1515
Annons

Läkare: Ingen spridning på Danderyds sjukhus

En coronapatient som kom till Danderyds sjukhus gjorde att 15 medarbetare togs ur tjänst. Men det saknar samband med att 14 personer dagen därpå rapporterats smittade i regionen.

”Det finns ingen koppling där”, säger Per Follin, smittskyddsläkare och avdelningschef på Smittskydd Stockholm, till TT.

I torsdags kväll kom en person med ambulans till Danderyds sjukhus norr om Stockholm. 15 sjukhusmedarbetare togs ur tjänst på lördagen, sedan patienten visat sig vara smittad av coronaviruset. Dagen därpå, på söndagen, rapporterades sedan 14 nya bekräftade fall av smitta i regionen.

Men Follin säger att bara den patient som fördes till sjukhuset finns bland de 14 nya fallen.

Det finns ett direktiv vid dylika händelser om att den behandlande läkaren bland annat ska bestämma om personer som haft nära kontakt med en smittad ska stängas av från ett arbete eller en utbildning, säger Follin.

”I det här fallet bedömdes då 15 ur personalen ha haft en så nära kontakt att de blev avstängda.

Men hann de 15 medarbetarna ha kontakt med andra patienter?
”Det har jag inga upplysningar om men det spelar ingen roll, eftersom man inte är smittsam medan man är exponerad utan det är först när man utvecklat symptom”, svarar Follin.

Att inte få in smittan i sjukvården betraktas som mycket viktigt för att hålla nere dödligheten i sjukdomen.

Under lördagen genomfördes också en genomgång av hur och av vem den smittade patienten hade behandlats på sjukhuset, säger Follin.

”Den här patienten hade ett sådant flöde genom sjukhuset att inga andra medpatienter riskutsattes. Det kunde man konstatera under genomgången, att det fanns inga medpatienter som hade blivit exponerade”.

Du känner dig trygg med att det inte finns någon spridning på Danderyds sjukhus?
”Ja, precis. Den bedömningen gjordes gemensamt i går. Jag är trygg med den”, svarar Follin.


Innehåll från EKNAnnons

Så försäkrar Kiruna-bolaget jätteaffärerna i utlandet

Kiruna Wagon tillverkar godsvagnar, och hittills har kunderna mest varit svenska gruvjättar. Men med affärer i Egypten och kanske Zambia – större än de senaste 15 årens sammanlagda omsättning – har de tagit hjälp på flera sätt av Exportkreditnämnden, EKN.

Läs mer om hur du kan minska betalningsrisken i dina exportaffärer. 

Historien om Kiruna Wagon tog sin början under tidigt 2000-tal. LKAB behövde nya och bättre malmvagnar och uppdraget föll på ett konsortium av norrländska företag och verkstäder. Ur det konsortiet växte Kiruna Wagon fram, i dag ägt av tre norrländska familjer.

– Vi fick sedan kunder som Boliden och Kaunis Iron och hade till slut 100 procent av den svenska marknaden i vår lilla nisch. Då insåg vi att vi var tvungna att titta på export, säger Fredrik Kangas som är vd på Kiruna Wagon.

Så fort export kom på tal tog Kiruna-bolaget kontakt med EKN, som har i uppdrag att hjälpa svenska exportföretag. I en rad offerter till kunder i utlandet använde de sig av EKN:s garanti för kundfordringar – garantin innebär att Kiruna Wagon får betalt även om kunden till slut inte kan betala.

”Nödvändigt för att ens våga offerera”

– Den här garantin var absolut nödvändig för att vi ens skulle våga offerera på en stor affär om 300 vagnar till Egypten. När vi vet att vi får betalt är det dessutom lättare att erbjuda kunder bättre och längre kreditvillkor, vilket ofta är en förutsättning för att få kontraktet.

Just nu planerar Kiruna Wagon för en ännu större affär tillsammans med Alstom, före detta Bombardier, gällande 1 500 vagnar till Zambia. Det är nästan lika många som företaget levererat sedan det grundades i början av 2000-talet.  Och här har en annan garanti från EKN varit nyckeln i offertarbetet.

EKN garanterade förskottsgarantin

– Affären är så stor att vi behövde få ett förskott på 50 miljoner kronor för att ens kunna börja tillverka. Alstom behövde då en garanti från vår bank för det förskottet, men banken behövde i sin tur säkerhet för att våga ställa ut garantin. Och det löste EKN, förklarar Fredrik Kangas.

EKN gick in och garanterade bankens kreditrisk i förskottet, och på så sätt kunde Alstom säga ja till förskottsbetalningen. Enligt Fredrik Kangas var det avgörande.

– Hela affären bygger på den här förskottsgarantin, och det hade verkligen inte gått att lösa på något annat sätt. De här garantierna från EKN har varit absolut avgörande för vår export och vår tillväxtresa.

Vill du veta mer om hur du kan stärka din globala konkurrenskraft, klicka här.

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?