1515
Annons

Lägre resultat från VBG – föreslår utdelning

Verkstadsbolaget VBG redovisar ett resultat efter skatt på 50,9 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (53,6). Resultatet per aktie uppgick till 2,04 kronor (2,15).

Nettoomsättningen uppgick till 760 miljoner kronor (847). Den faktiska organiska tillväxten var negativ med 2,5 procent.

Rörelseresultatet blev 86,2 miljoner kronor (66,8) och rörelsemarginalen var 11,3 procent (7,9).

Styrelsen föreslår en utdelning om 4,50 kronor per aktie för helåret (0,00).

Verkstadsbolagets vd Anders Birgersson beskriver bolaget som finansiellt starkt med bra kassaflöde och flaggar för att det är redo för framtidsinriktade investeringar och förvärv.

Jag är ödmjukt förväntansfull kring att vi kommer kunna fortsätta expandera koncernen. Efter förvärvet av Mobile Climate Control har vi vuxit in i vår nya kostym och är nu mogna att växa igen, främst inom Truck & Trailer Equipment och Ringfeder Power Transmissions affärsområden”, skriver han i bokslutsrapporten.

Anders Birgersson uppger vidare att han är ”mycket nöjd” med VBG VBG B -1,68% Dagens utveckling Groups resultat för fjärde kvartalet. Trots att världen under kvartalet drabbades av en kraftig andra virusvåg kunde VBG redovisa ett rörelseresultat som ökade till 86,2 miljoner kronor (66,8) med en marginal på 11,3 procent.

”Truck & Trailer Equipment gör ett av sina bästa fjärde kvartal genom tiderna, om man ser till ebita-marginalen. Efterfrågan på produkterna har varit god, trots pandemin. Divisionen har visat prov på robusthet och levererat med hög kundnöjdhet, samtidigt som man lyckats hålla nere omkostnaderna”, skriver han.

Ringfeder Power Transmission levererar också ett högre resultat, tack vare en gynnsam produktmix och god kostnadskontroll.

Mobile Climate Control är den division som drabbats hårdast av pandemin. Kollektivtrafiken i Nordamerika har minskat drastiskt under året, vilket inneburit ett reducerat nyttjande av den samlade bussflottan, heter det i rapporten.

”Man har vidare under fjärde kvartalet valt att ta en del omkostnader av engångskaraktär för att vara bättre rustade för framtiden. Arbetet med att strukturera om Mobile Climate Control för ökad lönsamhet fortsätter”, skriver Anders Birgersson.

Rejält korrfel i Sectras rapport – aktien föll tungt

Foto:Jesper Frisk

Sectra-aktien föll kraftigt på fredagen efter att ha rättat bokslutsrapporten som släpptes tidigare i veckan. Den organiska tillväxten var inte ens hälften av vad man uppgav i rapporten, framkom i rättelsen.

Det Linköpingsbaserade medicinteknik- och it-säkerhetsföretaget Sectra har haft ett motigt börsår hittills i år och fram till den bokslutsrapport som släpptes i onsdags. Aktien hade backat nästan 22 procent fram till dess.

Rapporten fick dock fart på aktien. I den redovisades en klart starkare organisk tillväxt än vad marknaden synbarligen hade förväntat sig (några Infrontestimat sammanställs inte för bolaget). Omsättningen steg med hela 23,8 procent valutajusterat under kvartalet, som spänner över februari till april, enligt onsdagsbeskedet. Aktien lyfte med 7,4 procent, från 575 till 617 kronor.

Beskedet fick tummen upp även i analytikerled. På torsdagen höjde Danske Bank sin riktkurs för Sectra-aktien, som man har köpråd på, från 719 till 727 kronor. Carnegie, som har säljråd, såg sig också tvungen att justera upp sin värdering något och höjde riktkursen från 500 till 515 kronor enligt vad nyhetsbyrån PLX rapporterade på fredagsmorgonen.

Kort därpå, före fredagens börsöppning, släppte Sectra beskedet som fick aktien på fall: uppgifterna om den organiska tillväxten var fel. I stället för den 23,8-procentiga valutajusterade tillväxten handlade det om en omsättning som visserligen steg kraftigt, men med den klart mer beskedliga takten 10,4 procent – inte ens hälften av den i onsdags rapporterade takten, således.

Sectra-aktien föll 5,5 procent på fredagen, från torsdagens stängningskurs på 616 kronor till 582 kronor, och hörde till de sämsta storbolagsaktierna på en börs som samtidigt rörde sig sidledes. Kurstappet motsvarar ett 1,2 miljarder kronor lägre börsvärde.

Di har sökt bolaget för en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera