Annons

Läkare på Oslosjukhus smittad

En läkare vid ögonavdelningen på Oslos universitetssjukhus Ullevål har smittats av det nya coronaviruset, uppger Aftenposten.

Och i Danmark misstänks en dansk coronasmittad haft symptom i nio dagar innan han tog kontakt med vården.

Oslo.
Oslo.Foto:Mostphotos

I Norge växer oron, då läkaren vid Ullevål i Oslo har träffat 100 patienter och anställda. Många patienter på ögonavdelningen är äldre, en grupp som hittills har drabbats hårdare av sjukdomen än yngre.

”Vi tar den här situationen på stort allvar”, säger sjukhuschefen Bjørn Atle Bjørnbeth vid en presskonferens.

Läkaren ska ha kommit tillbaka från en resa i Italien förra helgen, och hann arbeta på måndagen och tisdagen. På tisdagen fick den anställda lätta symtom. Personen frågade då om det var nödvändigt att testa sig för det nya coronaviruset, men fick nej till svar.

”Vederbörande fick beskedet då om att det inte var nödvändigt. Det kan bero på att vederbörande hade väldigt lindriga symtom”, säger den medicinska chefen Hildre Myhren till VG.

Sjukhuset har inte bekräftat att det rör sig om en läkare, utan säger bara att det handlar om en anställd på ögonavdelningen som har haft patientkontakt.

Enligt Aftenposten har fyra av den smittades kollegor fått problem med luftvägarna, och testas nu för viruset. Läkaren ska dock ha varit noggrann med att använda munskydd i kontakt med patienterna.

Sjukhuset har öppnat flera informationsnummer dit oroliga kan ringa, men intresset har varit så pass stort att många har mötts av upptagetton och i stället ringt den akuta sjukvårdsrådgivningen. Det har gjort att sjukhuset bett patienter på ögonmottagningen att inte ringa dit.

Även i Danmark bekymrar ett bekräftat coronafall. Det rör sig om en man som kom hem från en Italienresa i mitten av februari och några dagar senare blev sjuk. Först nio dagar senare tog han kontakt med läkare.

”Sett ur ett smittmässigt perspektiv är det olyckligt att personen har gått runt så länge ute i samhället, om man får uttrycka sig så, och smitta”, säger Allan Randrup Thomsen, professor vid Köpenhamns universitet till Reuters.

I Sydkorea är det fortsatt fler nya fall än i Kina, där utbrottet började i slutet av förra året och hittills smittat nästan 80 000 människor. I Sydkorea rapporteras 594 fall, vilket gör att totalt 2 931 bekräftats ha insjuknat av viruset. På Kinas fastland har 427 nya fall bekräftats, och bara fyra stycken är utanför den värst drabbade Hubeiprovinsen. Ytterligare 47 personer har avlidit i sjukdomen i Kina, vilket gör att dödstalet i landet nu är uppe i 2 835.

Från USA kommer oroande tecken på att sjukdomen kan spridas i samhället där. Totalt har bara omkring 60 fall bekräftats i landet, varav de flesta är personer som hämtats från det smittdrabbade kryssningsfartyget i Japan.

Ett andra fall i Kalifornien har bekräftats, där personen varken rest utomlands eller så vitt man vet haft nära kontakt med andra smittade. Det samma gäller granndelstaten Oregons första fall, som bekräftades på fredagen, där smittokällan är okänd.

Enligt källor till nyhetsbyråerna Reuters och AFP så ställer USA in det planerade Asean-mötet i Las Vegas i mitten av mars. Ledarna för de sydostasiatiska länderna i samarbetsorganisationen var inbjudna av USA:s president Donald Trump till ökenstaden den 14 mars.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?