Trots fotbolls-VM – Svenska spel gör svagt kvartal

Statliga Svenska spel hade ett tufft andra kvartal, och resultatet minskade med 11,4 procent. 

Minskat spelande i Vegas-automater och en dyr omställning inför regleringen av marknaden tynger resultatet – trots att fotbolls-VM slog förväntningarna. 

Foto:Hasse Holmberg / TT

Den statliga speljätten Svenska spel gör ett svagt kvartal, och rörelseresultatet minskar med 11,4 procent jämfört med andra kvartalet förra året – trots att det varit fotbolls-VM och omsättningen under mästerskapet enligt bolaget slog förväntningarna. 

Både nettoomsättningen och nettointäkterna minskade, med 2 respektive 3,9 procent jämfört med förra året.  

Det stora tappet står Vegas-spelmaskinerna för. Nettointäkterna från dem minskade med 24 procent. En anledning tros vara att mycket av spelande har flyttat online. Spelande i mobilen har ökat med 42 procent sen förra året, men har alltså inte lyckats kompensera för minskningen vid fysiska spelställen. 

Dessutom har inloggningskravet till maskinerna stärkts för att försvåra pengatvätt. Även det varma vädret beskylls för de färre besöken. 

Spelmarknaden kommer att regleras från och med årsskiftet.  Svenska spels vd Lennart Käll ser med tillförsikt på bolagets möjligheter att framöver få licenser för speltyper som de i dag inte får syssla med.  

"Ett historiskt beslut som innebär att vi snart kan söka licens för spelformer som vi i dag saknar tillstånd för. Framför allt nätcasino och hästsport – en marknad värd 7 miljarder i nettospelintäkter att konkurrera om", skriver han i rapporten. 

Omställningen till en reglerad marknad har dock, tillsammans med kostnader för GDPR, kostat Svenska spel 51 miljoner under kvartalet. 

Samtidigt som Svenska spel backade gick det strålande för ett annat spelbolag – Betsson, som slog förväntningarna och rusade på börsen. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?