Hoppa till innehållet

Annons

Lagstiftningen sackar – elfordon kan tvingas utomlands

Hela idén med svenska uppstickaren Einrides självkörande ellastbil bygger på snabbare och säkrare mobil dataöverföring - det som nu blir möjligt med 5g. Men den svenska lagstiftningen hänger inte med och nu funderar företaget på att fortsätta utvecklingen utomlands.

Linnéa Kornehed, medgrundare och marknadschef på Einride, och Robert Falck, medgrundare och vd.
Linnéa Kornehed, medgrundare och marknadschef på Einride, och Robert Falck, medgrundare och vd.Foto: Mikael Sjöberg/Jack Mikrut

Svenska Einrides självkörande och eldrivna lastbil, eller pod som bolaget kallar sitt fordon, har tagit täten i utvecklingen av framtidens transporter framför dominanter som Volvo och Tesla. 

Einride är lika mycket mjukvaru- och kommunikationsföretag som fordonstillverkare, och ett av bolagen som går i bräschen också i 5g-utvecklingen.

”Autonoma fordon kräver riktigt stabil och pålitlig uppkoppling som bara 5g kan erbjuda”, förklarar Linnéa Kornehed, Einrides medgrundare och marknadschef.

”5g är nödvändigt för att säkra uppkopplingen av fordonen och för att fjärrstyra och övervaka dem. Vi skulle inte få se en stor flotta med självkörande fordon utan en utrullning av 5g.”

Inrikes transporter står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och vägtrafiken för drygt 90 procent av dessa utsläpp. Det hoppas Einride kunna förändra.

”Vägtransporterna växer med 3-4 procent årligen samtidigt som kostnaderna för dessa ökar med 2-3 procent årligen på grund av förarbrist och bränslekostnader. Genom att gå mot elektriskt och autonomt kan vi möta efterfrågan och samtidigt göra transporterna mer hållbara”, enligt Linnéa Kornehed.

Einride är ett av bolagen som redan är igång med 5g. Tillsammans med DB Schenker har bolaget testkört i Jönköping i nästan två år.

”DB Schenker-programmet har varit ett utmärkt sätt för oss att lära oss om övervakning och drift av våra poddar över 5g på privata, avgränsade anläggningar och inhägnade områden. Ett partnerskap som gjort oss säkra på att vi de närmaste åren kan arbeta i avgränsade områden runt om i världen med vår nästa generations pod”, berättar Robert Falck, Einrides medgrundare och vd.

Robert Falck framför Einrides självkörande ellastbil, eller pod som företaget själva kallar den.
Robert Falck framför Einrides självkörande ellastbil, eller pod som företaget själva kallar den.Foto: Jack Mikrut

5g är en avgörande faktor för att kunna skala upp Einrides vision som bolaget kallar AET, Autonomous Electric Transport.  

”I begränsade applikationer, inhägnade områden kan vi använda 4G+, men om vi eller någon annan vill skala denna typ av applikation behövs 5g. Speciellt för våra AET 3 och 4 applikationer”, menar Robert Falck.

AET 3 och 4 betyder att Einrides fordon ska gå självkörande i tätbebyggt område respektive på motorväg. 

”En bred allmän lansering av 5g krävs för att vi ska få AET på allmänna vägar under de kommande åren och det finns med i våra prognoser.”

Men det finns en annan utmaning som Einride brottas med.

”Den svenska lagstiftningen för autonomi. Som det ser ut nu kommer det att tvinga oss att leta efter alternativ för vår utveckling och testning av AET 2 till 4. En möjlighet är att vi får flytta utveckling för det till antingen USA eller andra alternativ i Europa. Närmast ligger nog USA då de är ledande inom autonomous”, säger Robert Falck.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera