1515
Annons

Lagren svämmar över när pandemin ökar trycket

Logistikfastigheter stärker sin position som de hetaste objekten i sektorn. E-handelsexplosionen i coronakrisens spår bäddar för nya rekord.  

Coronakrisen har ytterligare eldat på den redan stekheta logistiksektorn. Pandemin har riktat ljuset mot riskerna i nuvarande leveranskedjestrukturer. På sikt kan dessa ökade risker i försörjningskedjorna översättas till en högre efterfrågan på alla former av logistikanläggningar, distributionsnav och lager, konstaterar fastighetskonsultbolaget CBRE i en rapport om logistiksektorn i spåren av covid-19.

Dessutom har pandemin inneburit en närmast explosionsartad ökning av e-handeln, en redan stark trend som därmed förstärkts ytterligare under det senaste året. 

Handelsbanken skriver i sin färska fastighetsrapport om starkt ökad efterfrågan på nya och moderna logistik- och lagerlokaler, en trend som pågått de senaste åren. Den kraftigt ökade e-handeln anges som en av de starkaste drivkrafterna, och efterfrågan på snabba hemleveranser för med sig ett växande behov av lagerytor och mer terminalkapacitet. Kraven på snabba leveranser av e-handelsvaror leder också till att det byggs allt mer i stadsnära lägen, såsom Stockholm och Göteborg, enligt Handelsbankens rapport.

Denna effekt med strukturellt ökad e-handel har också resulterat i att börsens premievärderingar på fastighetsbolag med logistikfokus det senaste året blivit ännu större än de redan höga värderingarna vi blivit vana vid, fortsätter banken vidare. 

E-handeln har haft en tillväxt på 39 procent tredje kvartalet och 49 procent andra kvartalet i år. För helåret ligger prognosen på 33 procents tillväxt enligt Svensk Digital Handel.

När vi samtidigt kan konstatera att e-handel kräver mer än tre gånger så mycket logistikutrymme som fysiska butiker, allt enligt internationella logistikfastighetsbolaget Prologis, så är det lätt att förstå den urstarka trenden för logistikfastigheter.

Enligt statistik från affärstidningen Intelligent Logistik kommer nu totalt ett 25-tal storlager på sammanlagt drygt 700.000 kvadratmeter att byggas i Sverige under nästa år, vilket i så fall blir ett rekordår i branschen.

Den förstärkta trenden mot ökad e-handel minskar samtidigt efterfrågan för den fysiska handeln och sätter press på detaljhandelsfastigheter. 

Prologis har i en färsk rapport analyserat trenden där den krisande detaljhandeln leder till att butiksfastigheter, framför allt större köpcenter, nu omvandlas till logistiklokaler. Rapporten fokuserar på USA-marknaden, men de trender som identifierades i studien kommer antagligen även att bli verklighet i olika utsträckning i Europa, konstaterar Prologis.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?