genom att exempelvis välja en typ av virusvektor som inte förs över till fostret. Sådan kunskap grundar sig dock än så länge främst på djurstudier.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker att det är för tidigt att svara på om gravida kvinnor bör prioriteras för vaccinering mot covid-19 när Sverige får ett vaccin mot covid-19.

”Det är en fråga som vi får ta då, utifrån vad vår statistik visar vid det laget och hur man har bedömt säkerheten och effekten för olika grupper. Det är helt klart att riskgrupper ser lite olika ut i olika länder, förmodligen beroende på befolkningssammansättning och underliggande hälsa. Så det kan vi inte säga i dag”, säger Anders Tegnell.

Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist har en liknande avvaktande inställning:

”Jag kan förstå själva tanken. Men det är för tidigt att säga något nu. Man får bedöma det från fall till fall, beroende på vilket vaccin det handlar om. På sikt kan ett vaccin som kan ges även till gravida behövas, men jag tror inte att det går att tvinga fram ett sådant”.


Innehåll från EurocardAnnons

Se upp för kvittofällan – därför missar företag att digitalisera

Ila Sabet Bergström, chef för Sales & Customer Relationships på Eurocard.
Ila Sabet Bergström, chef för Sales & Customer Relationships på Eurocard.

Många företag fortsätter att hantera papperskvitton därför att de tror att är dyrt och krångligt att digitalisera sin kvittohantering.

– Det är en vanligt missuppfattning, men faktum är att besparingen kan bli mycket större än kostnaden, säger Ila Sabet Bergström, chef för Sales & Customer Relationships på Eurocard.

Läs hela studien här 

Eurocard har genomfört en studie som kartlägger kvittohanteringen i 235 nordiska organisationer. Den visar att det ofta är stor skillnad mellan hur företagsledningar och de som arbetar dagligen med kvittohantering ser på möjligheterna och fördelarna med att arbeta mer digitalt.

– Det finns ett glapp mellan hur chefer och de som arbetar dagligen med kvittohantering ser på möjligheterna. De som arbetar närmast systemen upplever tydligt bristerna med att hantera papperskvitton manuellt och har därför ofta lättare att se fördelarna med att arbeta mer digitalt, säger Ila Sabet Bergström.

Men studien visar också att en manuell kvittohantering påverkar flera delar av företaget negativt, exempelvis att motivationen minskar hos enskilda medarbetare, och att risken för bedrägeri ökar.

– Denna kunskap är dock inte så utbredd ännu, och därför har det också varit svårt för företagsledningar att göra en korrekt bedömning av hur lönsam en digital kvittohantering egentligen är för företaget, säger hon.

Enligt studien är det framförallt tre orsaker som gör att företagsledningar väljer att inte digitalisera sin kvittohantering:

1. Det kostar för mycket

– Då tar man enbart hänsyn till vad förändringen kostar, och glömmer vad det i dag kostar företaget att arbeta med ineffektiva processer och system. I studien finns en lättöverskådlig beräkningsmodell som ger en bra överblick över hur stor den existerande kostnaden faktiskt är, säger Ila Sabet Bergström. 

2. Svårt att integrera med befintliga it-system

– Generellt sett är det inga problem för ett företag att integrera ett digitalt kvittohantertingssystem med befintlig it-struktur, då de flesta kvittohanteringssystem redan är ihopkopplade med de olika ekonomissystem som finns i Norden. 

3. Frågan är lågt prioriterad

– Företagsledningar tycker ofta att de potentiella besparingarna i kvittohanteringsprocessen är för små. Då underskattar man den positiva påverkan detta område faktiskt kan ha på verksamheten. Studien visar att medarbetare på företag med ett digitalt utvecklat kvittohanteringssystem är mer motiverade och mer benägna att följa legala regelverk. Dessutom minskar en digital hantering av kvitton risken för bedrägerier, jämfört med en helt manuell hantering, säger hon. 

Digitalisera kvittohanteringen? Läs mer om Eurocards lösning Smarta kvitton 

 

 

 

 

 

 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?