Annons

Läkare: Ingen spridning på Danderyds sjukhus

En coronapatient som kom till Danderyds sjukhus gjorde att 15 medarbetare togs ur tjänst. Men det saknar samband med att 14 personer dagen därpå rapporterats smittade i regionen.

”Det finns ingen koppling där”, säger Per Follin, smittskyddsläkare och avdelningschef på Smittskydd Stockholm, till TT.

I torsdags kväll kom en person med ambulans till Danderyds sjukhus norr om Stockholm. 15 sjukhusmedarbetare togs ur tjänst på lördagen, sedan patienten visat sig vara smittad av coronaviruset. Dagen därpå, på söndagen, rapporterades sedan 14 nya bekräftade fall av smitta i regionen.

Men Follin säger att bara den patient som fördes till sjukhuset finns bland de 14 nya fallen.

Det finns ett direktiv vid dylika händelser om att den behandlande läkaren bland annat ska bestämma om personer som haft nära kontakt med en smittad ska stängas av från ett arbete eller en utbildning, säger Follin.

”I det här fallet bedömdes då 15 ur personalen ha haft en så nära kontakt att de blev avstängda.

Men hann de 15 medarbetarna ha kontakt med andra patienter?
”Det har jag inga upplysningar om men det spelar ingen roll, eftersom man inte är smittsam medan man är exponerad utan det är först när man utvecklat symptom”, svarar Follin.

Att inte få in smittan i sjukvården betraktas som mycket viktigt för att hålla nere dödligheten i sjukdomen.

Under lördagen genomfördes också en genomgång av hur och av vem den smittade patienten hade behandlats på sjukhuset, säger Follin.

”Den här patienten hade ett sådant flöde genom sjukhuset att inga andra medpatienter riskutsattes. Det kunde man konstatera under genomgången, att det fanns inga medpatienter som hade blivit exponerade”.

Du känner dig trygg med att det inte finns någon spridning på Danderyds sjukhus?
”Ja, precis. Den bedömningen gjordes gemensamt i går. Jag är trygg med den”, svarar Follin.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?